Idei de amenajare

Stilul scandinav de amenajare – minimalism și ceva în plus

Stilul scandinav de amenajare a interioarelor

Sunt atâtea lucruri de spus despre stilul scandinav de amenajare a interioarelor, încât nu știam cum să începem. Vremea ultimelor zile, cu vânt și ninsoare, ce aproape că a adus Scandinavia aici, ne-a ajutat. Scopul designului interior de tip nordic este acela de a te face să te simți confortabil, de a oferi căldură și ceea ce americanii numesc ”coziness”, iar nordicii ”hygge”. Acasă, confort, relaxare, căldură și intimitate. Toate se întâlnesc în încăperile în stil scandinav, pentru că este necesar să găsești toate acestea în interior, după ce ”fugi” de vremea de afară.

Stilul scandinav de amenajare este la modă de câțiva ani. Toată lumea vorbește despre cum să îți decorezi casa în stil nordic. Însă stilul scandinav de amenajare nu este reprezentat doar de pereți albi, încăperi luminoase, mult lemn și funcționalitate. Sunt atâtea alte detalii ce construiesc un decor de inspirație scandinavă, încât e bine să știi ce elemente să cauți pentru a reda vibrația acestor interioare.

Istoria stilului nordic

Din considerente practice, planurile caselor nordice sunt deschise, acestea au fost create să favorizeze lumina. Pentru realizarea interioarelor practice, versatile, potrivite pentru orice activitate, decorul avea nevoie de simplitate. De lipsa aglomerării și ornamentelor. A nu se înțelege că stilul Scandinav de amenajare este basic! Nicidecum! Este o combinație de eleganță, rustic, practic și sofisticat, ceea ce face din stilul scandinav de amenajare un stil contemporan. Liniile simple și materialele naturale fac din acest stil unul apropiat, intim, potrivit tuturor gusturilor.

Rădăcinile stilul Scandinav de amenajare merg mai departe de trendul Hygge al ultimilor ani. Dezvoltându-se în anii ’50, alături de mișcarea modernistă din Europa și America, stilul scandinav cultivă interioarele accesibile, moderne, bazate pe nevoile oamenilor. Mișcarea numită “funcționalism” reunea, în design interior și arhitectură, inspirația din natură și liniile moderne, devenind imediat foarte populară. Liniile simple, mobila funcțională, paleta cromatică bazată pe neutre, plăcute privirii și care nu se demodează (deci, mai puțin stres în repetarea amenajării), erau exact ce aveau nevoie oamenii din țările nordice. Interioarele luminoase, simple și intime erau refugiul zilelor scurte de iarnă. Iernile lungi, lumina puțină și spațiile adesea mici (astfel devenind posibilă folosirea resurselor de încălzire în cantități mai mici), au stat la baza unui stil devenit acum renumit și apreciat la nivel mondial.

Elementelor naturale (predominant lemn, piatră) li se adaugă, începând cu perioada anilor ’60 și ’70, după Era Spațială, texturi precum plasticul sau fibra de sticlă. Ușor-ușor, gama bazată pe tonuri neutre capătă și accente cromatice intense, în stil bloc, sau cu ajutorul imprimeurilor și tapițeriilor. Apariția materialelor sintetice și proprietatea acestora de a fi modelate în linii curbe, duce și la o evoluție a formelor. Designerii de interioare au acum la dispoziție, iată, atât unghiuri drepte cât și curbe și linii sinuoase, fluide.

Stilul scandinav de amenajare în prezent

Interioarele nordice au acum o adopție de masă. Și nici nu este de mirare, având în vedere faptul că stilul scandinav de amenajare este definit de mobila funcțională și versatilă, putând decora camere multifuncționale. Mobila scandinavă este totodată suficient de minimalistă și smart încât să se potrivească și în cele mai mici spații. Simplitatea și liniile curate ajută ca stilul scandinav de amenajare să fie compatibil cu o varietate de alte stiluri decorative. Lemnul poate sta lângă multe alte texturi. Detaliile simple pot primi fără a încărca decorul piese elaborat lucrate, poate ostentative altfel (un covor persan, un Egg Chair, o vază chinezească). Stilul scandinav poate fi oricând liantul dintre mai multe linii alese în decor.

Ce poate face stilul Scandinav de amenajare și un altul nu? Să devină fundalul perfect ce ține în echilibru și dă continuitate pieselor de mobilier, accesoriilor și decorațiunilor din toate timpurile, într-un eclectism deloc deranjant.

