Sfaturi Deco

Cum alegi covorul perfect pentru fiecare încăpere

Main_picture_2

Alegerea covorului perfect poate fi o provocare. Numărul modelelor existente pe piață este practic infinit, iar alegerea se poate dovedi una dificilă, mai ales că trebuie să fim atenți și la formă, material sau textură. Acest ghid complet de alegere a covorului pentru fiecare încăpere îți va veni în ajutor, dacă redecorezi sau pur și simplu dacă vrei o schimbare în locuință.

Covorul pentru living

Covorul pentru living trebuie ales ținând cont de mărimea camerei. Astfel, pentru o încăpere spațioasă, așează un covor mare în centru. Pe acesta ar trebui să încape lejer toată mobila din camera de zi.

Dacă mobila este aşezată de-a lungul pereților, picioarele din față ale scaunelor, fotoliilor sau canapelelor ar trebui să fie pe covor.

Pentru livinguri mici, alege un covor mai mic, pe care să-l așezi în centrul încăperii. Pe acesta nu ar trebui așezată mai mult de o măsuță de cafea.

Cele mai potrivite culori pentru covorul din living

Dacă vrei să redecorezi livingul, designerii recomandă achiziționarea covorului prima dată. Toate piesele de mobilier vor fi alese mai apoi, în funcție de acesta. Culorile dominante din covor ar trebui să se găsească și în mobilă sau în elementele de decor interior. În acest fel vei unifica decorurile din camera de zi într-un context plăcut ochiului.

Dacă nu ești în proces de redecorare, dar vrei neapărat să faci o schimbare în living și crezi că un covor ar fi alegerea potrivită, lucrurile sunt puțin mai complicate. Pentru o mobilă într-o singură culoare, tare, alege un covor luminos și cu model. Ai un living colorat? Alege un covor în tonuri neutre, care să nu concureze mobila. Designerii de interior se pricep să amestece și culori sau modele diferite de mobilă și covoare, însă este greu și, dacă nu ai studii de specialitate, s-ar putea să obții un spațiu aglomerat și greu de digerat.

În cazul unui covor texturat, culoarea de bază ar trebui să se găsească și în draperii sau în pernele de decor. Un covor ales bine va completa și complimenta decorul livingului

Covoarele mici, cu modele îndrăznețe – ca florile sau culorile puternice, pot să creeze impresia unui spațiu mai mare. Acest procedeu este de folos mai ales în camere mici. Dacă alegi un astfel de model îndrăzneț, nu plasa măsuța de cafea peste el. Trebuie să fie primul lucru pe care îl vezi când intri în cameră.

Covoarele în culori deschise sau neutre creează, la fel, iluzia unui spațiu mai mare. Un model simplu, într-o singură culoare, va da un sentiment de unitate a spațiului. Pentru un sentiment de confort, în mod ciudat, culorile închise și modelele aglomerate funcționează cel mai bine.

Texturi și fibre pentru covorul din living

Fibrele din care este țesut covorul, dar și textura acestuia sunt importante, de asemenea. Trebuie să te gândești cine va folosi acest covor, dacă vei sta direct pe el sau dacă accentuează, de exemplu, o zonă de dining din livingul tău.

Covoarele pot fi confecționate din:

●     Lână – sunt rezistente și foarte călduroase, perfecte pentru zonele mai reci și dacă vrei să păstrezi căldura în cameră pe timpul iernii. Sunt ușor de curățat și pot fi plasate chiar și în fața unui șemineu, lâna fiind rezistentă la foc. Însă lâna se strică repede, dacă scapi pe ea sucuri acidulate sau vin. Este un material scump și poate provoca alergii;

●     Mix de lână – mixul de lână cu un material sintetic păstrează mai bine forma covorului. Este un material durabil, perfect pentru livingurile cu trafic intens. Sunt, de asemenea, mai ieftine;

●     Polipropilenă – o fibră sintetică, rezistentă la pete și la trafic intens. Însă este ușor inflamabilă și păstrează forma mobilei, dacă aceasta este așezată deasupra. Un astfel de covor se va strica imediat dacă obișnuiești să tragi mobila pe el;

●     Poliester – un material rezistent, foarte ușor de curățat și care se usucă repede. Este rezistent petelor pe bază de apă, însă uleiul pătează ușor aceste fibre. Este un material sintetic, care seamănă foarte mult cu lâna;

●     Iută – arată foarte bine în interioare rustice. Este un material natural, puțin costisitor, colorat de obicei în tonuri neutre;

●     Sisal – o altă fibră naturală, rezistentă, însă greu de curățat. Se poate păta chiar și de la apă.

Dimensiunea covorului din living

Prima și cea mai importantă regulă în alegerea unei dimensiuni potrivite a covorului: trebuie să împartă spațiul în mod echilibrat. Ideal ar trebui ca un living să aibă jumătate din podea acoperită de covor și jumătate neacoperită.

Dacă vrei ca un covor să unifice decorul unei camere, plasează mobilă pe centrul acestuia. Covorul ar trebui să lase podeaua la vedere cam jumatate de metru de jur împrejur. Este o metodă care dă impresia de spațiu mai mare, așa că va funcționa perfect în spații mici.

