Idei de amenajare

Lasă stilul să vorbească pentru tine!

Amenajari in stiluri moderne, industriale cu materiale si culori variate.
Amenajări diverse în stiluri moderne.

Stilurile care ne plac spun cine suntem. Pentru că stilurile sunt rezultatul dorințelor și necesităților apărute într-un anumit timp. Ele se influențează unele pe altele prin tranziția care apare când se face trecerea la un nou stil. Te-ai întrebat până acum câte stiluri există? Lasă stilul să vorbească pentru tine!

Stilul minimalist

Acest stil a apărut la sfârșitul anilor ’60, începutul anilor ’70. Motto-ul “Less is more” (mai puțin înseamnă mai mult) a fost adoptat de către arhitectul Mies van der Rohe pentru a exprima esențializarea lucrurilor. Un obiect simplu nu e neapărat banal. El exprimă un studiu care scoate la iveală ce avem nevoie fără a complica lucrurile.

Un spațiu simplu este de preferat în locul unui spațiu complex. Este ușor de înțeles că detaliile sunt obositoare pentru un spațiu de locuit. De aceea stilul minimalist a apărut ca o necesitate a oamenilor pentru un stil de viață relaxant.

Amenajare in stil scandinav
Amenajare in stil minimalist cu elemente de mobilier si decor din materiale naturale sau in culori deschise pentru un ambient relaxant si luminos

Stilul minimalist are ca principală caracteristică geometrizarea corpurilor de mobilier și reducerea detaliilor la minim. Un astfel de design își propune maximizarea utilității mobilierului, fără a pierde din vedere echilibrul. Culorile preferate sunt cele neutre sau culoarea materialelor naturale adoptate precum piatra naturală, lemnul, metalul etc. Prin astfel de materiale și culori se poate realiza iluzia de spațiu. Stilul minimalist este perfect pentru amenajarea spațiilor mici, în timp ce într-un spațiu vast este sinonim cu eleganța. Într-o astfel de amenajare, toate elementele se potrivesc cu ușurință și satisfac toate gusturile.

Caracteristica esențială a stilului minimalist este folosirea pieselor de mobilier elementare utilizate într-o compoziție plăcută. Minimalismul presupune lipsa decorațiilor și a accentelor. Această caracteristică este necesară pentru a susține folosirea la maxim a spațiului printr-un minim de obiecte esențiale. Contrastul este un alt element cheie de care trebuie ținut cont într-un interior care se dorește a fi minimalist.

Astfel este de reținut că stilul minimalist este unul definit de linii curate și stricte. Culorile contrastante și materialele precum sticla, metalul și piatra naturală nu trebuie să lipsească. Refuză accentele de care nu ai nevoie. O astfel de amenajare este impunătoare prin sinceritatea materialelor și spațiul aerisit.

Stilul contemporan/modern

Stilul contemporan reprezintă un trend în continuă schimbare. Este design-ul predominant în prezent, fiind  considerat mai mult un amestec de stiluri recente. Se poate spune că este un stil fluctuant, care răspunde noilor cerințe. Stilul contemporan este alegerea preferată în prezent fiind mai accesibil. Definit printr-o atmosferă actuală, stilul contemporan îl întâlnim câte puțin în casele tuturor. Acesta oferă o atmosferă simplistă, dar mai caldă. Diferența între stilul contemporan și stilul minimalist constă în paleta cromatică și numărul decorațiilor. Contrastul cromatic este rar întâlnit din cauza varietății culorilor.

În linii mari, acest stil modern înglobează stilurile simpliste precum cel minimalist, loft, scandinav și contemporan. Fii liberă să folosești forme variate în compoziții unice!

Amenajare in stil contemporan
Amenajare moderna cu mobilier din materiale variate precum metal, beton, textil, lemn de mesteacan, ratan

Stilul postmodernist. Epoca plasticului.

