Idei de amenajare

Amenajarea primului tău apartament: de la mobilier la finisaje

Amenajarea primului apartament

Amenajarea primului apartament se întâmplă întotdeauna cu emoții. Uneori procesul este copleșitor. Ce stiluri de amenjare a locuinței vei alege? Cum pot fi ele mixate așa încât să obții echilibru, fie și în diversitate ori eclectism? De unde începi cu alegerea mobilierului? Ce accesorii și decorațiuni interioare vei folosi în amenajarea apartamentului?

Acasă este locul unde trebuie să te simți bine. Unde fiecare ungher, fiecare detaliu te inspiră și te relaxează. Acasă este oaza ta de liniște, unde planifici ziua de mâine sau următoarea vacanță. Pentru un „acasă” care oferă deconectare și reîncărcarea bateriilor și mai ales pentru ca amenajarea primului apartament să nu fie un prilej de stres (așa cum se spune), descoperă mai jos sfaturile noastre în alegerea mobilierului, a stilurilor de amenjare a apartamentului și a finisajelor. Acasă poate fi un loc al armoniei și echilibrului, iată cum.

Stiluri de amenajare a apartamentului

Pentru început, trebuie să hotărăști ce stil de amenajare de definește. Acesta va determina felul în care vei asorta decorațiunile interioare, țesăturile și mobilierul. Pentru că decorul casei tale oglindește întocmai personalitatea ta, îți recomandăm să te gândești bine ce stiluri de amenajare a locuinței te reprezintă. De la sofisticarea subtilă a mobilierului minimalist până la îmbinările de forme și juxtapunerile de texturi în stil eclectic, de la stilul Boho cu elemente retro sau hippie și până la decorul modern de loft industrial, descoperă ce ți se potrivește:

Apartament în stil minimalist

Minimalismul înseamnă renunțarea la ”încărcare”, la ornamentele redundante. Astfel spus, mai puțină culoare, mai puțin ”zgomot” vizual, mai puține piese de mobilă și decorațiuni. Focusul este pe funcție și nu pe accesorii.

Stilul minimalist a apărut ca o dorință de a păstra esențialul. De a scăpa de tot ce este în plus. Dacă te gândești la amenajarea primului apartament minimalist, vei alege doar piesele esențiale vieții cotidiene. Ai nevoie de măsuță de cocktail în living? Ai nevoie de un șifonier în dormitor? De îndată ce te-ai hotărât, e simplu: alegerea mobilierului minimalist este bazată pe formă (cât mai pură), pe o paletă cromatică neutră (cât mai lipsită de imprimeuri sau texturi), pe senzația că totul este într-o perfectă ordine.

De exemplu, ferestrele fără draperii pot fi ideale în decoul minimal. De asemenea, mobilierul de bucătărie în care totul este bine organizat. Ori dormitorul în care există un pat și două noptiere, cât mai simple – un decor bazat pe ceea ce folosești cu adevărat, ceea ce este esențial pentru a dormi. Când alegi stilul minimalism, jonglează mai mult cu formele, liniile, materialele și mai puțin cu patternurile sau culorile (ton sur ton este ideal). Strecoară accente de textură, pentru a adăuga profunzime unei camere. De exemplu, dormitorul poate fi alb complet dacă un perete este din lemn pictat alb, covorul este alb pufos și mai ai câteva accente metalice negre.

Dacă te gândești la amenajarea apartamentului în stil minimalist, acest stil de decor merge cel mai bine cu spațiile mari, open space, cu geamuri mari și tavan înalt, așa încât totul să pară aerisit.

Stilul boho – detalii retro, hippie și rustice

Stilul boho este perfect pentru firile nonconformiste – nu îl recomandăm conservatorilor. Boho este pentru cei ce iubesc arta, culorile, contrastele, creativitatea și trecutul. Interioarele boho reflectă lipsa de constrângeri și setea de libertate. Elementele vintage sunt în general colorate și “merg” alături de piese rustice. Un simplu candelabru poate fi o ancorare în trecut, amintind de ”roaring twenties”. La fel cum un scaun Egg poate fi o trimitere la anii ’60, cu vibrații Jazz. Nimic nu se potrivește mai bine într-un decor boho decât mobilierul albit ce te trimit cu gândul la un beach-house. Un scaun de răchită sau un balansoar metalic, un hamac sau decorațiuni cu macrame, toate pot fi inserate într-o cameră boho cu tentă rustică și detalii retro.

