Idei de amenajare

Un scaun la stradă. O zi cuprinsă de seară.

Prinse ca într-un glob de sticlă, anotimpurile pot fi recunoscute doar prin ferestrele largi ce dau spre trotuar. Aproape de stradă și totuși protejată de o lumină blândă, de muzica liniștită și mirosul de cafea. Privești și nu te simți privită. Deși faci parte din unul dintre cele mai frumoase tablouri, nu poți fi distinsă bine de pe străzile orașului. Vezi lumea cum trece în pași mari pe lângă tine. Parcă te trag după ei. Fiind ca și prinsă de braț cu lumina soarelui pe față. Te simți inspirată de frumusețea anotimpului. Și totuși nu te ridici de pe un scaun la stradă. Îndată ce pășești afară nu mai vezi totul la fel. Uiți și gândurile pe care le-ai strâns privind pe fereastră.

Îți întinzi mâinile pe marginile scaunului îmbrăcat în catifea. Textura fină îți stârnește un fior greu de stăpânit și totuși plăcut. Un val de emoții te cuprinde, iar corpul tău reacționează. Bătăile inimii îți atrag atenția printr-un ritm alerg și neregulat. Simțurile tale oferă mai multă atenție lucrurilor din jur și te simți conectată cu aces loc. Privirea îți alunecă pe inelul cu piatră verde de pe mâna dreaptă. Albastrul catifelei este decupat de conturul mâinii ce se joacă cu această textură particulară. Pielea pare mai albă. Iar în lumina tânără de primăvară capătă o strălucire revigorantă.

Pe masă se află o ceașcă de cafea din porțelan alb. Întinzi mâna spre toarta fragilă luând privirea de la aburii aromați ce se ridică în jurul tău. Masa rotundă din esență tare de lemn lasă un sunet greoi când ridici cana. Jocul de culori și texturi de pe blat se citește printre razele se soare primăvăratice. Lumina blândă, anunță venirea sezonului dedicat florilor.

Trenciul negru de pe scaunul din față

Un clinchet de clopoței rupe ritmul compoziției muzicale. Melodia de pe fundal se aude stridentă preț de câteva secunde prin îmbinarea sonoră cu vibrația metalului. Sensibilitatea liniei sonore își recapătă sensul încet. Umbra lungă a trenciului îți ajunge la picioare. Lumina puternică lasă conturul masculin să se citească clar. În cameră timpul se scurge total altfel. De cum a intrat în cafenea, domnul cu trenci clasic din gabardină neagră, căuta în grabă un anumit loc. Pașii îl poartă pe lână tine, spre un scaun cu spătar negru metalic cu o tapițerie albastră. Ceva mai aproape de bar, locul ales este compus dintr-o masă joasă din lemn de mango și două scaune atipice. Își pune trenciul pe tapițeria scaunului din fața sa. Un scaun la stradă ca și al tău, dar parțial ferit de lumina naturală. Butonii metalici decorează spătarul și șezutul încadrate cu o tapițerie lucrată cu grijă. Detaliile sunt în echilibru prin atenția punerii în manoperă și aspectul plăcut. Acest scaun transmite o atmosferă specifică interioarelor în stil Chesterfield.

După ce clientul se așează, chelnerul vine și ia tava ce se află pe o structură trepied. Aceaste două elemente, împreună, alcătuiesc ceea ce vezi că este, o masă de cafea. Una care la fel de bine putea să îndeplinească și rolul de noptieră. Culorile de lemn exotic ar aduce emoție cromatică prin alăturarea cu patul tău cu tapițerie gri. Alungând imaginația care te fură cu repeziciune, observi că domnul recent ajuns se cunoaște cu cel care îl servește. Probabil vine des în acest loc. La scurt timp i se aduce tava ce i-a fost luată cu puțin timp înainte. Pe ea se află o ceașcă de cafea și un pahar cu apă plată la temperatura camerei pentru a se servi după cafea. În orice caz, după ce i se servește cafeaua comandată, privirea îți alunecă în lungul desenului lemnului de mango din care este făcută tava mesei de cafea.