Specific perioadei de după 1960, stilul postmodernist a apărut în SUA. Este rezultatul utilizării plasticului în realizarea mobilierului de mici dimensiuni. A apărut ca opoziție pentru conceptele minimaliste ale stilului modern. Scaunele și fotoliile se obțineau prin turnarea în matrițe, linia de îmbinare dintre piese numindu-se bavură. Formele organice și fluide sunt specifice stilului. Prin posibilitățiile infinite oferite de materialele predominante s-au obținut piese de mobilier unice. Culorile sunt neașteptat de puternice, iar contrastele se realizează prin alăturarea culorilor complementare.

Forma devine laitmotivul amenajărilor, ignorând importanța funcționalității. Stilul postmodernist se identifică prin geometria neconvențională a mobilierului și chiar a spațiului. Deși se caută obținerea unui design foarte diferit, se păstrează interesul pentru confortul fizic și psihic. Culorile vii sunt folosite pentru a induce diferite stări de spirit. Încercările de a asocia culorile cu stările oamenilor completează mobilierul artistic.

Stilul postmodernist împrumută caracteristici ale mobilierului din trecut pentru a crea o atmosferă eclectică. Lasă stilul să vorbească pentru tine! Dacă optezi pentru acest stil vei fi (perceput ca fiind) mereu special și îndrăzneț.

Amenajare in stil postmodernist
Mobilierul cu forme fluide si indraznete din materiale care permit un design modern

Stilul loft

Stilul loft este tot un stil apărut în SUA și se aseamănă cu stilul industrial. Stilul loft s-a manifestat prin conversia spațiilor mari cu rol tehnic în spații de locuit. Prin intervenția minimă s-a preferat păstrarea aspectului neglijent al finisajelor perețiilor. Un perete de cărămidă sau beton devine agreabil pe lângă mobilierul scump cu linii moderne și detalii luxoase. Tavanele înalte se păstrează tot prin tranziția de la foste hale industriale la spații de birouri, locuințe sau spații publice. Liniile fine ale mobilierului încadrează stilul ca fiind unul modern. Spațiul trebuie să fie bine luminat pentru a se integra cât mai bine în tiparul stilului.

Amenajare in stil loft
Amenajare in stil loft cu fundal din beton si mobilier modern cu structura metalica

Stilul grunge

Un spațiu te poate face să te simți liber prin luminozitate și varietatea de forme. Stilul grunge a apărut în Franța, are note moderne, asemănătoare cu stilul loft sau stilul industrial. O amenajare luxoasă cu elemente din stiluri diferite creează o stare de libertate necesară pentru a te ancora în contemporaneitate. Tot pe un fundal brut de beton aparent sau cărămidă poți expune mobilierul din materiale masive precum metalul sau lemnul. Aspectul materialelor poate fi neglijent, ca o tapițerie care pare ieftină sau un metal zgâriat. Completează pereții cu tablouri impunătoare și teme interesante. Corpurile de iluminat moderne care urmăresc ultimele tendințe va transforma spațiul într-o adevărată galerie unde tu expui ce vrei. Astfel vei atrage atenția asupra pereților și a stilului ales. Perfecțiunea e imperfectă pentru acest stil așa că alege fără reguli.

Amenajare in stil grunge
Mobilier modern intr-o amenajare in stil grunge sau loft

Stilul eclectic

O denumire sonoră pentru noi toți. Stilul eclectic este des adoptat datorită bogăției de stiluri care îl alcătuiesc. Se aleg două stiluri diferite care vin din zone total opuse. Ca elemente principale putem considera mobilierul în stil clasic și elementele exotice cu trimitere punctual la culturile îndepărtate. Acest stil oferă o libertate de alegere care te poate avantaja. Formele, texturile, modelele, culorile și motivele sunt la alegerea ta prin păstrarea elementelor de mobilier cu inspirație din două culturi total opuse. Culorile diferă de la o cultură la alta. Alege design-ul clasic care îți place și adaugă excentricitate prin stilurile exotice. Obiectele de inspirație asiatică sau africană sunt perfecte pentru a aduce o paletă de culori vibrante.

