Idei de amenajare

Revenirea tapetului: cum îl includem în amenajările de interior

Idei de amenajare cu tapet

Tapetul revine în forță în 2017. O spun specialiștii în design interior de peste Ocean, precum, Cassie Crooke, managerul studioului Rumor Designs din Colorado, SUA.

Tapetul este gândit să îmbrace frumos un perete, să îți coloreze casa într-un mod ingenios și plăcut, să ofere textură pereților sau să creeze iluzii optice interesante. Cu ajutorul tapetului poți crea locuri destinate special relaxării, în culori calde, poți obține iluzia de camere mai spațioase sau, de ce nu, poți gândi spații destinate lecturii și studiului, în nuanțe care stimulează tonusul și te ajută să te concentrezi.

Magazinele de specialitate oferă o gamă largă de tapete din care poți alege – de la modele clasice, cuminți, la motive îndrăznețe și foarte moderne. Asortarea tapetului cu piesele de mobilier poate fi o provocare, însă rezultatul poate fi spectaculos. Iată cum să faci această potrivire corect.

Tipuri de tapet

Exista mii de modele de tapet din care poți să alegi. Acestea diferă între ele în funcție de culori, texturi sau materialele folosite. În plus, există și tapete cu imagini, la mare căutare în această perioadă. Iar aici posibilitățile sunt practic infinite.

La modul general, tapetele pot fi clasificate în funcție de tipul de suport sau baza tapetului sau în funcție de compoziția stratului de suprafață.

După suport, tapetele se împart în:

 • Tapet vlies, din fibre nețesute – cu un suport special, permite un montaj ușor, pentru că adezivul se aplică doar pe perete. Acest tip de tapet lasă peretele să respire și reduce riscul de condens și mucegai. De asemenea, nu formează bule la aplicare și se îndepărtează foarte ușor, fără să fie umezit;
 • Tapet pe suport de hârtie – fabricat în două straturi – suportul sau baza, care este din hârtie, și stratul imprimat cu model, care poate fi la rândul lui din hârtie, spumă vinilică, fibre textile sau PVC. Acesta este mai avantajos ca preț, însă este și mai puțin rezistent.

După compoziția stratului de suprafață, tapetele se împart în:

 • Tapet de hârtie – lavabil sau semilavabil, este fabricat din două straturi de hârtie de calitate superioară;
 • Tapet vinilic – este superlavabil, ceea ce îl face foarte ușor de curățat. Este rezistent la lumina soarelui, partea exterioră, imprimată, fiind acoperită cu un strat de PVC;
 • Tapet din fibră textilă – stratul imprimat este din fibră textilă, cu suport de hârtie sau vlies;
 • Tapet zugrăvibil – pot fi aplicate pe el până la 3-5 straturi succesive de vopsea. Lavabilitatea acestuia depinde de tipul de vopsea folosită.

De ce să alegi tapetul pentru amenajarea camerelor

Dacă vei compara tapetul cu vopseaua lavabilă sau varul, acesta are o serie întreagă de avantaje, de la cele practice, la cele de ordin estetic.

În primul rând, atunci când alegi să redecorezi o casă sau o cameră cu ajutorul tapetului, vei evita praful, mizeria și vopseaua care stropește inevitabil geamuri și podele sau cade pe piese de moblier și le strică. Așadar, nu mai trebuie să pierzi timp prețios cu înfolierea suprafețelor.

Apoi, camera poate fi folosită imediat după lipirea tapetului. Nu mai trebuie să aștepți ca pereții să se usuce și te poți bucura astfel de noua încăpere imediat.

Nu în ultimul rând, tapetul asigură un finisaj perfect al pereților, în majoritatea locuințelor aceștia fiind departe de perfecțiune, atât ca textură, cât și din punct de vedere al culorii. Pentru un efect estetic plăcut, lipsit de imperfecțiunile pe care de multe ori nu le poți acoperi nici cu două-trei straturi de lavabilă, tapetul este o alegere mai mult decât potrivită, oferind un aspect desăvârșit. În plus, permite realizarea unor decoruri spectaculoase, greu sau chiar imposibil de realizat cu ajutorul vopselei.

În ce zone putem să folosim tapetul?

