Categories: Idei de amenajare

Amenajarea holului. Cum decorează această încăpere oamenii cu un simț estetic deosebit

Holul este încăperea care dictează întregul ton al casei în ceea ce privește amenajarea. Este prima cameră pe care o vezi când intri în casă, prima în care sunt primiți musafirii și este imperativ ca ea să fie una primitoare, caldă, dar și practică. Indiferent de dimensiunile lui, cert este că poți să ai  un decor de poveste de la primul pas pe care îl faci în casă.

Iată ce ai de făcut pentru a amenaja holul într-un mod unic, cu bun gust și ținând cont și de aspectul practic al acestei încăperi.

Sfaturi pentru amenajarea holurilor înguste și lungi ale apartamentelor de bloc

Amenajarea unui hol mic de la intrarea în apartament este o provocare, dar asta nu înseamnă că nu îți oferă posibilitatea de a fi creativ. De cele mai multe ori holul de bloc este îngust și lung, așa că poți face următoarele alegeri în ceea ce privește decorul:

  1. Alege corpuri de mobilier înguste și închise – pantofar, cuier. În felul acesta, hainele și încălțămintea stau bine ordonate în corpurile de mobilier și nu încarcă vizual încăperea.
  2. Amplasează polițe pe peretele opus pantofarului, iar pe acestea pune fie cărți, fie alte obiecte decorative precum figurine de porțelan, rame foto, tablouri.
  3. Nu uita de băncuță sau de scaune, foarte utile pentru a te încălța. Așază pe scaune niște perne decorative în culori și texturi diferite, pentru a da personalitate camerei.
  4. Folosește o oglindă, este utilă pentru ultimele retușuri înainte de a pleca de acasă, dar dă și senzația unui hol mai spațios. Un truc util pentru holurile de apartament care de obicei nu au ferestre este amplasarea unei oglinzi în fața unui corp de iluminat, va mări încăperea și o va lumina.
  5. Plantele de interior nu ar trebui să-ți lipsească din hol. Poți amplasa câteva ghivece pe polițele despre care îți spuneam mai sus sau poți opta pentru o singură plantă mai mare, cu ghiveciul asezat direct pe podea.
  6. Pentru a da senzația unui hol mai spațios, podeaua ar trebui să fie într-o nuanță deschisă și caldă.

Iată și câteva imagini cu idei de amenajare a unui hol de bloc îngust și lung:

Cu ce piese de mobilier putem decora holul?

În această încăpere poți amplasa aproape orice corp de mobilier îți dorești și te atrage din punct de vedere estetic. În afară de cuier și pantofar, piese clasice pentru holul casei, mai poți folosi și:

  • o măsuță amplasată în holul de la intrare, care îți dă și posibilitatea să ții pe ea diverse decorațiuni (o vază cu flori, un bol deosebit), dar este și practică;
  • o băncuță din lemn, cu sertare și pe care să pui niște pernuțe decorative;
  • polițe și rafturi suspendate;
  • dacă spațiul îți permite să amplasezi mai multă mobilă în holul de la intrare, poți să amplasezei acolo inclusiv o bibliotecă înaltă până în tavan;
  • o comodă înaltă și îngustă cu sertare este foarte utilă și arată excelent.

Ce soluții avem pentru zugrăvirea unui hol

Când vine vorba despre zugrăvirea holului, totul depinde de nuanțele pe care le alegi și pentru restul casei. Din punct de vedere cromatic, toată casa trebuie să fie în armonie, iar trecerea din hol către living și celelalte camere să nu provoace un șoc vizual.

Regula pe care probabil o știi deja spune că în încăperile mici trebuie folosite nuanțe deschise, așa că, dacă ai un hol de mici dimensiuni, cel mai bine ar fi să mergi pe o nuanță cât mai deschisă, poate chiar alb. Poți să optezi pentru zugrăvirea unui singur perete într-o nuanță accent, care să se regăsească și în alte camere din casa ta.

