Sfaturi Deco

Foișoare de grădină: sfaturi utile despre cum le construim și le amenajăm

retro boutique amenajare foisoare pentru gradina

Un foișor este locul perfect pentru puțină relaxare în aer liber. Trebuie să recunoaștem, de asemenea, că arată și fermecător, şi, dacă spațiul îți permite, el este cu siguranță un proiect care merită din plin realizat.

1. Planificare: Planuri şi schiţe

Există unele modele de foișoare pentru curte gata făcute, care pot fi demontate și amplasate cu ușurință în grădina ta, dar poți opta și pentru construcția unui foișor direct în curtea ta. Dacă vrei să-l amenajezi de unul singur, fără ajutor specializat, ar fi recomandat să consulți niște schițe pentru foișoare, așa încât să nu ai parte de surprize pe parcurs.

Pe acest site vei găsi numeroase schițe pentru a-ți construi propriul foișor, iar unele dintre ele îți permit chiar să instalezi un jacuzzi sau să creezi un spațiu ascuns pentru depozitarea sticlelor sau a proviziilor, astfel încât să nu mai faci drumuri până în bucătărie de fiecare dată. De asemenea, poți lua în considerare și instalarea unui șemineu, care va da un plus de stil și de confort foișorului tău și se va dovedi extrem de util în serile mai răcoroase.

Schițele și planurile pentru construcția unui foișor îți oferă detalii exacte despre dimensiunile acestuia, materialele necesare construcției, dar și cantitățile de care ai nevoie. Este esențial să respecți întocmai indicațiile, deoarece, în caz contrar, întreaga construcție poate fi compromisă.

2. Inspiraţie: Modele de foişoare de grădină

Există numeroase forme geometrice de foișoare, astfel încât îți va fi ușor să găsești unul potrivit pentru spațiul pe care îl ai la dispoziție și care să se încadreze perfect în decorul grădinii tale.

Modele de foișoare dreptunghiulare

Un foișor dreptunghiular îți oferă mai mult spațiu și poate fi o ieșire plăcută și binevenită din tiparul foișoarelor pătrate sau rotunde. Iată cât de bine pot arăta și modelele de foișoare din lemn dreptunghiulare.

Modele de foișoare pătrate

Foișoarele pătrate sunt compacte și nu ocupă mult spațiu, fiind potrivite mai ales pentru grădinile de mici dimensiuni. Acestea sunt extrem de utile, dacă vrei să creezi o oază de liniște și intimitate în curtea casei tale.

Modele de foișoare rotunde

Foișoarele rotunde sunt clasice și ne duc cu gândul la o curte amenajată în stil vintage și romantic. Au o frumusețe nemuritoare și un farmec aparte, mai ales dacă alegi un foișor din fier forjat și niște felinare metalice, pentru a crea o atmosferă deosebită. Privește aceste imagini ca să te convingi de asta:

Modele de foișoare hexagonale

Și foișoarele hexagonale sunt populare. Este o formă care îți permitea creare unor modele de foișoare atât moderne, cât și rustice sau vintage, mai ales dacă folosești și astfel de decorațiuni vintage pentru grădină. Mai mult, este un model care nu se va demoda niciodată și pe care îl poți integra cu ușurință într-o curte decorată în mai multe stiluri. Mai jos ai și câteva imagini care te vor convinge cât de frumoase pot fi foișoarele hexagonale:

Foișoare rustice versus foișoare moderne

Foișoarele moderne din lemn au de obicei forme drepte, dar neconvenționale. Se potrivesc foarte bine în grădini decorate în stil minimalist. Arată spectaculos și reprezintă, cu siguranță o alegere perfectă pentru o casă modernă, construită după ultimele trenduri în arhitectură.