Alegerea tapetului trebuie făcută cu cea mai mare grijă și răbdare. Pentru că poate reprezenta o investiție destul de serioasă, trebuie să alegi modelul care să se potrivească atât din punct de vedere estetic cu locuința ta sau cu încăperea pe care vrei să o decorezi, dar, mai ales, trebuie să se potrivească condițiilor de mediu din casă.

În teorie, poți amenaja orice zone sau camere cu tapet, însă trebuie să ții cont de gradul de umiditate din locuință, dar și de poziționarea ferestrelor, pentru că soarele puternic, de exemplu, decolorează suprafețetele, mai ales pe cele din hârtie.

Înainte să alegi alegi modelul pentru amenajarea interioară cu tapet, trebuie să măsori necesarul de role. În mod normal, o rolă de tapet are 10 metri lungime și 0,53 metri lățime.

Apoi, camerele pot fi amenajate în totalitate cu tapet sau poți scoate în evidență doar anumite locuri sau obiecte, precum patul din dormitor sau zona de relaxare din living, acolo unde este plasat televizorul, de exemplu.

Cel mai luxos model de tapet care există pe piață, dar și cel mai rezistent condițiilor de mediu, este cel din mătase. Poate fi folosit în decorarea camerelor de zi, dar și a camerelor pentru copii sau a holurilor.

În spatele canapelei și tăbliei patului

Atunci când vrei să evidențiezi o anumită zonă din cameră cu tapet, ideal ar fi ca peretele ales să fie unul cu expunere. Cu alte cuvinte, trebuie să fie primul lucru pe care să-l vezi atunci când intri în cameră. Dacă spațiul îți permite, mută patul pe peretele opus ușii și montează pe el tapet care să contrasteze cu ceilalți pereți.

După același model, amenajarea livingului cu tapet se poate face în funcție de poziționarea canapelei. Astfel, pentru un living modern cu tapet, alege să îmbraci doar unul dintre pereți. Efectul va fi spectaculos.

În spatele televizorului, pentru a întregi camera

Poți folosi tapetul pe peretele din spatele televizorului, dacă ai pe acesta și o comodă sau rafturi și vrei să armonizezi spațiul. Alege însă o culoare neutră, care să nu afecteze vizionarea.

Marchează cu tapet spațiile de trecere

Ca regulă generală, nu folosi culori închise sau modele încărcate pentru spații înguste de trecere precum holurile. Îmbracă pereții lungi ai holurilor în tapet de culori deschise sau folosește lavabil pentru ei, în nuanțe de bej, crem sau griuri deschise. Pentru pereții mici, din capătul holului, folosește tapet în culori tari, îndrăznețe. Astfel, vei distanța vizual pereții holului.

În jurul ferestrelor

O zonă foarte frumoasă, care se pretează foarte bine la a fi decorată cu tapet, mai ales dacă ferestrele sunt mari. Poți alege pentru această zonă chiar și modele îndrăznețe, însă combină acest tip de tapet cu o perdea simplă. Pentru restul încăperii optează pentru culori neutre.

Dacă fereastra este mică, ferește-te de tapete cu modele și optează pentru culori și texturi discrete. Asta pentru a crea senzația de profunzime și aerisire.

Amenajarea livingului cu tapet

Renunță la ideea clasică de a amenaja livingul cu tapet pe toți pereții, așa cum se făcea pe vremuri. În schimb, ai putea apela la următoarele variante de combinare:

 • Să intercalezi pe verticală mai multe modele, tipuri sau culori de tapet. Vei obține astfel un perete vesel, cu un efect dinamic. Însă nu încărca mai mult de un perete în acest fel. Efectul va fi unul de-a dreptul bulversant, dacă o vei face;
 • Aplicarea unui model de tapet pe jumătatea inferioară și a altui model de tapet pe jumătatea superioară. Poți marca trecerea cu o bordură decorativă;
 • Aplică un model îndrăzneț pe unul dintre pereți și un model cuminte pe restul de trei. Pentru ca acestea să se îmbine corect, alege modele din aceeași gamă sau colecție;
 • Cum aminteam mai sus, poți accentua anumite obiecte cu tapet – televizorul, canapeaua, fereastra etc.