Și pe măsură ce ne întoarcem acasă – și când spunem “acasă” vedem un sanctuar în care căutăm liniștirea stresului de peste zi – nu este o surpriză că stilul scandinav este în preferințele tuturor. Filosofia acestui stil creează calm, spații degajate, neîncărcate, ce inspiră liniște și relaxare.

Influențele altor stiluri și culturi în stilul scandinav

 • Influența romantică

Finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX aduc deja o lume în schimbare rapidă. Revoluția industrială transforma radical viețile oamenilor, comerțul se extindea, la fel și modul în care oamenii socializau sau mențineau legătura. Modernismul capta atenția, însă existau și ”voci” ezitante, neimpresionate de ”mașinăriile” lumii moderne. Astfel, încă se păstrează detalii romantice, apropiate de natură sau de stilul vechi pe care oamenii îl știau. Legătura stilului scandinav cu natura se păstrează, deși au apărut în completare multe alte texturi și forme.

 • Art Nouveau, Bauhaus și Constructivism

Se simte și prezența curentelor noi, atât de moderne la începutul lui 1900. Artele decorative prezente în Art Nouveau, vin, ca orice stil, cu negarea stilurilor anterioare, și pe măsură ce Europa se apropia de război, oamenii căutau expresia artistică, ca fugă de ne-conținut. Căutau decorațiunile, interioarele și arhitectura cu personalitate.

Mișcările Bauhaus, Dadaismul sau Constructivismul încep ușor-ușor să respingă noțiunile tradiționale de clasă socială și aristocrație. Ideile democratice de după războaie migrează și în decorațiuni. Se afirma acum că  frumusețea unor interioare nu este doar pentru clasele superioare, ci trebuie să fie pentru toată lumea. Piesele de mobilier și decorațiunile interioare trebuia să fie pentru toți.

La întâlnirea dintre Art Nouveau, un stil decorativ prin definiție, și mișcările simpliste, funcționale precum Bauhaus, și o dată cu apariția Art Deco, se va construi încet-încet prezența stilului modernist.

 • Al Doilea Război Mondial și Modernismul

Cel de-Al Doilea Război Mondial diluează diferențele sociale și mai mult. Mai multe imperii puternice sunt ruinate și societatea se schimbă. Aceste schimbări se reflectă, desigur, și în locuințele oamenilor. Deja nu se mai văd diferențe majore între clasele sociale, în funcție de mobila aleasă.

Ce este specific stilului scandinav în 2018

 • Lagom

Hygge este un concept ce desemnează lumea scandinavă. Însă apare un alt termen, ”lagom”, ce reprezintă nici prea mult, nici prea puțin. Este, dacă vreți, arta suedezilor de a duce o viață echilibrată, sănătoasă. Și cum societatea actuală își dorește un echilibru în lifestyle, lagom înseamnă să găsești exact ce și cât ai nevoie. Se aplică, desigur, și în decorațiunile interioare.

 • Stilul tech-free

“Mai aproape de natură” cunoaște noi valențe. Într-o perioadă în care suntem 100% conectați prin tehnologie și rețele sociale, unul dintre trendurile prezente este căutarea unei oaze de offline. De deconectare. Spațiile calde, personalizate, fără telefoane, televizoare sau internet te ajută să te reconectezi cu tine, cu frumusețea casei tale. Mai practic, în dormitoare, se ajunge la alegerea stilului ”device free”, cu o gamă cromatică de griuri, alburi, texturi naturale precum lâna sau inul, a păturilor confortabile și a lemnului rustic. Eminamente scandinav, nu-i așa?

 • Decorul redescoperit al atelierelor și spațiilor de depozitare

Un alt trend actual în decorul scandinav este alegerea spațiilor de depozitare ce ies în evidență, ce nu sunt ascunse, ce devin centrul de interes al decorului tău.

 • Stilul Cottage finlandez

Adesea stilul Scandinav de amenajare se referă la Suedia. Însă, nici Finlanda nu se se lasă mai prejos! Stilul unora dintre cei mai fericiți oameni din lume, cultura ”cottage”, decorurile ospitaliere, sunt din ce în ce mai populare.

 • Culoarea albastra

În 2018, culoarea favorită drept accent cromatic este albastrul. Albastrul intens ce iese în evidență în decorul bazat pe mult alb. De altfel, designerii de interioare susțin că faza monocromă a stilului nordic a apus demult.