Un covor care subliniază spațiul în care este așezat va avea mobila plasată pe el numai pe jumătate. În acest fel, covorul nu va mai „pleca la plimbare“ prin cameră. Acesta ar trebui să fie mai lung decâ canapeaua totuși, pentru că altfel va crea o impresie ciudată.

Dacă alegi un covor circular, încearcă să plasezi doar prima jumatate din fiecare articol de mobilă pe el. Pentru a-l centra, totuși, poți plasa pe el o măsuță de cafea.

Nu uita să măsori spațiul livingului înainte de a pleca la cumpărături. Un covor mai mic va arăta de-a dreptul ridicol într-un spațiu mare.

Covorul pentru bucătărie

Pentru bucătării, unde traficul este intens, un covoraș semi-rotund sau rectangular, plasat strategic în fața chiuvetei, este suficient, de obicei. Dacă ai însă o bucătărie dreptunghiulară și lungă, asemănătoare unui hol, poți plasa și un covor de aceeași formă. Dacă spațiul este suficient și pentru o masă, un covor rotund sub aceasta, care să pună în evidență zona de dining, nu este nici el o idee rea.

Ce formă alegem pentru covorul din bucătărie

Uită-te în primul rând la forma bucătăriei tale și cât spațiu vrei să acoperi. Dacă ai o podea frumoasă, pe care vrei să o pui în valoare, las-o la vedere și alege doar un covoraș mic, plasat în fața chiuvetei sau în zona de gătit.

Dacă ai o bucătărie lungă și îngustă, alege un covor de aceeași formă, dar care să nu te încurce atunci când vrei să deschizi dulapurile. În plus, un astfel de covor va crea iluzia unui spațiu mare mare.

Dacă țintești în a crea iluzia unui spațiu călduros, alege un covor mare, într-o culoare tare sau cu un model îndrăzneț. Totuși, chiar și atunci când alegem un covor mare, trebuie să lăsăm un spațiu de cel puțin 15 centimetri până în mobilier, dar nu mai mult de 60.

Covoarele de bucătărie pătrate sau rectangulare sunt foarte populare pentru că sunt versatile și se potrivesc oricărui spațiu. Cele semi-rotunde se pun, de obicei, în fața chiuvetei, pentru confort, iar cele rotunde îndulcesc spațiul și se plasează, de obicei, în centrul încăperilor. Le poți plasa și sub masa de bucătărie, pentru a accentua astfel zona unde mănânci.

Ce texturi se potrivesc pentru covorul din bucătărie

Probabil primul lucru pe care ar trebui să îl iei în considerare atunci când cumperi un covor de bucătărie este rezistența acestuia la pete, acest spațiu fiind predispus în mod special accidentelor de tot soiul. Tocmai de accea vei avea nevoie de un material care să se curețe ușor.

Polipropilena este poate cea mai rezistentă fibră în fața petelor. Pare o alegere potrivită, însă nu se descurcă bine cu uleiul. Polipropilena absoarbe imediat această substanță, care va fi greu de îndepărtat apoi. Ca să-ți faci o idee, acest tip de material este folosit în cazul unor scurgeri de țiței.

Poliesterul este o altă fibră rezistentă în fața petelor, chiar și a celor uleioase. Este, deci, probabil cea mai bună alegere pentru covoarele din bucătărie.

Un covor de bucătărie din fibre naturale nu este niciodată recomandat de experți, pentru că nu reacționează bine la umezeală. Apoi, cu excepția covorașelor din lână, toate celelalte alegeri din fibre naturale sunt aspre și nu oferă confortul dorit atunci când stai mult timp în picioare. Cât despre lână, aceasta este scumpă și se va strica repede într-un loc unde accidentele sunt practic inevitabile.

Nu în ultimul rând, alege un covoraș cu fire scurte, pentru că va fi mai ușor de curățat.

Covorul din dormitor

Covoarele din dormitor trebuie să fie în culori liniștitoare, care să te îmbrățișeze și să te invite la somn. Poate fi plasat sub pat, pe o latură a acestuia, sau pe ambele laturi, în cazul unui dormitor spațios.

Unde așezi covorul din dormitor

Într-un dormitor spațios, poți plasa covorul chiar sub patul dublu. Acesta trebuie să fie suficient de mare încât să se extindă cu 30-45 de centimetri în afara patului. Poți chiar depăși aceste valori, într-o cameră suficient de mare. Nu alege însă niciodată un covor sub aceste valori, pentru ca patul îl va acoperi aproape în totalitate și îl va face să pară insignifiant.

O alegere bună este și un covor mai mic, plasat în fața patului. Acesta va trebui să fie mai lung decat patul, pentru ca dormitorul tău să pară echilibrat din punct de vedere vizual.

Un covor de dormitor poate fi plasat și numai parțial sub pat. Acesta va ieși de sub pat pe laturile acestuia și în partea din față, însă nu trebuie să fie acoperit de noptiere. La fel, covorul ar trebui să se extindă 30-45 de centimetri pe laturile patului.