Holul trebuie să fie primitor, așa că cele mai bune alegeri din punct de vedere cromatic sunt nuanțele calde, care dau locuinței acel aer de ”acasă”.

Cum amenajăm un hol pătrat?

Amenajarea unui hol pătrat îți permite să devii mai creativ față de cel lung și îngust. Pe lângă corpurile de mobilier despre care îți vorbeam mai sus, poți să amplasezi acolo și două fotolii cu o măsuță. Holul pătrat îți oferă și posibilitatea de a amplasa aici un adevărat dressing, cu pantofar, bancuță și cuier. Arată fabulos și este foarte practic. Pe unul dintre pereți este aproape imperativ să așezi obiecte decorative – tablouri cu mesaje inspiraționale, oglinzi, plante de interior.

Iată câteva idei de decor din care să te inspiri:

Idei de amenajare a unui hol mare dintr-o casă/vilă

O casă mare îți permite să te joci cum vrei cu amenajarea holului. Dacă ai posibilitatea să intervii încă de la nivelul construcției, poți amenaja o debara în hol și ea să devină locul în care îți păstrezi hainele de exterior, pantofii și alte accesorii. În felul acesta nu vor fi în câmpul vizual și nu vor încărca încăperea.

Un hol dintr-o casă impunătoare cere și obiecte decorative, ghivece mari la intrare, poate chiar în stânga și în dreapta ușii, o masă înaltă cu diverse decorațiuni – coșuri, fotografii, vaze cu flori. O bancă tapițată, cu pernuțe decorative învelite în materiale diferite și cu patternuri distincte. O bibliotecă înaltă, fotolii, o masă – pe oricare le poți amplasa în holul de la intrare pentru că spațiul îți permite.

Desigur, chiar și dacă ai un hol spațios nu înseamnă că trebuie să exagerezi cu obiectele de mobilier. Echilibrul este cheia unui decor cu adevărat fermecător. Mai jos ai și câteva imagini care să te inspire în amenajarea unui hol.

Cum amenajăm un hol deschis către camera de zi?

În amenajarea unui hol deschis către camera de zi trebuie să iei în calcul decorul ca un tot unitar. Trecerea trebuie să fie lină și nu forțată. Poți începe de la cromatică – alege o culoare care să se potrivească în ambele camere, apoi ia în calcul corpurile de mobilier de la culorile până la stilul lor (nu poți avea un hol decorat în stil meditaranean, care se continuă cu un living decorat minimalist). Toate alegerile trebuie făcute împreună, ca și cum ai decora o încăpere mai mare.

Iată câteva stiluri de amenajare interioră cu un hol deschis către living:

Modele de amenajare hol vintage

Stilul vintage a cunoscut în ultima perioadă o popularitate fără precedent. El creează un decor personal, foarte cald și ori de câte ori pășești într-o casă decorată după acest principiu, te simți ca ”acasă”. Dacă vrei un hol vintage, ghidează-te după piese de mobilier retro, în culori precum alb, albastru antichizat, verde antichizat.

Fierul forjat este și el amprenta stilului vintage, iar pentru a compune un decor cu adevărat special, poți să cauți și piese de decor vintage – cufere, felinare, lampadare cu abajur din material textil și cu pattern floral, mese rotunjite la colțuri, lumânări în sfeșnice, vase pentru plante cu aspect antichizat.

Mai jos ai câteva idei pentru amenajarea unui hol vintage care să te ajute să faci alegerile cele mai bune:

Idei pentru amenajarea holului de la intrare cu locuri de ședere

Așa cum îți spuneam mai sus, în hol poți amplasa cu încredere și scaune, băncuțe și fotolii. Arată fermecător și sunt foarte practice. Așază pe ele pernuțe și o pătură tricotată și fă din ele piesele de rezistență pe care să cadă privirea de la primul pas în casă.