 • Accesoriile scandinave pentru 2018 sunt lămpile tip balon de pergament

Cu un sentiment eteric, aceste lampioane gigant devin adevărate instalații de decorat. Am zice că derivă tot din dorința de conectare autentică, fie și la lumina difuză, caldă a lămpilor. Și mai derivă dintr-o piesă statement, iconică acestui stil, pe care te invităm să o descoperi mai jos!

 • Se poartă pereții furniruiți cu lemn

Să fie elementele specifice unei saune nordice? – până la urmă acolo pereții sunt decorați cu scânduri din lemn complet – să fie prezența caldă a lemnului? Nu știm. Dar știm că se poartă aceste elemente de decor.

 • Stilul Scandinav de amenajare presupune să ai pereții gri în 2018

Estetica alb-negru este prezentă în toate țările scandinave. Griul, situat ca linie mediană între două contraste, se întoarce în trend. Așadar, dacă vrei un ton liniștitor, neîncărcat, care poate fi linia ce unește tot ansamblul, alege pereții gri.

Extra pont: în materie de decor alb-negru, află că tablourile minimaliste în non-culori devin decorațiunile scandinave ale anului 2018. Grafismele de acest gen se încadrează perfect între alb, gri, lemn și accente colorate. Sunt perfecte pentru un stil elegant, rafinat dar casual în același timp. Adică scandinav!

 • Alege dungi în alb-negru

Prezente în stilul norvegian, dungile alb-negru devin marcă a anului 2018. După cum vezi stilul scandinav adună câte ceva din fiecare țară nordică.

Stilul scandinav de amenajare – noțiuni de bază

Unul dintre detaliile definitorii pentru stilul scandinav de amenajare este reprezentat de pereții ce reflectă lumina. Deci, alege culori cât mai deschise, neutre. Albul și griul sunt favorite. Extinde gama cromatică neutră și la alegerea pieselor de mobilier și strecoară accente îndrăznețe de culoare. Mixează multe materiale naturale precum lemnul sau piatra. Alege spații degajate, casual, informale, fără încărcături decorative, alege perdele sau jaluzele cât mai simple, sau păstrează ferestrele fără draperii. Poți păstra pereții nefinisați din cărămidă sau piatră ori lemn, pentru un look cât mai apropiat de natural, și pentru a adăuga structură, textură interioarelor dominate de neutre.

Cu rădăcini în nordul îndepărtat, stilul Scandinav de amenajare își definește eleganța prin liniile simple, tonurile blânde și spațiile deschise. Într-un interior scandinav esențele naturale de lemn sunt prezente în fiecare încăpere, alături de perdele diafane și oglinzi, ce lasă să treacă și amplifică lumina. Albul și griul sunt dominantele cromatice ale unei amenajări în stil scandinav – de la finisajele pieselor de mobilă, podele, abajururile corpurilor de iluminat, până la țesături și accesorii. Canapelele și fotoliile din living sunt întotdeauna joase și confortabile, ilustrând ideea de relaxare, caracteristică unui asemenea interior. Pentru a nu deveni monoton, un decor în stil scandinav are nevoie de pete de culoare și de textură. Folosește în acest scop pernele decorative, tapițeriile cu motive geometrice, decorațiunile din sticlă colorată. Dacă vrei să citești mai multe, explorează sugestiile noastre din categoriile de mai jos.

Canapele și fotolii în stil scandinav

Cum să redecorezi în stil scandinav

Deși ai zice că stilul Scandinav de amenajare este eminamente simplu, sau neutru, el reunește elemente rustice, contemporane, moderne, minimaliste, etnice, retro sau industriale în același timp. Texturile sunt prezente pentru a crea dimensiune, spațiu, sporind confortul. Confort care se traduce atât prin a te simți bine în moment, cât și a te simți bine pe termen lung. Deci, alegerea unui decor scandinav este alegerea mobilei de calitate, investiția în piese scumpe, care nu se demodează și pe care nu este necesar să le înlocuiești prea curând, căci, care ar fi confortul și liniștea ta în acest caz?

Adesea scandinavii aleg piesele dominante cât mai simple, cât mai elegante și fără ornamente, tocmai pentru a păstra stilul departe de a se demoda. Accentele provin din decorațiuni și mici elemente, ce pot fi schimbate mai des, pentru eficientizarea bugetului și pentru a elimina stresorii.

 • Ce culori să alegi pentru un decor scandinav

Paleta cromatică este ușoară, simplă, curată. Albul este omniprezent, dar și tonurile amintite mai sus. Pentru a evita monotonia, alege în completare pasteluri, accente negre sau tonuri intense. Dacă stilul scandinav la origini este eminamente funcțional, în 2018, se aleg multe accente de textură sau culoare. Și chiar în piese dominante, așadar îndrăznește să ai o sofa colorată, atâta timp cât păstrezi ideea de neaglomerare și spațiu casual. Tonurile colorate ajută mult să adaugi profunzime planurilor și căldură camerei.