De fapt, oricât de ciudat ar suna, boho este mai degrabă un anti-stil. Dacă ai ales să decorezi astfel, lasă la o parte rigoarea clasică, scandinavă sau modernistă. Cuvântul-cheie este “mix”. De stiluri, de țesături, de culori. Iată de ce un perete alb, gol nu are ce căuta într-un astfel de interior. Folosește pentru decorarea pereților fotografiile tale preferate, bucăți de materiale cu motive etno, ceramică sau postere retro. Poți pune taburete-valiză (o puternică reinterpretare a stilului retro) alături de cutii metalice cu aspect de vopsea scorojită, cufere sau lăzi din lemn nefinisat. Câteva perne decorative cu imprimeu aztec, altele tricotate, un pled și colțul tău de relaxare este perfect, dacă iubești atmosfera boemă. Veiozele și lampadarele din lemn împletit, sfoară sau răchită sunt ideale într-un interior amenajat în stil boho, la fel și plantele (adevărate sere sau jungle verzi în casă), patternurile vegetale, florale, chiar și cele gipsy, dacă vrei să dai casei tale un vibe nomad, relaxat.

Stilul scandinav este modern

De mai bine de jumătate de secol şcoala scandinavă domină lumea designului de mobilier şi nu numai. Calitatea execuţiei şi convingerea că frumuseţea trebui să se regăsească până şi în cele mai mărunte accesorii sunt principii care au dat de-a lungul timpului scaune, fotolii şi canapele de o calitate excepţională, rămase în istorie. Pentru a-ți decora apartamentul în stil scandinav ai nevoie de un look ”curat”, aproape de natural. Accesorii și decorațiuni interioare cu un feel cald, relaxant și de un mobilier funcțional, dar și estetic. Designul organic al pieselor de mobilă în stil scandinav este în strânsă legătură cu lemnul folosit în varii forme, urmând convingerii că “ideile capătă contur numai când degetele ating materialul”. Ce se regăsește deci în moda de interioare scandinave?

Ai nevoie de mult lemn! Podelele din lemn natural, lăsate mult la vedere, acoperite doar cu carpete mici sunt tipice caselor suedeze. Apoi mese de dining, console și biblioteci. Lumina este un alt detaliu ce descrie interioarele nordice, deci ai nevoie de ferestre generoase și perdele cât mai suave, care să permită pătrunderea soarelui în interior. În completarea spațiilor aerisite vin și pereții albi. Alegerea mobilierului în stil nordic trebuie să fie simplă: mult lemn, linii curate, finisaje pastelate, piese funcționale și doar mici accente cromatice. De altfel, deși fundalul unei camere de inspirație scandinavă este alb, detaliile policrome sunt în întregul ansamblu.

Stilul clasic nu se demodează niciodată

De la comode, scaune și console cu picioare curbe, până la imprimeuri și tapiserii florale, stilul clasic poate fi extrem de ”altfel” în plaja de decorațiuni actuale. Deși pare desuet, stilul clasic pune un puternic accent pe confort și pe predictibiliate. Tocmai de aceea te poți baza pe stilul tradițional, dacă ești o fire mai conservatoare: nu se demodează și te va face mereu să te simți bine.

Dar ce înseamnă amenajarea primului apartament în stil clasic? Înseamnă în primul rând simetrie în mobilier și decorațiuni. Ai nevoie de un set de fotolii așezate de-a dreapta și de-a stânga mesei de cafea, de exemplu. Când îți decorezi casa în stil clasic, mobila trebuie grupată în aranjamente aproape formale, care invită la conversație și relaxare. Totul este poziționat pe axa camerei. Dacă vrei să aduci tradiționalul în actualitate, ”sparge” simetria cu o oglindă așezată pe un perete sau un covor cu o formă neregulată.

De la compoziție, trecem la formă. Formele clasice sunt rotunde, curg lin, sunt delicate, aproape romantice și accentuează ideea de confort. Scaunele sunt tapițate și moi, pernele sunt în straturi multe, canapelele sau divanele sunt capitonate. De la formă, mergem la culoare – aici te sfătuim să alegi o gamă de neutre (bejuri, crem, marouri, alb-unt, gri, culori profunde saturate drept accent: verde-China, roșu burgund, galben-muștar). Desigur, vom aminti și despre texturile potrivite pentru a recrea un look clasic. Lemnul este cel mai potrivit, mai cu seamă mobilierul din lemn masiv, care sporește efectul de confort și relaxare.