Privirea îți este furată mai mult de mobilierul care alcătuiește zona aleasă de acest domn. Poți să îți imaginezi ce fel de persoană este prin gusturile pe care le arată prin alegerile sale.

Urmarea instinctului

Tu ai călcat pentru a doua oară în această cafenea, recent observată de tine. Și pentru a doua oară ai ales să te așezi pe scaunul din colțul din dreapta de la fereastră. O tapițerie albastră cu model vegetal în relief ți s-a arătat pe drumul pe care mergeai zi de zi. Pe geam ai văzut un scaun la stradă, iar desenul organic s-a tipărit plăcut pe retină. Prin reflexiile proaspete de nuanțe create din catifea, ai știut că a fost adus de curând. Altfel, cum să nu îl observi, după atâta timp, de când treci prin fața cafenelei. Așa că te-ai lăsat condusă de instinct. Ai intrat în speranța să găsești și alte comori. De la primii pași ai înțeles că nu există limită pentru ceea ce înseamnă frumos în interiorul cafenelei. Scaunele diferite între ele și speciale în parte, își aveau locul pe lângă o masă aleasă dedicat.  

Pe fundal începe, în mod surprinzător, o serie de piese de orchestră. O selecție muzicală aparte realizată de scriitorul Haruki Murakami. Această adunare de melodii a pornit din apetitul dobândit în perioada în care a avut un mic bar de jazz. Te miră alegerea, considerând momentul din zi prea plin de energie pentru a adăuga prin muzica clasică o stare mai antrenantă decât era. Ușor te cuprinde euforia orelor de balet din copilărie. Dansurile repetate ore și zile cu dorința de a aduce zâmbetul pe chipurile părintești. Bineînțeles că o astfel de selecție muzică este intenționată. Probabil cel care deține cafeneaua apreciază această muzică, fie este cititor de romane care îl au ca autor pe Haruki Murakami.

Un apus și un răsărit de lumină

Lumina de apus dispare rapid dacă nu o urmărești cu privirea. Se aprind cele opt becuri ascunse după sticla cu aspect sculptat. Candelabrul situat cental pe tavan atrage atenția trecătorilor prin geamurile generoase. Cu un diametru impunător, care depășește orice dimensiune de masă de cafea din încăpere, luminează cu căldură fiecare colț de mobilier. Cristalele fumurii se scurg din rama de alamă care susține sticla decorativă. Locul devine vizibil chiar și pentru cei grăbiți de pe stadă.

Toată forfota din interior, cu o compoziție pentru orchestră ca sunet de fundal, pare o mare șcenă dintr-o operă. În interior oamenii sunt absorbiți de aroma cafelei de pe mesele din fața lor. Alții nu vor să mai lase ceștile albe din mână. Plăcerea de a simți mirosul de cafea din boabe proaspăt măcinate este motorul determinant. La mesele situate în apropierea pereților se află local o lumină modestă, un accent de atmosferă, care luminează tablouri ce pot fi cumpărate. Aplicele din bronz stau aliniate deasupra tablourilor în culori vii, reprezentând șcene redate realist. Uneori se expun picturi cu subiecte anunțate. La prima vizită ai văzut picturi inspirate din opere contemporane. Forme ce au un înțeles diferit pentru fiecare privitor, în funcție de trăirile personale și cultura sa artistică.

Un aspect familiar

Privind în ansamblu locul, se observă un amestec de stiluri care împreună dau o notă elegantă și aparte locului. Fiecare masă e ca un separeu prin stil, culoare și material. Înoțite de cel puțin două scaune diferite sau asemănătoare. Concepul este simplu dar oferă confort prin ideea de a te regăsii în aceste stiluri rafinate și totuși diferite. Cel mai important este echilibrul care se obține prin folosirea unor materiale atât de diferite. Un scaun la stradă cu structură de lemn și tapițerie de catifea este foarte diferit de scaunul domnului cu trenci din gabardină neagră. Și totuși arată foarte bine învecinate. Scaunul tău este delicat, cu picioare din lemn ușor curbat și tapițerie de catifea albastră. Indică subtil o influență feminină asupra designului. Scaunul său are structură metalică neagră și tapițerie albastră în stil Chesterfield. Rigiditatea sa, chiar și spătarul lipsit de curbură, subliniază viziunea liniară apreciată de domni.

