Idei de amenajare

Provocarea este în living. Patru povești, patru amenajări (I)

Oamenii sunt diferiți și asta se reflectă în alegerile lor. Aici vorbim despre interiorul unei case, un cămin care spune multe despre tine, un spațiu intim care grăiește.

O casă are un centru, o zonă unificatoare ce îi aduce pe toți la un loc. Este vorba de camera de zi, pe care o mai numim living, o prescurtare de la denumirea anglosaxonă living-room.

Pentru cele mai multe persoane, living-ul reprezintă spațiul unde își petrec majoritatea timpului acasă. E locul unde citesc o carte, își invită prietenii sau familia, se uită la televizor sau se joacă cu copilul. Un singur spațiu în care se pot desfășura atâtea activități necesită toată atenția. De aceea e important să ai răbdare, să te asiguri că ai luat cele mai bune decizii și să fii conștient de dimensiunea spațiului. Cu alte cuvinte să ții cont de mărimea camerei pentru a alege un mobilier potrivit atât ca stil, cât și ca dimensiune.

Într-un living-room găsim de cele mai multe ori trei sau patru piese de mobilier. Acestea sunt canapeaua, masa de cafea, fotoliul și comoda pentru televizor. Ele definesc spațiul pe care îl folosești pentru momentele de relaxare. Pentru cele mai multe persoane, living-ul reprezintă camera unde își petrec o mare parte din timp acasă. De aceea, cei mai mulți își plimbă mobila prin casă în încercarea de a găsi soluția ideală pentru ei.

Living-ul este spațiul în care toată lumea trebuie să se simtă bine. Și cum persoanele sunt foarte diferite, devine o provocare cu atât mai mare să stabilești un stil dominant. Dacă te gândești că trebuie să alegi materialul, culoarea și dimensiunea unei piese de mobilier, la care mai adaugi și relația între toate obiectele alese. Totul devine un lung șir de provocări care se poate transforma într-un puzzle fără sfârșit.

Mobilierul este mereu într-o continuă schimbare. Din cele mai vechi timpuri el s-a modificat concomitent cu vestimentația doamnelor, în special. Prin urmare mobilierul se adaptează la moda prezentului. Astfel, este foarte interesant de văzut în următoarele scenarii cât de diferită poate să fie o amenajare în funcție de cei care locuiesc în respectiva casă!

În primul dintre aceste scenarii, în care atenția se îndreaptă în totalitate către living, este vorba despre un design ales după preferințele unei tinere fete:

Vară continuă într-o cameră de zi

Un albastru marin îi acoperă pereții. Razele soarelui se joacă cu textura perdelei, lăsând o umbră timidă în living-ul îndrăzneț. O cameră medie ca mărime, recent renovată și bine echilibrată reprezintă camera de zi.

Mobilierul este atât de simplu într-un spațiu care transmite căldura plăcută a momentelor văratice. Pentru a avea camera dorită, imaginația a purtat-o ca o briză pe Maria. O tânără pasionată de fotografie, o persoană dedicată și ușor de impresionat când îi povestești de vacanța din insulele grecești. Ea iubește atmosfera de vară permanentă. Maria ar vrea să vadă soarele indiferent de anotimp, dar iarna vine grăbită și-l ascunde. Altfel, este o persoană optimistă și ambițioasă. Ea a ales să își decoreze casa imaginându-și o vară perpetuă.

Fiecare piesă de mobier dezvăluie câte puțin din ceea ce îi place Mariei. Materialele și culorile le-a ales cu mare atenție și plăcere. De la primul pas, observi un echilibru plăcut. Camera în care îi invită pe cei dragi reprezintă locul în care și-a concentrat cel mai mult atenția. A analizat ce îi place, a ales câte puțin din experiențele de pe malul Mediteranei și a adus totul într-un singur spațiu funcțional.

A început propria amenajare prin alegerea unei canapele pe care să aibă loc toți prietenii. Cadrul de brad vopsit negru este o atenție plăcută care atrage privirea către locul principal de ședere din cameră. Tapițeria din bumbac și cele patru perne asigură un confort peste așteptări cu un plus de calitate prin umplutura de lână.

