Sfaturi Deco

Cum să asortezi mobila colorată în casa ta: sfaturi pentru amenajarea cu gust a locuinței

Pentru că suntem în plin sezon cald, pentru că am fost înconjurați de cireșe și căpșune iar acum au apărut caisele, piersicile și mult nu mai e până la pepeni, pentru că ne e gândul la plajă și în feed-ul tuturor vedem poze cu mare turcoaz, flori colorate, umbrele și mingi de plajă, costume de baie îmbulinate, cu dungi sau în nuanțe puternice… pentru că e vară, domnule, ne-am hotărât să vorbim despre culori. Mai precis despre cum să asortezi mobila colorată în casa ta.

Poate că ți s-a întâmplat să găsești o piesă de mobilier colorată de care te-ai îndrăgostit, însă ți-a fost teamă să o cumperi pentru că nu știi cum să asortezi mobila colorată. Poate ți-ai dori să experimentezi o accesorizare mai îndrăzneață, cu decorațiuni puternic colorate, pe lângă mobila clasică sau ”cuminte” ca nuanță. Oricum ar fi, iata cum să asortezi mobila colorată, in funcție de situație:

Cum să asortezi mobila colorată în contrast de complementare

Atunci când alegi o piesă de mobilier dominantă (canapea, fotoliu, dulap, comodă) într-o nuanță tare, te gândești că ar fi prea complicat să asortezi și alte decorațiuni sau piese decorative într-un alt ton intens.

Și totuși, poți oricând să combini culori complementare (roșu/verde, violet/galben, albastru/oranj) dacă știi cum să echilibrezi aceste tonuri explozive. Inspiră-te din combinația de mobilă și decorațiuni de living din poza de mai jos! Ce vezi?

complementare

Vezi multe culori opuse ce se întâlnesc. Ba chiar și mobilă pictată sau fotolii tapițate multicolor. Ele sunt echilibrate de culori uni, neutre sau în tonuri pastelate. Un perete neutru – alb, bej, nude, gri deschis – te ajută. La fel și intercalarea mobilei din (sau cu mult) lemn, a pieselor pastelate precum această măsuță de cafea. Lemnul acționează ca o tușă plată, domolind zgomotul produs de asocierea acestor nuanțe. Pastelurile acelorași culori tari au darul de a face o legătură între piesele folosite, iar materialele uni precum pânza abajurului au același efect de calmare a culorilor.

Cum să asortezi mobila colorată alături de tonuri neutre

Un scaun colorat. Un fotoliu tapițat cu imprimeu puternic. O vitrină metalică ce iese în evidență prin nuanță. Toate sunt piese de mobilier ce domină o încăpere prin dimensiunea lor. Și de cele mai multe ori, tindem să alegem mobilă clasică sau un stil industrial bazat pe neutre, din teama că o piesă-statement va “ucide” echilibrul vizual al încăperii.

Însă, dacă alegi în echilibrarea tonurilor puternice nuanțe neutre, atunci poți asorta liniștită și mobilă ori decorațiuni colorate. În poza de mai jos vezi cum un colț de citit sau un spațiu de birou pentru femei poate fi elegant și plăcut privirii deși dominanta este roz aprins. Secretul? Tonul ce echilibrează camera este gri. În completare lemnul deschis la culoare acționează ca un liant cald între cele două culori saturate – una neutră, alta puternică.

culoare cu neutre

Cum să asortezi mobila colorată ton sur ton

Poți avea oare o cameră întreagă colorată? Poți avea mobilă colorată puternic, alături de accesorii și decorațiuni în aceeși gama cromatică? Răspunsul este da! Cu condiția ca din loc în loc să ”spargi” acest ton în ton intens cu jocuri de texturi și tușe plate. Dă-ne voie să-ți explicăm, ilsutrând în imaginea de mai jos.

ton sur ton

Vezi un fotoliu din catifea verde. Alături de o comodă cu sertare. Ambele piese de mobilier sunt verzi. Una este o nuanță saturată, profundă, ce iese în evidență mai degrabă prin textură. O alta e ajutată de intercalarea tonurilor pastelate ale aceluiași verde.

Ce alte accesorii și decorațiuni colorate mai poți asorta în acest caz? Ei bine, sfatul nostrul este să mergi până la capăt și să mizezi pe o asortare curajoasă. Alege aurriu metalic și auriu patinat și atunci fundalul de amestec de verde va deveni suportul pentru tonurile irizante, strălucitoare. Cu siguranță, alege culoarea pereților în nude sau bej și parchetul într-un maroniu ce pare din aceeași gamă cu auriul accesoriilor.

Cum să asortezi mobila colorată drept accent de culoare

Ai zice că această variantă este cea mai simplă atunci când vine vorba de asortarea unui mobilier colorat. Însă accentul de culoare puternică poate fi scos din context dacă nu alegi elemente de legătură.

Fie legături legate de stil, fie legături cromatice. În poza de mai jos ai un colț de living sau de hol în care mobila colorată – fotoliul capitonat cu catifea violet – se asortează prin stil și ton cu restul camerei.

accent de culoare

Prin stil, întrucât întreaga combinație este una romantică (detaliile cu vrejuri stilizate pe paravanul separator, decorațiunile și ornamentele de pe comoda din lemn pictat, suporturile de lumânări). Prin culoare, întrucât regăsești mici tușe de bleu și roșu închis, ce ar compune violetul, dacă ar fi amestecate. Practic, pentru a adăuga o mobilă ce iese în evidență drept accent de culoare ai nevoie să faci ceea ce face orice pictor când realizează un tablou: să ”plimbi” culoarea. Ai nevoie ca violetul (în cazul de față) să se regăsească în detaliile de decor sau ca nuanțele ce ar compune violetul să se compună vizual în decor.

Dacă observi și tabloul colorat în diagonala fotoliului violet, vei vedea că sunt plasate așa încât să se echilibreze vizual petele intese de culoare. Deci, iată încă un truc când vine vorba despre cum să asortezi mobila colorată în casa ta.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*