Sfaturi Deco

Ce culori să alegi pentru camera copilului

Dacă urmează să vină bebe, sigur ați avut discuția aceasta, aproape la fel de repede ca discuția legată de numele celui mic: ce culori să alegi pentru camera copilului? Sigur, se poartă roz dacă e fetiță și bleu dacă e băiețel. Însă, astăzi îți prezentăm câteva variante de culoare aprobate științific! Uh-la-la! Sună pompos, știm, dar citește până la capăt! Fiindcă, atunci când bebe va tot plânge, îți vei fi dorit să știi ce culori să alegi pentru camera copilului, așa încât ele să îl calmeze.

Ei bine, psihologic vorbind s-au făcut multe cercetări când vine vorba despre efectul culorilor asupra dispoziției noastre. Nu este vorba doar despre sfaturile practicii Feng Shui, deși e posibil de acolo să fi pornit cercetătorii în studiile lor. Ideea este, viitoare mămici și viitori tătici că până și la camera copilului cromoterapia funcționează. Este important să știi ce culori să alegi pentru camera copilului pentru că ele pot influența comportamentul, starea emoțională, pot stimula mintea sau corpul și pot chiar afecta sănătatea micuțului tău.

Sigur ai observat că la spa sunt anumite culori. În saloanele de masaj la fel. În restaurante, altele. Și tot așa. Asta pentru că psihologia culorilor spune că totul poate influențat de tonuri și nuanțe. Unele culori îl ajută pe bebe să doarmă. Altele îi dezvoltă memoria. Așa că, înainte de a cumpăra lavabila, înainte de a cumpăra mobila și decorațiunile pentru camera celui mic, iată ce culori să alegi pentru camera copilului:

Ce culori să alegi pentru camera copilului

Tonurile calde

Tonurile calde predispun la fericire și confort, creează intimitate. Nuanțele tari de roșu, oranj, galben pot stimula mintea și energizează corpul. Sigur, aceste lucruri sunt benefice pentru capacitatea de a învăța și pentru perioada de joacă, însă nu și noaptea. Alege, deci, să creezi un colț pentru joacă și teme, și alege acolo să pictezi peretele într-o nuanță vioaie. În rest, cât mai neutru, cât mai pal.

  • Roșul energizeaza corpul și crește bătăile inimii. Este indicat pentru copiii ce își doresc performațe sportive. Pe de altă parte roșul este asociat cu durerile de cap, agresivitatea și dificultatea în concentrare.
  • Rozul nu este degeaba culoarea cea mai aleasă pentru camerele fetițelor. Rozul dezvoltă empatia, feminitatea și induce o atmosferă calmă. Atenție, însă! În timp, rozul provoacă stări de iritabilitate și chiar anxietate.
  • Galbenul vesel și solar, luminos și cald este asociat cu fericirea și motivația. Tonurile subtile ajută la concentrare iar nuanțele de galben intens stimulează memoria și metabolismul. Prea mult galben cauzează furie, frustrări și copii agitați.
  • Oranjul este un ton prietenos, ajutând la comunicare. Însă, ca și la galben, alege tonuri calde, pale, difuze.

Culorile reci

Culorile reci au efect de calmare al organismului și ajută la impresia unei camere spațioase, relaxante. Însă doar în variante de pastel. În tonuri saturate, închise provoacă tristețe, depresie uneori, angoasă. Pentru a combate efectul tonurilor reci, ce fac copiii mai rezervați, combină tonuri neutre de bej, nude și alege mobilă și decorațiuni confortabile.

  • Albastrul calmează mintea, scade tensiunea și agresivitatea ori anxietatea. Este culoarea ideală pentru copiii ce au probleme de somn și sunt agitați la culcare. Iată, deci ce culori să alegi pentru camera copilului cu chef de joacă până târziu.
  • Violetul este asociat cu spiritualitatea și înțelepciunea.
  • Verdele simbolizează natura și aduce o atitudine serenă, calmă. Asociat cu sănătatea, vindecarea, o stare bună, verdele are efect pozitiv asupra corpului și a minții. El reduce anxietatea și ajută la concentrare. Există studii care spun că verdele îi ajută pe micuți să citească mai ușor.

Acum că ești expertă în ce culori să alegi pentru camera copilului, iată câteva sugestii de piese de mobilă, accesorii și decorațiuni ce te vor ajuta în decorarea camerei micuțului sau micuței tale. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*