Privește mai jos câteva exemple de holuri cu locuri de ședere:

Inspirație pentru amenajarea unui hol modern/stil scandinav

Decorul scandinav este foarte primitor și dă oricărei case acel aer elegant, degajat și relaxat pe care îl au casele din zonele nordice. Albul este de obicei culoarea predominantă în designul de interior scandinav. Simplitatea dublată de jocul texturilor face ca acest stil să fie unul atrăgător, care cucerește de la prima privire.

În designul de inspirație scandinavă lumina joacă un rol esențial. Corpurile de iluminat suspendate, cu un design industrial, abajururi masive, simple și de efect sau lampadarele dau căldură camerei și fac din holul decorat în acest stil unul plin de farmec. Notele caracteristice pentru acest stil modern și axat pe pragmatism sunt culorile neutre – alb, negru, gri, maro, îmbinarea între metal și lemn, linii simple și un decor general curat și aerisit.

Iată și câteva fotografii care să te ajute în decorarea unui hol după principiile acestui stil:

Modele de holuri amenajate Feng Shui

Principiile Feng Shui dăinuiesc de sute de ani, iar urmarea lor în decorarea casei aduce prosperitate, înțelegere și energii pozitive în locuința respectivă. Holul joacă un rol important în arta Feng Shui pentru că este spațiul prin care pătrund energiile în casa ta.

Nu supraîncărca holul cu obiecte pe care nu le folosești și păstrează holul de la intrare curat și ordonat mereu. Un tablou cu o imagine din natură sau care să inspire bucurie și plantele sunt și ele elemente care ar trebui să se regăsească în holul tău conform acestor principii. În ceea ce privește mobilierul, sunt recomandate corpurile cu linii curbe, rotunjite.

Mai jos vei găsi și câteva imagini cu holuri decorate după aceste principii:

Modele de oglinzi pentru hol și reguli Feng Shui pentru amplasarea lor

Oglinzile joacă un rol important în direcționarea energiilor pozitive și ar trebui așezate perpendicular cu ușa de la intrare, niciodată paralel cu ușa pentru că vor respinge energiile pozitive care intră în casă. Oglinda care reflectă un corp de iluminat și, implicit, lumina va ajuta la răspândirea energiilor pozitive, deoarece în Feng Shui lumina este considerată energie.

În funcție de stilul pe care l-ai ales pentru designul interior, poți merge pe oglinzi dreptunghiulare, cu o ramă simplă și într-o culoare neutră sau pe forme ovale sau rotunde cu rame aurii sau argintii. O idee de pus în practică într-un hol mic mai ales este înrămarea mai multor oglinzi mai mici și de dimensiuni și forme diferite și așezarea lor pe perete în rânduri de câte 2-3 unele sub altele.

Trucuri pentru amenajarea unui hol întunecos

În cazul în care holul tău nu are o fereastră, așa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor în holuri de apartament, salvarea vine de la corpurile de iluminat și oglinzi. Nu te rezuma la o singură sursă de lumină, adaugă și un lampadar și așază oglinda în așa fel încât să reflecte lumina. O altă idee este să amplasezi spoturi în jurul oglinzii, ea va amplifica lumina de la spoturi.

Desigur că, în ceea ce privește cromatica, nuanțele deschise sunt cele recomandate în vreme ce culorile puternice și închise ar trebui evitate. Poți vedea în imaginile de mai jos niște idei utile pentru a aduce un plus de lumină într-un hol întunecos.

Idei de amenajarea unui hol cu tapet

Dacă vrei să folosești tapetul în hol, ai la dispoziție o mulțime de modele, însă asta nu înseamnă că trebuie ales la întâmplare. Sfatul designerilor de interior este să folosești tapetul pe un singur perete, nu pe toți patru.

Modelul ales trebuie să fie în ton cu restul casei și al decorului, însă regula supremă este echilibrul. Iată și câteva imagini cu holuri în care s-a folosit tapetul.