Locul ascunde câte un separeu care se potrivește pentru ficare într-o anumită măsură. Te poți regăsi preț de câteva ore într-un cadru diferit de mediul tău de lucru, de confortul de acasă sau de spațiile comerciale promovate în prezent. E greu să găsești confort într-o ambianță nouă pentur tine. La nivel psihic e nevoie de o conexiune imediată care să îți permită să te relaxezi. Așa cum ai observat scaunul de la fereastră în drum spre locul tău de muncă. Deși ai trecut zi de zi pe lângă local, nu a fost nimic notabil, care să îți atragă privirea în doar câteva clipe. Până în seara în care un scaun joc îmbrăcat în catifea albastră a fost mutat lângă fereastră. Un scaun la fereastră care să atragă noi clienți.

O tapițerie albastră cu model vegetal în relief.

Aici ai reușit să îți alimentezi imaginația în valurile de arome de cafea și ceaiuri preparate în spatele barului din centrul camerei. Sunetele de fundal sunt mereu diferite. Voci suprapuse în compania tacâmurilor cu care se amestecă aromele comandate după plac. Fiecare se exprimă cu plăcere când stă comod pe un scaun altfel. Astfel poveștile altora te inspiră, îți amintesc lucruri uitate, te învață altceva.

Sensibilitatea unui loc

Te-ai obișnuit să găsești un scaun la stradă disponibil pentru tine. Ai intrat pentru a treia oară în cafenea și ai văzut locul, pe care l-ai ales de la început, că este ocupat. Însă ai zărit alături un lampadar care dă sens spațiului. Aici poți să citești și după apus într-o lumină blândă și caldă. Masa e puțin mai mare, dar tot rotundă cu blat de lemn de cireș. Picioarele subțiri din metal sunt greu de observat fiind pardoseala acoperită cu granit negru. Majoritatea culorilor sunt neutre pentru a lăsa materialele cele ai importante să se citească prin contrast. Aceste detalii aproape transparente pentru ochii tăi, lasă în prim-plan ceea ce îți place mai mult. După masă se află un fotoliu mare care așteaptă să îți facă pe plac. Te așezi pe tapițeria gri din bumbac și poliester, te lași pe spate și îți pierzi toate gândurile preț de câteva minute. Buna dispoziție te cuprinde o dată cu brațele fotoliului.

Lampadarul stă mândru lângă fotoliul pe care te-ai așezat. Tu ai ales locul pentru acest corp de iluminat aparte. Îi admiri detaliile de metal și sticlă care îi conferă un aspect diferit, elegant și fără vârstă. Devii sensibililă observând mai de aproape acest corp de iluminat. E greu să îți imaginezi că un val de emoții te cuprinde la vederea unei piese de mobilier. Fie că e vorba de o masă de cafea dintr-o esență de lemn cunoscută, un scaun familiar sau orice alt obiect folosit pentru confortul oamenilor. Și totuși mobilierul este alcătuit din obiecte. Iar tu ca persoană asociezi stări, emoții și gânduri cu obiectele ce te înconjurau în momentul în care s-au creeat toate aceste sentimente. Astfel mobilierul pe care îl alegi este un simbol al interiorului tău.

În concluzie, un scaun la stradă îmbrăcat în materilele potrivite te-a făcut să observi un loc. O cafenea pe lângă care obișnuiai să treci în grabă. Culorile materialului au reușit să îți trezească un fior plăcut care te-a îndemnat să treci pragul spre acest interior. Un obiect va fi întotdeaua important pentru o anumită persoană. Alege lucruri diferite pentru un loc public, dar mai ales, alege ceea ce îți place pentru tine!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Foxi 20/05/2020 at 11:06

    Scaunule par foarte confortabile si elegante, Like!

  • Leave a Reply

    *