Amenajarea primului apartament în stil clasic nu ar fi completă fără plinte și cornișe decorative ce amintesc de stucaturi și fără decorațiunile aurii, prezente atât la ramele oglinzilor și tablourilor, cât și la accesorii și decorațiuni interioare (aplice, sfeșnice, veioze). Și tot incomplet ar fi decorul clasic fără perdele și draperii grele, ce cad în falduri pline, perfect călcate, elegante și sofisticate. Poți completa accesorizarea interiorului tradițional cu obiecte ”artsy”, tablouri dar și mici contraste care să aducă un plus de actual într-o linie ce poate cădea ușor în Era Victoriană.

Amenajarea primului apartament în stil industrial

Reînvie decorul studiourilor, garajelor și al fostelor ateliere din Brooklyn, dacă îți dorești o amenajare în stil industrial. Trebuie să știi că a fost o vreme când acesta nu era un stil de amenajare, ci chiar modul de organizare a vieții de zi cu zi. Cum se întâmplă de obicei, a trebuit ca vechile hale să fie dezafectate, mașinile să tacă și muncitorii să fie înlocuiți de roboți pentru ca imaginea acestora să devină iconică. Ce caracterizează interioarele în stil industrial? Aspectul brut, nefinisat, de la pereţii erodaţi care lasă cărămida la vedere şi până la podele din beton. Grinzi, fire electrice şi conducte la vedere. Scaune și taburete metalice cu șezut din lemn masiv.

Alege tablouri abstracte și ceasuri de perete cu roți zimțate, păstrează geamurile fără perdele sau doar cu obloane ori jaluzele simple. Spre deosebire de stilul clasic, bazat pe curbe line, stilul industrial este angular, drept, geometric. Ca gamă cromatică ai nevoie de tonuri neutre, de non-culori și de mici accente de culoare sau pattern, chiar metalic strălucitor. Pe cât posibil păstrează podeaua tot industrială, turnând șapă specială sau păstrând gresie în plăci mari, simple, ori suprafețe tari. Când vine vorba de texturi, mizează pe contrastul mat/lucios, cu mici accente de crom sau alte metale. Mobilierul dintr-un living  în stil industrial înseamnă comode cu sertare ce aduc aminte de fișetele de fabrică, scaune metalice de atelier, mese de cafea pe roți, canapele și fotolii din piele. Patul din dormitor se sprijină pe paleți, încadrat de noptiere în formă de cufăr. Veiozele sunt și ele metalice, la fel lustrele și lampadarele. Încadrează în decor și piese din lemn recondiționat sau cu acel vibe de uzat. Mobila de lemn patinat sau metalul cu aspect corodat arată perfect într-un decor industrial.

Cum echilibrezi stilul eclectic

Stilul eclectic este un amestec de elemente, texturi și culori, de influențe și inspirații. Deci provocarea când vine vorba e amenajarea primului apartament în stil eclectic este balansarea acestora. Vechi și nou, oriental sau vestic, retro sau industrial, toate se pot întâlni decorezi interiorul primului apartament în stil eclectic.

Trucul designerilor de interioare în amenajarea eclectică este să găsești nuanțe de trecere sau unitate în tonuri ori materialele folosite. Poate alegi o gama cromatică cu nuanțe asemănătoare și mici accente de culoare sau de textură (lucioasă, metalică, patinată). Poate alegi detalii bazate pe forme asemănătoare. Trei scaune cu spătarul rotund, desi unul capitonat cu catifea, un altul de plastic si al treilea din lemn pot arata perfect impreuna tocmai pentru că au o unitate în formă.

Poți adăuga elemente de legătură drept accent sau tot ton in ton. Un covor rustic poate completa un decor minimal-retro. Asa cum o perdea elegantă, feminină poate fi așezată într-o cameră cu tentă industrială. O cameră eclectică are un vibe, un ritm. Dacă te ajută, poți face o poză camerei decorate și poți analiza cum se întâlnesc culorile, formele, materialele folosite.

Când alegi un stil eclectic, ai grijă la proporții și la cantități, la ce piese domină încăperea. Pentru a echilibra texturile în straturi diferite, păstrează un fundal neutru, uni. Păstrează de asemenea o coerență a ”temei” centrale a camerei. Un stil eclectic poate fi bazat pe culori neutre sau dimpotrivă pe tonuri acide. Ori poate fi eclectic prin motivele imprimate și patternurile amestecate.