Canapeaua este atât un refugiu după o zi de lucru, cât și liantul unei întâlniri cu familia sau cei apropiați. În completarea celei mai importante piese din cameră, se potrivește un fotoliu îndrăzneț.

Maria s-a angajat din vară ca specialist PR la Carusel, o renumită librărie din centru. Firea ei sociabilă și dorința de a-i ajuta mereu pe alții i-a convins pe cei din jur că este o persoană alături de care te vezi și peste mulți ani. Pentru a se asigura că are loc și pentru noii prieteni, și-a cumpărat un taburet din aceeași colecție cu canapaua aleasă inițial. Dimensiunile lui asigură utilizarea pe orice latură a canapelei. E ușor să ai un colțar modern sau chiar o canapea de patru persoane când folosești o piesă de mobilier auxiliară menită să satisfacă nevoile temporare. Un strop de egoism a atras-o să își cumpere un fotoliu colorat în care să stea doar ea. Cu fața la soare, prietenii într-o parte, stând pe un fotoliu din catifea verde-mint, exact cum și-a dorit.

Un fotoliu supradimensionat completează mult mai bine o canapea de dimensiuni reduse. El iese în evidență în egală măsură, fără să concureze cu configurația canapelei. Aceasta este alegerea cea mai echilibrată.

Atingerea delicată a catifelei e un răsfăț de care nu se poate despărți. Zi de zi, fotoliul servește ca loc pentru o lectură ușoară – povești de ficțiune, reviste despre călătorii. Cafeaua dă aromă momentelor de lectură. Razele soarelui se plimbă printre rândurile paginilor gălbui. Taburetele achiziționat recent servește ca răsfăț pentru a-și întinde picioarele când nu e altcineva care să se servească de el. Umplutura taburetelui din lână și spumă acționează ca o rupere de realitate. Fiecare pagină citită poartă cu ea și plăcerea momentelor amorțite ale dimineții de week-end. Mariei îi place să se considere o persoană de modă veche, visătoare, cu ambiții mari și foarte pozitivă. Râsul ei e culoare pentru viața celor din jur. De aceea are foarte des oaspeți. Pasiunile ei ies la iveală cu fiecare ceas petrecut în casă. Ospitalieră, aduce fursecuri de casă servite pe un platou albastru din ceramică colorată. Adoră platourile și și-a ales mai multe modele deosebite pe care le prezintă în funcție de starea ei. Uneori îi place să servească pina colada în paharele turcoaz, din sticlă. Îi place cum paharele golite își lasă culoarea pe masa de cafea.

Canapeaua, fiind obiectul cel mai mare, vizual i se acordă o mai mare importanță. Prima impresie e foare importantă în alegerea modelului potrivit. Stilul, forma, culoarea, materialele și dimensiunile alcătuiesc conturul unui produs cerut și necesar.

Pentru Maria, canapeaua își păstrează imaginea impunătoare. Culoarea nisipului amintește de zilele de răsfăț pe plajele mediteraneene. Peretele albastru marin reprezintă fundalul pentru canapea. Prin liniile drepte, conturul devine mai accesibil vizual pentru a-i mulțumi pe toți cei care vor fi găzduiți. Aspectul modern al canapelei se potrivește cu atmosfera colorată pe care și-a imaginat-o Maria. Contrastul este important dacă vrei să ai o amenajre greu de uitat. Jocul cromatic între canapea și perete este potrivit într-o cameră spațioasă, fără să deranjeze vizual.

Pe pereți se citesc povești de viață. Poze personale, clipe unice, scrieri delicate, toate îi aparțin Mariei. Ramele minimaliste lasă subiectul să se evidențieze. Fiecare imagine este aleasă cu grijă pentru a se încadra în amenajarea living-ului. Dimensiunile mari sunt dorite pentru a se încadra în lățimea canapelei, ca o continuare a acesteia. Intrând în cameră se vede un tablou general, alcătuit din frânturi delicate și alăturate cu mult talent. Acesta este peretele care reflectă amintirile cele mai apreciate de Maria.