Amenajare in stil eclectic
Mobilierul divers in stil clasic sau exotic alcatuiesc stilul eclectic cu accente exotice

Stilul boem

Stilul boem este foarte diferit de stilurile moderne. Se aseamănă cu stilul eclectic prin libertatea de a alege piese de mobilier din stiluri foarte diferite. După o selecție de mobilier romantic boem poți să te simți o persoană… artistică. Prin personalizarea amenajării, realizată aparent întâmplător, scoți la iveală încrederea în tine și te descoperi. Preferințele sunt diverse și așa este și stilul boem.

Caracteristici

Când alegi mobilierul pentru amenajări în stil boem trebuie să ai în vedere ce presupune o astfel de amenajare. Micile obiecte de decor sau detaliile spun cât de mult iubești acest stil. Cât de aproape ai vrut să ajungi de o amenajare în stil boem se va reflecta mai ales prin obiecte. Scoate la suprafață o personalitate puternică, sau din contră, o personalitate delicată, prin elemente precum pernele de decor, perdele, tablourile îndrăznețe, covoarele cu aspect vintage, textile colorate, pernele pentru pardoseală, hamacele și multe altele. Alege un mobilier mai simplu cu linii clare și ușor de controlat sau un mobilier neașteptat de clasic. Stilurile clasice – barocul sau neoclasicul – oferă piese de mobilier ce pot fi integrate fără efort în stilul boem. Dar există și alte variante cum ar fi stilul vintage, romantic, modern, exotic și așa mai departe. Se pot incluse obiecte de epocă cu o patină plăcută coloristic ce va atrage privirea chiar printre cele mai vii culori.

Prin culorile predominante se regăsesc roșu și violet. Dar poți alege oricare două-trei culori preferate care să evidențieze obiectele care le poartă. Culorile vii se vor desprinde vizual de atmosfera luminoasă și vor spune că ele sunt amprenta ta.   

Scopul este de a avea un spațiu confortabil și intim, prin oglindirea caracteristicilor persoanei care a ales o astfel de amenajare. Deci nu îți face griji dacă pare că lucrurile nu se potrivesc. Acesta este farmecul stilului boem, arată cât de imperfecți și diferiți sunt oamenii. Nu uita, lasă stilul să vorbească pentru tine!

Amenajare in stil boem
Amenajare in stil boem sau boho cu mobilier viu colorat si covor din bumbac

Stilul scandinav

Stilul scandinav folosește materiale naturale pentru piese de moblier cu forme simple și ușor de montat. Lemnul de pin sau tecul sunt alegerile cele mai potrivite pentru un interior luminos. Obiectele decorative sunt obligatorii pentru stilul scandinav. Ele fac să pară o amenajare fără efort, dacă sunt alese cu grijă.

Mobilierul în stil scandinav are o structură subțire și simplă care sugerează naturalețea amenajării. Culorile cât mai naturale te vor convinge că acest stil este unul relaxant. Culorile neutre precum albul și griul sunt reprezentative pentru stilul scandinav. Astfel se obține un stil cu linii curate și un aspect estetic plăcut.

Poți aduce mai aproape natura prin esențele de lemn folosite prin mularea acestuia sau prin lemn stratificat. Rășina sintetică este o altă variantă folosită pentru finisarea mobilierului nordic. Deci poți oferi un aspect modern, simplu și luminos și să păstrezi notele eco ale design-ului.

Amenajare in stil scandinav
Propunere moderna de amenajare in stil scandinav cu mobilier din lemn

Stilul eco

Materialele ecologice sunt cheia succesului stilului eco. Mobilierul modest trebuie să fie plăcut la atingere. Acest stil păstrează elementele esențiale pentru un confort ridicat și le evaluază în cel mai bun mod posibil. Materialele predominante sunt lemnul, ratanul, piatra, stuful sau textilele din bumbac. Formele pieselor de mobilier pot varia. Ai posibilitatea de a te apropia cât mai mult de natură printr-o mobilă cu formele de bază ale materialului din care este realizată. O masă din trunchi de copac este cel mai plăcut exemplu. Aceste forme fac din stilul eco o abordare neconvențională. Pentru o relație cât mai bună între stilul eco și stilul de viață contemporan se preferă alegerea a două sau trei esențe de lemn. În așa fel încât să se păstreze o cromatică unitară și permisivă către relaxare.