Într-o curte amenajată în stil rustic, un foișor rustic se va potrivi foarte bine. Este un tip de foișor care se va potrivi foarte bine la cabane de munte, dar nu numai. Iată câteva modele de foișoare care te vor fermeca pe loc:

Modele de foișoare cu grătar

Cine nu apreciază gustul mâncării pregătite pe jar, în aer liber? Dacă și tu te numeri printre cei cărora le place ca în weekenduri să se delecteze cu diverse mâncăruri pregătire pe grătar, o idee excelentă este să amenajezi un grătar chiar în foișor. Privește și câteva imagini cu modele de foișoare cu grătar:

3. Construire: Ghid pas cu pas

Nu trebuie să fii un expert în construcții pentru a-ți asambla propriul foișor, însă va trebui să respecți cu strictețe indicațiile de natură tehnică, astfel încât acesta să iasă perfect și să corespundă dimensiunilor alese. Există numeroase planuri și schițe, precum cele de care ai aflat la începutul articolului, care te îndrumă pas cu pas pentru a obține un foișor pe placul tău. Noi am ales un proiect prezentat de meșterii de la My Outdoor Plans, pentru construcția unui foișor pătrat de 10X10. Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi:

 • Alege locul în care vei instala foișorul, îndepărtează iarba și buruienile și nivelează pământul. Baza foișorului o poți construi atât din plăci de lemn, dar poți face și una turnând ciment într-o ramă pe dimensiunile de mai sus.

construire foisor figura 1

 • Foișorul se va sprijini pe 4 stâlpi de susținere, fiind recomandați cei cu formă tubulară, întăriți la interior și care se pot ajusta în înălțime. Pentru a-i fixa, va trebui să sapi 4 gropi cu o adâncime de maximum un metru, cu un diametru de 35 de centimetri, în care vei fixa stâlpii, apoi vei turna ciment pentru a umple gropile și a construi astfel o structură rezistentă. Instaleză și fixează apoi grinzile superioare și aliniază cu atenție capetele.

construire foisor figura 2

 • Folosește 4 grinzi de susținere în formă de V, cu un unghi de 45 de grade, și prinde-le cu șuruburi. Acestea ar trebui să formeze un triunghi echilateral cu stâlpii de susținere și cu grinzile superioare.

construire foisor figura 3

 • La jumătatea grinzilor superioare, în lateral, fixează o bârnă de 3,65 m lungime și 1,45 m înălțime, pe care o vei prinde cu ajutorul șuruburilor sau a unor cleme metalice. Acestea trebuie să fie cât mai bine strânse, astfel încât structura să fie solidă și să nu se miște.

construire foisor figura 4

 • Instalează apoi 16 căpriori de lemn, de o parte și de alta a bârnei și fixează-i cu ajutorul șuruburilor. Aceștia vor susține acoperișul, așa că este important ca distanța dintre ei să nu fie mai mare de de 50 de centimetri. Cu cât densitatea acestora este mai mare, cu atât acoperișul va fi mai rezistent. Părțile care se sprijină pe grinzile superioare pot fi crestate, astfel încât să se potrivească și să se fixeze singure în loc.

construire foisor figura 5

 • Instalează apoi acoperișul. Structură finală ar trebui să arate cam așa:

construire foisor figura 6

Pentru mai multă inspirație și detalii tehnice, poți urmări și acest clip, realizat de cei de la White Pavilion Gazebo, de la care vei afla cum să construiești un foişor în doar câteva ore și fără să depui prea mult efort sau să cheltuiești mulți bani. Bineînțeles, pentru construcția unor foișoare închise este posibil să fie nevoie să te consulți cu un specialist, deoarece acestea sunt mai dificil de asamblat și necesită un grad mai mare de experiență.

După cum vezi, proiecte de amenajări există o mulțime, tot ce mai ai de făcut este să le pui în practică și să-ți creezi spațiul de relaxare la care ai visat dintotdeauna.

Sursă foto: Shutterstock/Pinterest

 

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Andrei 16/03/2020 at 14:04

  Sunt extrem de importante grinzile din lemn la un foisor, in special umiditatea acestora si rindeluirea sa fie cat mai calitativa si sa se respecte dimensiunile.

 • Leave a Reply

  ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

  Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

  ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

  Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.