Sfaturi Deco

Decor Slow Living: mobilă și decorațiuni ce te îmbie la relaxare

Pentru că zilele aleargă din ce în ce mai repede, un  decor slow living ar prinde bine. Să te mai oprești, să mai meditezi. Să redescoperi frumusețile vieții. Să găsești sanctuarul unei case relaxante, exact la tine acasă.

Un șemineu, un fotoliu, o carte bună, un pahar de vin, un câine sau o pisică în tolănită în poală. Liniște, o grădină pe fundal și starea aceea de calm, de parcă momentul acela nu are cum să dispară. Momentul acela pe care îl savurezi din plin. Însă, nu doar acesta ar fi un decor slow living ideal. Slow living înseamnă o abordare mai calmă a fiecărui moment din viață. De la cele cu șemineu, până la acelea în care alergăm, avem deadline-uri sau pregătim cina.

Trăim într-o cultură în care sintagma ”sunt ocupat” aduce un fel de respect artificial. Cu cât ești mai ocupat, cu atât statutul tău de om important este mai vizibil. Și totuși, pe măsură ce alergăm în ”goana nebună a lumii”, apare în contra-partidă un nou concept: slow living. Un concept ce spune că oamenii care trăiesc clipa, conștient, prezenți, autentic și relaxați sunt mai fericiți, mai împliniți. Că oamenii care iau lucruile așa cum vin, încet, fără grabă, fără stres, fără ”cum să faci cina în 10 minute” sunt mai împliniți.

Și de ce n-ar fi? Slow living se referă la stilul de viață. La modul în care gătești și te bucuri de mâncare. La modul în care te grăbești. La modul în care susții afacerile locale. La modul în care îți decorezi casa. Ei bine, putem să ne oprim din trăitul acesta pe fugă și să ne alocăm mai mult timp să trăim. Și modul în care ne amenajăm locuințele ne poate ajuta să ne relaxăm și să ne bucurăm de clipă, fie și cu pahar de vin, pisică sau grădină.

Un decor slow living înseamnă liniște interioară, simplitate, confort

Slow living promovează întoarcerea la natură și întoarcerea la tine. Promovează adoptarea unui lifestyle axat pe mai puțin. Dacă vrei, este un fel de minimalism – în sensul că se alege a se trăi cu mai puțin. Însă conceptul ” less is more” al minimalismului se oprește aici, ca și comparație cu un decor slow living.

Decorul slow living este ales de linii și materiale naturale, se alege într-adevăr un stil de amenajare minimal, funcțional. Însă se permite orice alt ornament, orice altă decorațiune sau piesă de mobilier ce te invită la riposo, vorba italienilor, că de la ei a pornit mișcarea slow living. Și dacă un fotoliu înflorat te îndeamnă să iei o pauză ca italienii ziua, în amiaza-mare să-ți savurezi cafeaua sau ceaiul, atunci acela este slow living. Dacă un balansoar Otto te îmbie la relaxare, atunci acela este slow living.

Țesăturile naturale și materialele cât mai simplu prelucrate creeaza un decor slow living

După cum spuneam, slow living înseamnă întoarcerea la natură, la elemente ce te trimit cu gândul la traiul simplu de altădată. Fie că îți amenajezi un șemineu cu piatră de râu, fie că îți creezi un decor slow living într-un spațiu cât mai aproape de natură – o terasă, grădină, balcon, chiar – folosirea pieselor de mobilier și a decorațiunilor cât mai aproape de starea lor naturală, cât mai lipsite de prelucrare, cu atât mai bine.

Slow living nu este, însă, restrictiv. Poate fi o grădină urbană, poate fi un fotoliu și câteva discuri pe fundal, poate fi canapeaua pe care te apuci de tricotat după o zi plină. Slow living poate începe ușor-ușor de la a lua masa, alături de familie, fără grabă. Scufundați în sentimentul de a trăi și a savura momentul și mâncarea. Bineînețeles că asta nu ar putea fi în ton cu o masă metalică, de exemplu. Însă, o masă din lemn natural, ce te trimite cu gândul la o cabană liniștită, ruptă de lume, în pădure, poate fi un început.

Puțină mobilă și decorațiuni pentru mai multă relaxare și ”me time”

A-ți face un ceai sau o cafea este un alt pas. Deși poate bei cafeaua contra cronometru, dimineața, înainte de job, savurează fiecare înghițitură, relaxează-te când îți pregătești licoarea care-ți place. Gândește-te că faci ceva pentru tine. De altfel, asta înseamnă să trăiești prezent fiecare moment.

Te ajută și un decor slow living cu geamuri mari, perdele eterice, în tonuri deshise, ce lasă lumina să intre. Te ajută o încăpere cât mai degajată, cât mai aerisită, cu elementele de bază. De bază, pentru tine! Dacă îți imaginezi relaxarea de weekednd pe un pouf, pe balcon, atunci acela este momentul tău de slow living.

Oricare ar fi clipa ta pentru tine, bucură-te de ea! Veritabil. De-adevăratelea. Rămâi în acel moment. Nu te mai grăbi. Și dacă te grăbești, mai oprește-te din când în când. Cineva trebuie să mângâie și pisica aceea. Cineva trebuie să soarbă cafeaua cu toate simțurile. De ce nu tu?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*