Cât despre culori, în living poți folosi culori tari, dramatice de-a dreptul, precum griul sau chiar negrul. După ce alegi culoarea dominantă, ai grijă ca aceasta să se regăsească și în finisajul celorlalți pereți, pentru un efect unitar, care să se lege din punct de vedere vizual.

Amenajarea dormitorului cu tapet

Dormitoarele cu tapet sunt mult mai calde si mai primitoare. Acest tip de finisaj conferă șarm unei încăperi. Pentru un dormitor modern cu tapet, care să inspire un aer tineresc, apelează la culori deschise, în imprimeuri vesele. Pot fi chiar din sfera vegetală, de ce nu? Pentru un efect clasic, sunt recomandate dungile și imprimeurile discrete.

Dacă dormitorul tău este mai întunecos, alege culori deschise, care să-i confere luminozitate. Dacă ai la dispoziție un spațiu luminos, poți face o alegere îndrăzneață, pe peretele din spatele patului, însă ceilalți pereți trebuie să fie neapărat uni, în tonuri calde.

Într-un dormitor mic, evită asocierea de mai multe modele de tapet decorativ. Limitează-te la un model, pe care să-l aplici doar pe unul dintre pereți.

Cum asortezi corect culorile a două modele diferite de tapet?

Tapetul decorativ din orice încăpere poate fi asortat pe orizontală sau pe verticală. Pentru asortarea pe orizontală poti alege un tapet uni – monocromatic – pe care să-l combini cu un model cu imprimeu. Pentru ca cele două modele de tapet să se lege vizual, culoarea celui uni trebuie să se regăsească în imprimeul celui cu model. Trecerea dintre modele poate fi făcută simplu sau evidențiată cu un brâu decorativ, mai ales în cazul camerelor pentru copii. Poți alătura și două modele cu imprimeu, însă în acest fel este dificil de obținut un efect estetic plăcut.

Pentru asortarea pe verticală – mult mai comună și mai simplu de pus în practică – vei aplica tapetul de sus până jos. Varianta poate fi aplicată în toate tipurile de încăperi – livinguri, dormitoare, camere de copii sau bucătării. Această opțiune este perfectă pentru zonele open space, care unesc, de exemplu, bucătăria cu livingul. Poți diferenția astfel locul unde este așezată masa de cel unde ai plasat biblioteca, cu tapet în culori îndrăznețe sau chiar cu modele. Celelalte zone vor fi îmbrăcate în tapet uni. De asemenea, poți alege două fâșii cu model în centrul sau pe extremitățile unui perete uni. Această metodă este foarte potrivită pentru camera copiilor.

Indiferent de modul de asortare ales, trebuie să ai în vedere și îmbinarea cromatică a două tipuri diferite de tapet. Chiar dacă alegi unul simplu și unul cu model, trebuie totuși să ai în vedere ca acestea să provină din aceeași colecție sau gamă și să fie din aceeași paletă cromatică. Culoarea din tapetul uni trebuie să se regăsească și în cel cu model.

Ce modele de tapet sunt potrivite pentru camere de bloc?

Într-un apartament de bloc, unde spațiul este oricum limitat, ideal ar fi să apelezi la un singur model de tapet. Dacă îți dorești totuși o combinație, alege maximum două modele. Dintre acestea unul poate fi cu un motiv mai încărcat – flori, cercuri, pătrate etc. – iar celălalt trebuie să fie ori uni, ori cu motive discrete, de tipul dungilor.

Motivele verticale, cu dungi, sunt cele mai potrivite la bloc, dând impresia că încăperile sunt mai mari, mai înalte. Modelele pe orizontală, în schimb, fragmentează spațiul, micșorând vizual camerele.

Cât despre tapete cu desene în spațiile din bloc: cu cât mai mici și mai puține, cu atât mai bine. Cele mari încarcă încăperile și creează impresia de aglomerat.

Tu la ce model de tapet te-ai gândit pentru locuința ta?

Sursă foto: shutterstock.com, pinterest.com

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Marius 12/06/2018 at 20:21

  Mi se par deosebite aceste amenajari, tapetul va reda intotdeauna un plus oricarei incaperi, poate schimba complet o camera. Mai ales atunci cand se imbina cu stilul sau celelalte elemente de decor. Mie personal imi place foarte mult tapetul gri de pe casa scarii, dar si cel care imita caramida de pe hol.

 • Leave a Reply

  *