Alegerea culorilor

În amenajarea primului apartament, gama cromatică este importantă în starea pe care ”acasă” ți-o transmite. Deși am dezvoltat mai sus tonurile și nuanțele specifice fiecărui stil de amenajare, despre alegerea gamei cromatice a locuinței îți mai spunem că ai două variante de a selecta ”baza”. Poți porni de la o piesă de mobilier sau o decorațiune centrală, care iese în evidență și poți alege de acolo tonurile, așa încât să creezi o asortare și o unitate. Sau poți să alegi din start câteva culori pe care le preferi și să construiești de acolo decorul.

Îți mai spunem că la alegerea mobilierului, cel mai bine este să te oprești la neutre când vine vorba de piese pe termen lung și investiții – sofa, mobilă de bucătărie – și să optezi pentru accente colorate și imprimeuri la accesorii și decorațiuni interioare, pe care le poți schimba adesea, fără a cheltui mulți bani pe redecorare.

Măsoară de trei ori și cumpără o dată

La amenajarea primului apartament ai nevoie să decizi cu ce stil de identifici. Ai nevoie să stabilești un buget, și – la fel de important – ai nevoie să măsori bine spațiile pe care vrei să le umpli. Ai nevoie să ”simți” spațiul, totul fiind nou. Să vezi ce s-ar potrivi, să observi unde ai putea plasa o piesă dominantă de mobilier și unde poți alege culori ce ies în evidență. Atunci când ești la prima casă, alege camera în care vei petrece cel mai mult timp și fă din decorarea ei o prioritate. Astfel vei avea măcar un spațiu în care să te retragi.

Pentru a te asigura că măsori și că îți imaginezi bine ce urmează să achiziționezi, fă o schiță a apartamentului și desenează acolo piesele la care te gândeai. Găsești online mai multe aplicații care să te ajute, favorita noastră este Room Sketcher. Măsoară apoi cu atenție pentru a vedea cum s-ar încadra în spațiul disponibil. De asemenea, măsoară cadrul ușii, liftul, intrarea în bloc pentru a vedea dacă poți aduce piesele masive de mobilier în locuință. Mobila și accesoriile pot părea mai mici într-un showroom, însă odată aduse acasă vei constata că se așază diferit în noul  spațiu. Deci, analizează cu atenție  cu spațiul pe care îl ai de amenajat, înainte de a pleca cu lista de cumpărături.

Cum alegi piesele de mobilier

Când vine vorba de amenajarea primului apartament, te sfătuim ca alegerea mobilierului să fie bazată atât pe estetic, cât și pe practic și funcțional. Alege, deci, mobilă durabilă, de calitate și cât mai versatilă, așa încât să poți oricând redecora, cu un buget mic și fără investiții mari. De asemenea păstrează ”comorile” din achizițiile anterioare, pe care le poți încadra în actualul apartament sau le poți recondiționa, să capete alt vibe.

Mobila pentru living

Pentru living, investește în mobilier de calitate. Va fi până la urmă camera în care vei petrece cel mai mult timp și în care îți vei primi musafirii. Ai nevoie de mobilă-investiție, de la canapea, până la bibliotecă, dacă este cazul, sau comoda TV. Dacă ai un colț de citit în living alege un fotoliu sau un scaun confortabil, de calitate pentru această cameră. Va fi sanctuarul tău de reîncărcare a bateriilor.

Mobilierul pentru dormitor

Așa cum am vorbit de alegerea mobilierului de sufragerie, și în cazul dormitorului e necesar să alegi piesele esențiale de calitate și accentuând confortul. Alege un pat de calitate, nu te zgârci la saltea și perne ori lenjerie de pat, care vor contribui la un somn bun. Apoi alege noptierele, eventual o comdă sau un șifonier interesant sau spații depozitare, după preferințe.

Mobila de bucătărie

Desigur, și la bucătărie anumite piese sunt o investiție pe termen lung. Alege, deci, mobilă cât mai versatilă ca stil, și ușor de readaptat când vrei ceva nou. Mobila din lemn, de exemplu, poate fi revopsită sau pictată. De asemenea investește într-o masă de dining și scaune de calitate, durabile.