Design-ul eco este o abordare care poate ajuta la reducerea impactului asupra mediului prin folosirea materialelor în starea lor naturală.­­­ Conștientizarea necesității pentru utilizarea materialelor naturale în defavoarea celor produse sintetic a dus la mărirea producției pentru acest tip de mobilier.

Alege un design reprezentativ pentru tine și protejează planeta!

Amenajare in sil eco
Amenajare in stil eco cu mobilier din lemn natur

Stilul exotic

Stilul exotic este o alegere care te îndeamnă la vacanță. Obiectele pe care le integrăm în amenajare pot fi suveniruri sau decorațiuni cu teme exotice care să amintească de ținuturile îndepărtate. Țările orientale precum India, China, Japonia, insulele din America Centrală și alte câteva țări din Africa sunt principala sursă de inspirație într-o amenajare exotică. Exoticul reprezintă o apropiere de locuri calde, unde găsim nisip, apă și vegetație luxuriantă. Poți adăuga plante ca de exemplu ficusul, baobabul, ananasul, citrice, cactusul sau atâtea soiuri de palmier. Acestea sunt foarte importante într-un spațiu cu note exotice.

Culorile, texturile, materialele și design-ul neobișnuit al obiectelor trebuie să ne poarte foarte departe. Fiecare atingere a esențelor de lemn, fiecare privire a culorilor și formelor pe care casa le găzduiește, te va aduce mai aproape de zilele tale preferate din vacanță.

Esențele de lemn considerate exotice nu trebuie să lipsească dintr-o amenajare de vis. Precum lemnul de acacia, palisandru, salcia, ratanul, bambusul și lemnul de mango se potrivesc întotdeauna într-un spațiu aparte cu influențe neobișnuite.

Culorile diferă de la o cultură la alta. Dacă preferi țările din Asia, în amenajarea ta vor domina culorile crude de roșu, verde și albastru deschis. Pentru inspirația din țările africane, vom alege galben, portocaliu și negru.

Amenajare in stil exotic
Interior luminos in stil exotic cu mobilier din ratan si esente de lemn

Stilul nautic

Stilul nautic te poartă pe țărmurile mărilor îndepărtate. Mobilierul poate să fie clasic sau exotic deoarece diferența se face prin culori și accesorii. Cunoscutele asocieri de alb cu albastru și roșu sunt esențiale în cadrul acesta. Culoarea nisipului auriu și nunațele de albastru transmit o stare de relaxare. Pe modele repetitive de dungi pot fi apicate imagini simbolice ca și ancora, farul, cârma de la bordul bărcilor, elemente vegetale marine, noduri din funie sau chiar bărci.

Țesăturile din bumbac sau in sunt importante pentru categoria de materiale specifice stilului. Frânghia poate fi integrată în corpuri de mobilier, iar ratanul poate fi folost pentru corpurile de iluminat, covoare, balansoare sau pentru decor.

Amenajare in stil nautic
Amenajare in stil nautic cu lampadar din funie

Stilul industrial

Imaginea stilului industrial este legată de locurile care au trecut printr-o conversie. Acestea au  devenit de la spații tehnice la locuințe sau spații cu rol comercial. Se aseamănă cu stilul grunge sau stilul loft, dar este recunosc ca fiind mai nonconformist decât acestea.

Finisajele dau imaginea stilului. Pe lângă lemn, cărămidă, sticlă, piele, lână, piatră și beton, sunt foarte folosite metalele ca și bronzul și aluminiul. Reciclarea materialelor este o alegere care reduce costurile și crează o atmosferă unică cu aspect vintage. Culorile pot fi neutre, culori închise sau culorile specifice metalelor cum ar fi auriu, bronz, arămiu sau argintiu.

Mobilierul este o combinație de materiale calde și reci precum lemnul brut și barele de metal reciclate. Rezultatul trebuie să se apropie de imaginea vechilor fabrici sau ateliere.