Zona de confort este un spațiu în care lași oamenii să vadă o parte din tine. Camera de zi este încadrată de un covor din lână și bumbac cu nuanțe de gri-albastru. Materialele din care este confecționat sunt potrivite pentru orice anotimp. Lâna ajută la păstrarea temperaturii corpului. Deci mersul în picioarele goale pe covorul cu motive elegante este plăcerea de dimineață a Mariei. Dimensiunile mari sunt perfecte pentru o plimbare de la fotoliul de catifea până la fereastră. Practic, zona de living este delimitată de o parte și de alta de canapea, respectiv o comodă albastră. În lungul camerei, la capătul covorului, se găsește singurul fotoliu din casă. Covorul delimitează zona de socializare unde se găsește un loc de ședere pentru un număr de persoane.

Când Maria și-a invitat pentru prima dată prietenii în noua locuință, a observat că aceștia au păreri foarte diferite și totuși pozitive despre rezultatul amenajării realizate de ea. La scurt timp după ce s-au acomodat cu living-ul, aceștia și-au îndreptat atenția către comoda care susține televizorul. Aspectul ei este foarte important, find poziționată frontal, pentru cei care stau așezați pe canapea. Toate privirile analizează detaliile, stilul și culoarea. Maria a primit complimente pentru culoarea aleasă. Constrastul dintre albastrul marin aplicat pe lemnul de brad, peretele alb și parchetul din lemn de stejar este rezultatul pe care și l-a dorit. A fost foarte atentă să aleagă o comodă atât aspectuoasă, care să se integreze în povestea living-ului ei, cât și practică. Cele două compartimente găzduiesc câte puțin din cele necesare ospitalității. Dar ușile sunt elementele care atrag cel mai mult privirile. Aspectul lamelar amintește de obloanele ferestelor din zonele mediteraneene. 

Lumina naturală reprezintă un factor important într-o amenajare. Spre exemplu, mobila trebuie să fie dispusă paralel lăsând razele soarelui filtrate de perdelele albe să schimbe atmosfera căminului. În zona centrală se găsește o masă de cafea din lemn de brad. În plus, forma dreptunghiulară lasă spațiul necesar de trecere de jur împrejur. În cele două sertare decorate cu atenție, Maria își păstrează amintirile în albume. La ocazii speciale îi place să scoată cu ușurintă fotografiile pe care le arată cu plăcere.

Pentru iluminarea de seară, cel mai potrivit este de preferat o sursă de lumină locală.  Lampadarul este element esențial al delimitării zonei de retragere, confort, intimitate în momentele de amurg. Uneori o lumină caldă când îți întinzi picioarele, cu capul întins pe spate, ochii în tavan, cu brațele mângâind brațele fotoliului de catifea,  este tot ce ai nevoie pentru a te simți acasă.

Definirea culorile este importantă pentru o amenajare îndrăzneață cu elemente variate și detalii elegante. Pentru rezultatul dorit, Maria s-a limitat la două culori principale, albastru și alb. Pardoseala a păstrat-o cum era. Un parchet vechi din lemn de stejar este un material care transmite nuanțele calde în camera de zi. Pe covorul ales cu plăcere de Maria, se găsește singura piesă de mobilier din lemn de brad care nu a fost vopsită. Comoda este cea de-a doua piesă de mobilier din lemn de brad, dar care amintește mai mult de stilul ales. Masa de cafea păstrează culoarea naturală a lemnului pentru că este mai ușor de observat într-un spațiu dominat de nuanțe de albastru și alb. Acest aspect este foarte important datorită poziției sale în cameră. Pentru a se evita orice accidentare este de dorit să vezi foarte clar forma mesei și dimensiunile sale în raport cu restul spațiului. Se poate spune că în acest caz, covorul gri-albastru funcționează ca un fundal pentru masa de cafea.

Living-ul Mariei e o reinterpretare a caselor de vacanță din zonele mediteraneene adaptat la nevoile ei bucureștene. Culorile reci și materialele calde sunt o alegere bine definită, completându-se în ceea ce i se potrivește ei.

Dragostea unui cămin o regăsești în camera de zi Acela e spațiul care îți acceptă toate sentimentele și stările. O bucurie este ca o rază caldă de soare din diminețile blânde, iar tristețea este ca ploaia rece care bate la geam neliniștită. Trebuie să ai grijă de camera ce te va ajuta, te va bucura și îți va accepta toate stările, gândurile și acțiunile.

Bucură-te de alegerile tale!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*