Idei de amenajare

Fantezia excentricității. Stilul exotic care te aduce mai aproape de vacanță

O fantezie aparte, un moment de excentricitate, o valoare de neuitat. Acesta este stilul exotic care te îndeamnă la vacanță și răsfăț continuu.

Stilul exotic

Ce înseamnă exotic pentru o amenajare de interior?

O amenajare exotică presupune aducerea atmosferei ținuturilor îndepărtate pentru noi prin obiecte care amintesc de acele locuri. De altfel, exotic înseamna un aspect neobișnuit, ceva care poate părea șocant pentru zona în care ne aflăm. Țările orientale, precum India, China, Japonia, insulele din America Centrală și alte câteva țări din Africa  sunt un bun început pentru influențele exotice, dar varietatea este exagerat de mare. De la o cultură la alta întâlnim alte obiceiuri și influențe aparte. Pentru noi, exoticul înseamnă tot ce ne dorim să regăsim într-o vacanță, într-o zi de relaxare, într-un ținut îndepărtat și cald.

De când se folosea stilul exotic în amenajarea locuinței?

Din cele mai vechi timpuri, Orientul a reprezentat o adevărată inspirație pentru interioarele europene. La apariția stilului rococo, reprezentarea dragonului preluat din China a stârnit imaginația celor avuți. În perioada neoclasică se preferă culorile exotice, pernele moi, integrarea în mobilier a ornamentelor preluate din descoperirile arheologice și adoptarea temelor orientale.

În primul secol, la Roma, se folosesc ornamente pentru decorul coloanelor sub forma frunzelor de acant, frunze care provin dintr-un copac numit și acacia, de origine meridională. Acestea sunt doar câteva exemple care arată dorința de frumos și relaxare prin împrumutarea caracteristicilor exotice.

Ce așteptări avem de la o amenajare cu nuanțe exotice?

Culorile, texturile, materialele și design-ul neobișnuit al obiectelor trebuie să ne poarte foarte departe. Fiecare atingere a esențelor de lemn, fiecare privire a culorilor și formelor pe care casa le găzduiește, te va aduce mai aproape de zilele tale preferate din vacanță.

Esențele de lemn considerate exotice, nu trebuie să lipsească dintr-o amenajare de vis. Lemnul de acacia, palisandru, salcia, ratanul, bambusul și lemnul de mango se potrivesc întotdeauna într-un spațiu aparte, cu influențe neobișnuite.

Pe lângă plăcerea de a trăi într-un loc care îți amintește mereu că poți să fii în vacanță chiar la tine acasă, ai posibilitatea să reduci impactul asupra mediului prin folosirea mobilierului din materiale naturale. Spre exemplu, ratan-ul natural este foarte flexibil, rezistent la uzură, se aseamănă cu vița-de-vie și este o plantă tropicală provenită din Asia de Sud-Est. Optimizarea utilizării resurselor naturale ne poate motiva să revenim la mobilierul realizat din materiale naturale, care prin modul de obținere diminuează efectele proceselor de fabricare a materialelor sintetice.

Detaliile sunt accente esențiale pentru un rezultat unic!

Pentru un confort sporit, se pot folosi perne decorative care să atenueze contactul cu suprafețele rugoase ale materialelor alese. Un ambient plăcut care să te răsfețe într-o atmosferă tropicală are nevoie de specificul locului ce poate fi obținut prin detalii și suveniruri aduse. O canapea din bambus poate fi acoperită de câteva perne, unele în culori vii care să completeze coloritul vibrant specific țesăturilor inspirate din culturile tale preferate.

Stilul exotic presupune o amenajare care poate să fie foarte elegantă și opulentă, prezentată într-o manieră eclectică prin îmbinarea elementelor locale posibile din țările orientale și mobilierul masiv și impunător britanic, rezultând stilul colonial. Un spațiu care să te convingă să te relaxezi așa cum ai putea doar într-o țară orientală sau pe o insulă tropicală, se conturează prin  propriile amintiri sau imaginație.

Motivele naturale sau vegetale sunt caracteristice stilului exotic.

Stilizarea formelor naturale este o altă alegere plăcută într-o amenajare exotică. Simbolurile sunt ușor de preluat pentru propria inspirație. Astfel, regăsim forma de frunză, soare sau ochi ca obiecte ce sugerează frumusețea. Frunzele de lotus sunt prin excelență un semn al bunăstării și belșugului, deoarece se regăseau în toate curțile particulare. De-a lungul timpului, floarea de lotus a devenit un simbol puternic pentru majoritatea țărilor orientale și chiar pentru unele țări din nordul Africii. Noi vă propunem setul de trei mese de cafea Jany pentru zona ideală de relaxare, un loc unde simbolul frunzelor de lotus te poartă către un altfel de spațiu.

Tablourile sau ornamentele care pot împodobi pereții sunt binevenite pentru completarea aspectului exotic. Reproducerile după Van Gogh sau Monet, posterele de călătorie sau tablourile care surprind cele mai cunoscute monumente istorice, pot fi la fel de importante pentru completarea amenajării în stil exotic. La final poți adăuga plante ca de exemplu ficusul, baobabul, ananasul, citricele, cactusul sau multele soiuri de palmier (palmier Areca, palmier de cocos, Brahea Edulis, hamedorei, sabal, yucca, rapis etc.), plante care vor schimba orice percepție asupra spațiului.

Tu alegi cât de exotică să fie viața ta!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*