Amenajare in stil industrial
Amenajare in stil industrail cu elemente din lemn, metal si ciment

Stilul rustic

Stilul rustic este apreciat pentru asocierea sa cu perioada de vacanță din copilărie. Verile petrecute la munte sau la bunici în zonele rurale își lasă amprenta asupra aprecierii noastre pentru tradiții și natură.

O astfel de amenajare se pretează în spații mari cu deschideri generoase. Nu trebuie să simți absența mobilierul înalt din lemn masiv lipsit de tratamente speciale, păstrând un minim de finisaje. Aspectul brut al lemnului este cel care marchează stilul rustic. Pe lângă elementele de lemn, poți include obiecte cu teme populare specifice în mediului rural. Materialele care compun amenajarea trebuie să fie sincere prin păstrarea aspectului cât mai natural. Folosește lemn, piatră, lână și piele.

Amenajare in stil rustic
Amenajare in stil rustic cu mobilier din lemn masiv

Stilul shabby chic

Stilul shabby chic înseamnă culori pastelate, materiale cu finisaj antichizat și multe accesorii de decor. Culorile variază de la nuanțe de alb și ecru până la nunațele de piersică,  roz și verde.  Motivul florilor este foarte feminin și delicat. De aceea se potrivește pentru un ambient shabby-chic. Alege tablouri cu motive florale, coșulețe, cuverturi cu printuri colorate, sfeșnice și felinare albe, vaze elegante, perdele și draperii albe cu flori. Imprimeurile florale sunt motivul armonic care se repetă în acest stil.

Interioarele în stil shabby-chic au o atmosferă romantică specifică gusturilor feminine. Mobilierul are un aspect uzat intenționat, obținut încă de la fabricare prin vopsiri repetate și șlefuirea acestuia. Astfel aspectul vintage este unul controlat. Mobilierul poate să fie în stil retro, vintage sau boem ca structură și linii definite. Pentru a scoate în evidență linia mobilierului, alege tavanul și pardoseala în nunațe accentuate pentru pereții albi.

Acest stil trezește curiozitatea pentru accesorii vintage, motive florale și starea de relaxare pe care ți-o oferă aparența unui timp trecut, dar plăcut.

Amenajare in stil shabby-chic
Amenajare cu accesorii vintage si motive florale.

Stilul romantic

Combinația echilibrată cu note personale între stilurile clasice și stilul vintage duce la obținerea stilului romantic. Mobilierul deschis la culoare se îmbină perfect cu decorațiile delicate și feminine. Pot fi folosite metale și esențe de lemn vopsite alb, roz sau galben. Culorile pastelate pot fi roz, crem, verde, galben, vișiniu, albastru sau lila. Dar nu trebuie sa le ai chiar pe toate. O amenajare echibrată păstrează doar trei sau patru culori pentru un stil romantic.

Mobila poate avea o imagine antichizată, asemănătoare stilului shabby chic. Linia de contur a mobilierului poate fi rotunjită mai ales la fotoliile mari în culori pastelate. Pentru un aspect vizual mai plăcut poți folosi perne moi pentru decor din mătase, catifea, satin sau bumbac.

Ornamentele sunt accentele care te definesc ca persoană în reflexia propriei amenajări. Poți adăuga obiecte de decor cu o însemnătate sentimentală puternică.

Amenajare in stil romantic
Amenajare in stil romantic cu elemente de decor feminine si culori pastelate.

În concluzie…

…Stilurile moderne au ca principală caracteristică liniile bine definite. Sinceritatea materialelor ne transmit clar ce stil să folosim. Urmează culoarea și aspectul materialelor care diferă prin dominantele fiecărui stil. Lemnul se preferă în stilul exotic, eco, nautic, scandinav și rustic. Plasticul este reprezentantul indubitabil al postmodernismului. Stilurile care folosesc metalul sunt stilul industrial, lost și grunge. Mai sunt stilul shabby chic, stilul romantic, stilul eclectic, stilul boem si stilul postmodernist unde culorile vii sunt esențiale pentru aspectul aparent necontrolat și plin de personalitate.

Și nu uita: stilurile sunt doar cheile spre propriul stil!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*