Poți plasa și covoare lungi, dreptunghiulare, de o parte și alta a patului. Vei obține acea senzație de căldură și de confort sub picioare dimineața, însă nu vei cheltui o avere pe un covor mare.

Texturi potrivite pentru covorul din dormitor

Pe lângă culori și modele diferite, covoarele de dormitor sunt făcute și ele din materiale diferite. Deși poți fi tentată să alegi un material precum blana artificială sau mătase pentru covorul din dormitor, trebuie să te gandeşti bine la acest tip de alegeri. Nu opta pentru aceste materiale dacă ai animale de companie.

Polipropilena și lâna sunt o alegere foarte bună pentru această cameră. Sunt practic definiția confortului, sunt rezistente și ușor de curățat. Și covoarele din sisal arată bine și te vei bucura mult timp de ele.

Dacă mobila din dormitor este închisă la culoare, alege un covor în culori vii – poți merge chiar și pe o alegere îndrăzneață, cum ar fi un model oriental. Dacă ai multe obiecte de decor, alege un covor într-o singură culoare, care să nu încarce și mai mult camera. Dacă decorul e minimalist, joacă-te cu modele și combinații inedite.

Covorul din holul de la intrare

Forma holului de intrare poate fi subliniată cu ajutorul unui covor de efect. Pentru un hol lung, alege un covor dreptunghiular, cu mobila plasata in afara acestuia, dacă există suficient spațiu. Pentru un hol pătrat sau unul foarte mic, cum sunt cele de bloc, un covoraș mic, de intrare, va fi suficient.

Cum alegi covorul în funcție de dimensiunea holului

Pentru un hol lung, alege un covor de aceeași formă, care să fie mai lat decât ușa, pentru un efect vizual ideal. În plus, în acest fel vei proteja podeaua chiar și atunci când ai mulți musafi în acelasi timp. Aceștia vor încăpea cu toții pe covor.

Dacă ai un hol mic, alege un covor mare, cu un motiv geometric impunător, care va crea iluzia unui spațiu mai încăpător.

Covorul pe care îl alegi nu trebuie să atingă mobila din hol și nici un alt covor, însă este important ca modelul ales să nu fie prea mic.

Dacă ai găsit un model special și te temi că se va păta cu urme de pantofi, plasează-l la o distanța mai mare de ușă. Caută apoi un preș elegant de interior, într-o culoare neutră, care să nu distragă atenția de la covorul tău șic. În acest fel, musafirii se vor șterge pe tălpi când intră în locuință, apoi se pot bucura în voie de designul inedit al casei tale.

Dacă holut tău este mic și pătrat, definește spațiul cu un covor rectangular, mai lat decât ușa. Alege un model care să contrasteze cu podeaua.

Dacă ai un hol lung și îngust, alege un model la fel de lat ca și ușa. În acest fel vei crea o senzație plăcută musafirilor atunci când intră. Aceștia se vor simți bineveniți în casa ta. Dacă nu găsești pe piața un astfel de model, caută un model care poate fi tăiat și cusut pe margini în forma dorită.

Covoarele rotunde crează o senzație de eleganță, atunci când sunt plasate în centrul unui hol. Se potrivesc mai ales la case cu uși arcuite. Acest tip de covor poate fi plasat sub un candelabru frumos.

Culori și imprimeuri potrivite pentru covorul din hol

Covoarele pentru hol pot fi găsite într-o varietate de culori și de modele. Important este ca acestea să completeze și să complimenteze designul sau specificul casei tale. De exemplu, pentru o cabana în stil tradițional, alege un covor cu motive rustice.
Apoi poți să alegi covorul și în funcție de culoarea podelei pe care vrei să o pui în evidență. Dacă ai gresie pe hol, alege un model contemporan. În caz că ai optat pentru o podea de lemn, un covor tradițional va fi cea mai bună alegere.

După ce ai ales stilul potrivit pentru covorul tău, trebuie să stabilești ce model s-ar potrivi cel mai bine. Dacă vrei ceva simplu, alege un model cu linii sau unul într-o singură culoare. Covoarele cu motive geometrice se potrivesc cu spații decorate în stil contemporan. Cele cu motive florale – precum cele orientale – sunt potrivite pentru locuințe cu decor tradițional.

Cât despre culoare, înainte să pleci la cumpărături pentru un covor de hol, privește bine în jur. Dacă pereții sunt văruiți în culori neutre, poți opta pentru o culoare vibrantă. Dacă vrei ceva mai puțin strident, îți trebuie un covor în același ton cu podeaua. Dacă ai un hol mai întunecos, culorile deschise și vesele sunt cele mai potrivite.

Aşadar, alege un covor care să completeze stilul şi accesoriile pe care le-ai ales pentru casa ta. Iar dacă renovezi acum, nu ar fi o idee rea să cumperi prima dată covoarele şi apoi să alegi mobila şi obiectele de decor.

Sursă foto: Shutterstock.com

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*