Amenajarea spațiilor mici: holul și balconul

Trebuie să te gândești la hol ca la o carte de vizită. Este primul loc pe care îl vezi tu mereu când te întorci acasă și primul lucru pe care îl văd oamenii care te vizitează. Deci nu te zgârci când vine vorba de amenajarea primului apartament, la capitolul hol. Esențialele sunt: o consolă, un cuier, un pantofar. Dacă spațiul îți permite, alege o banchetă sau taburete și decorațiuni interesante. Și dacă ai cu adevărat un hol mare, încearcă să ”degrevezi” de spații de depozitare alte camere. Creează un dressing sau rafturi în stil cămară, și dormitorul ori bucăăria vor fi mai aerisite, mai încăpătoare. Ai grijă, totuși să nu încarci aceste zone de trecere, întrucât pot crea impresia de claustrare. Neapărat folosește multe corpuri de iluminat aici, mai ales că la apartamente, holurile sunt fără lumină naturală. Mai multe sfaturi pentru amenajarea holurilor găsești aici.

Când vine vorba de balcon, gândește-te mai întâi ce scop va avea. Va fi spațiu de depozitare? Va fi loc de recreere? Va fi spațiu de relaxare? Apoi este simplu: alege soluții de depozitare, piese de mobilier și decorațiuni cu design ingenios, cu ajutorul cărora să eficientizezi spațiile mici. Sunt ideale taburetele cu spațiu de depozitare, măsuțele extensibile, hamacele, pernele și pouf-urile, etajerele.

Cu sau fără tapet? Decorarea pereților

Vopseaua pe pereți sau tapetul sunt cele mai accesibile variante de redecorare a unui spațiu. Fie poți colora un perete într-o nuanță tare, fie poți alege un perete dintr-o altă textură (lemn sau cărămidă), fie poți opta pentru accente cu ajutorul tapetului. Un tapet cu motive vegetale și florale completează un living Boho sau retro. Și dacă vrei să dai un alt vibe încăperii poți transofrma totul cu un tapet în stil industrial. Ieftin și rapid.

Secretul designerilor – perdelele și draperiile

Nimic nu transformă o încăperea și nimic nu o face mai ”finisată” ca o perdea sau o draperie. Accesoriile de la ferestre – perdelele, jaluzelele, draperiile – pot fi acel detaliu de care amenajarea primului apartament are nevoie ca să se simtă ca ”acasă”. Alege perdele fine, care să permită lumina și jaluzele sau storuri ce blochează soarele ori draperii în completare, pentru a avea tot ce îți trebuie. Câteva sfaturi utile pentru alegerea draperiilor găsești aici.

Cât mai multă lumină!

Deși corpurile de iluminat sunt detalii mici, tocmai acestea, alături de finisaje și accente decorative, trasnformă o încăpere. Lustrele, lampadarele, veiozele sau aplicele vor ieși imediat în evidență. Când vine vorba de lumină, păstrează cât mai multă lumină naturală și completează totul cu lumină ambientală ce te va ajuta să te relaxezi și să te simți acasă.

Accesorii și decorațiuni interioare drept accente la final

Când vine vorba de micile decorațiuni, acestea cu siguranță vor interveni pe parcurs în amenajarea primului apartament; drept accente sau la finalul redecorării, când vei vedea de ce culori, texturi sau imprimeuri vei ”simți nevoia” în decor. La capitolul accesorii și decorațiuni interioare mixează ”micile comori” cu piesele-statement (picturi mari sau hărți ori postere, ori vaze masive). Include aici și vechile piese pe care le aveai, pe care le poți recondiționa, dacă vrei să aibă alt vibe, unul nou, demn de noul tău apartament. Și pentru că va fi o perioadă de acomodare și o alta în care casa va fi un ”șantier” nu tocmai relaxant, fă un scop din confortul tău. Alege cât mai multe piese de mobilier și accesorii confortabile, care te îndeamnă la relaxare. Perne decorative, perdele, covoare moi, ghivece interesante, fețe de masă, lenjerii de pat.

Poți alege accesorii mici mai ieftine (poți face această alegere și la mobilă, alegând piese temporare) dar de mare efect. Oglinzi, perne, lâmpi, pleduri sau covoare, pe ele poți cheltui mai puțini bani, fără să pierzi din aspectul încăperii.

Folosește-ți creativitatea și imaginația, așa încât casa ta să fie de-a dreptul o expresie a felului tău de a fi. Așa încât să nu fie doar stiluri de amenajarea locuinței. Ci pur și simplu completarea, extensia ta. Piesele vechi pot da farmec noului apartament, dându-i un șarm aparte, ce îl va diferenția pe orice spațiu impersonal, rece. Iar detaliile noi vor ”vorbi” despre evoluția ta din acest moment.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*