 • Ce texturi și materiale să folosești într-o locuință în stil nordic

Mixul de texturi adaugă profunzime încăperii altfel simple. Lemnul nefinisat ce dă un aspect natural dar și industrial, materialele moi, simple, lâna, blana aduc natura în casă. Lemnul va conferi un plus de hygge, covoarele etnice aduc un plus de eclectism, fără a încărca mult decorul.

 • Lumina ca element de intimitate

Adesea decorurile nordice au ferestre mari pentru a deschide camera și pentru a lăsa cât mai multă lumină înăuntru. De asemenea, ferestrele sunt decorate cu perdele simple din materiale naturale, basic, precum bumbacul.

Pentru un plus de intimitate, folosește lămpi, veioze, lampadare cât mai multe pentru a lumina și încălzi colțurile. Adesea, în decorul scandinav, lustra nu este atât de importantă cât prezența cât mai multor accesorii de iluminat în colțuri diferite ale camerei. Totuși, sunt câteva lustre specifice acestui stil, pe care le vei descoperi mai jos.

 • Spațiul scandinav și liniile folosite

Cel mai des designul pune accent pe eficienta spațiului utilizat, pe a obține cat mai mult, fie și în spații mici sau diferite de clasic. Un detaliu esențial este să lasă mobilei și accesoriilor spațiu să ”respire”, să eviți încărcarea. Stilul acesta nu neapărat decorativ, uneori considerat auster, are nevoie de piese dominante de mobilier, tocmai pentru a evita supra-încărcarea cu decorațiuni. Cu ajutorul materialelor naturale, al tapițeriilor și al covoarelor, un look steril poate fi transformat total.

Ceea ce folosesc foarte mult scandinavii este trasarea planurilor decorative. Fie prin formă (prin mobilă sau decorațiuni), fie prin textură sau culoare. Decorațiunile în layere, sau în straturi ajută la realizarea unui decor profund, cu structură. Dacă vrei să separi puțin stilurile nordice, află că danezii aleg mixuri eclectice, suedezii optează pentru minimalism iar norvegienii pentru detalii glamour, prețioase, decorative.

 • Mobilă și decorațiuni scandinave care transmit vizual că ești adeptul acestui stil

Există câteva elemente ce spun într-o clipită că ești adeptul stilului nordic de amenajare a locuinței.

 1. Soba

O cameră de inspirație scandinavă (mai ales la casă) nu are voie să nu aibă o sobă metalică.

 1. Mobila iconică

Există câteva piese de mobilier ce te trimit cu gândul la interioarele nordice și în care merită să investești. Scaunul Wishbone al lui Hans Wegner este un exemplu de mobilă icon scandinavă. Și scaunele create de Arne Jacobsen (atât cele din seria 7, din lemn, cât și “Scaunul Ou”) sunt simboluri ale stilului scandinav, de la început de secol 20.

Și lămpile Panthella create de Verner Panton sunt piese scandinave prin definiție. Scaunele mici, tip taburet, Artek Stool, create de Arne Jacobsen sunt din aceeași perioadă de glorie. La fel și lustrele PH5 create de Poul Henningsen. Pentru un plus de influență nordică și masa-lalea a lui Eero Saarinen poate fi ușor inserată în decorul casei tale.

 1. Know-how-ul în mixarea culorilor și patternurilor

Desigur, tradițional, stilul Scandinav de amenajare este dominat de alb și neutre. Există însă multe accente de textură și accente cromatice. Pattern-urile folk, etnice trimit cu gândul la interioarele cottage, în timp ce nuanțele puternice sunt alese ca simbol retro.

 1. Alegerea decorurilor și formelor liniștitoare. Totul completat de plante

Geometria nordică creează un impact pozitiv în mediul de acasă. Formele fluide, simple, materiale naturale înseamnă la calm și echilibru. Și dacă completezi totul cu plante, vei simți o stare de bine, un plus de energie, la tine acasă.

Surse foto: Pinterest

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Marius 04/07/2018 at 19:41

  Stilul scandinav este deosebit, creeaza o atmosfera primitoare, fresh. Imi place cum au fost combinate piesele de mobilier cu elementele de decor, iar piatra naturala mi se pare ca se potriveste foarte bine acestui stil.

 • Leave a Reply

  *