Sfaturi pentru amenajarea holurilor de școli și gradinițe

În școli și grădinițe, holul nu trebuie tratat cu indiferență. El trebuie să fie primitor, cald și să invite copiii să descopere noi și noi curiozități despre lumea care îi înconjoară. Multă culoare, plante ornamentale și un decor jucăuș vor face din grădiniță sau școală, locul în care un copil vine cu drag.

Planșe educative, locuri special amenajate pentru creațiile copiilor și decorațiuni vesele pot fi adăugate la decorul de bază. În cazul în care pe hol vor trebui amplasate și vestiarele, și acestea ar trebui să fie colorate și poate chiar dotate cu un loc în care copii să le poată personaliza – o mică tablă magnetică sau chiar tablă clasică, pe care cei mici să-și scrie numele.

Soluţii creative și eficiente pentru depozitarea pantofilor în hol

În holul casei este de obicei locul pantofilor. În afară de dulapurile special create pentru depozitarea lor, poți lua în calcul și folosirea unor lădițe de lemn vopsite în culori diferite, o vitrină veche recondiționată, iar în cazul în care stai la casă cu etaj, amenajarea unor sertare sub fiecare treaptă.

Poți, de asemenea, să folosești paleți de lemn pentru a crea un raft de pantofi inedit. În cazul în care te gândești să achiziționezi și o băncuță, alege una cu loc de depozitare în interior. La fel de bine poți să amplasezi în hol și câteva taburete cu loc de depozitare și în care să pui pantofii.

Idei inedite pentru folosirea spațiului din hol

Holul nu trebuie privit doar ca o încăpere de trecere, dacă știi să folosești spațiul pe care ți-l oferă, poate deveni un punct de atracție pentru casă. Poți, de pildă, să așezi în hol un birou și un scaun și că creezi un spațiu de lucru. Holul este și un loc perfect pentru a amenaja o bibliotecă, îți oferă spațiu suficient pentru toate cărțile tale preferate.

Un corp cu multe rafturi amplasat în hol poate deveni locul perfect pentru a așeza borcănașe cu bunătăți de la mama și cu mirodenii, va arăta fermecător și primitor și poate juca foarte bine rolul unei debarale. Pune între ele buchete mici de lavandă, mentă sau cimbru și bucură-te de aroma pe care o răspândesc.

Un astfel de corp de mobilier poate fi și locul perfect pentru a crea o oază verde în casă – pe fiecare raft așază ghivece, poate chiar lavanda, menta și cimbrul despre care vorbeam mai sus, dar în varianta lor proaspătă. Idei există o mulțime, după cum poți vedea, trebuie doar să dai frâu liber imaginației și să nu te lași îngrădit de reguli.

Surse foto: Shutterstock, Pinterest

admin

Recent Posts

În pas de sărbătoare se aleg decorațiunile și cadourile

“Iarna este momentul pentru confort, pentru mancare buna si caldura, pentru atingerea unei maini prietenoase si pentru o discutie langa…

3 years ago

E timpul să te cunoști !

Prezent, trecut și viitor, pentru unele persoane se măsoară în minute, ore, zile și ani. Pentru altele reprezintă momente de…

4 years ago

Un scaun la stradă. O zi cuprinsă de seară.

Prinse ca într-un glob de sticlă, anotimpurile pot fi recunoscute doar prin ferestrele largi ce dau spre trotuar. Aproape de…

4 years ago

Simplitatea într-un living complex! (IV)

Prin ușile deschise intri într-o cameră luminoasă. Arcada ce cuprinde ușile îți creează iluzia unui spațiu clasic. Treci ușor pe…

4 years ago

Trăiește într-o lume roz! Sensibilitatea culorii (III)

Iarna este perioada în care preferi un living cât mai frumos, elegant și colorat. Un spațiu de unde să nu…

4 years ago

Natura se găsește în centrul casei (II)

Spațiul în care toate sentimentele se adună este camera de zi. Prietenii sau familia se poate stânge în locul în…

4 years ago