Idei de amenajare

Amenajarea garsonierei: soluții practice și cochete pentru designul spațiilor mici

Amenajarea garsonierei - solutii pentru spatiile de locuit mici

În amenajarea unei garsoniere, contează cum utilizezi fiecare metru pătrat. Iar dacă ții cont de aceste sfaturi, poți da un aspect unic și modern chiar și celei mai mici locuințe.

Garsoniera ta poate deveni la fel de spațioasă și de funcțională ca un apartament mai mare, cu condiția să înțelegi și să ții cont de limitările unui spațiu de dimensiuni mici. Asta nu înseamnă că nu poți aduce cele mai noi tendințe de design în locuința ta sau că nu o poți amenaja în stilul tău preferat, ci trebuie doar să aplici câteva trucuri pentru a mări optic spațiul și a-l utiliza cât mai eficient.

Cum amenajăm o garsonieră pentru a o face să pară mai mare?

Principala provocare în amenajarea unei garsoniere este aceea de a valorifica spațiul cât mai bine, astfel încât să ai toată funcționalitatea necesară unei locuințe, însă fără a o aglomera și a da impresia de haos sau dezordine. Într-o garsonieră de 30 mp, mobilierul masiv va încărca inutil spațiul și nici nu îți va oferi suficiente spații de depozitare.

Recomandarea noastră este să te orientezi către piese de mobilier practice și ușoare, care pot fi mutate dintr-o parte în alta a camerei fără prea mult efort. De asemenea, alege doar acele piese de care nu te poți lipsi și pune-ți la cale un plan concret legat de poziția fiecăreia în garsoniera ta. Astfel, vei reuși să îți decorezi locuința într-un design atractiv din punct de vedere estetic, dar fără a face rabat de la confort și funcționalitate. Nu uita să adaugi câteva oglinzi în spațiile mici sau înguste, pentru a le face să arate mai ample și iluminate.

În ce culoare vopsim pereții garsonierei?

Când alegi culoarea zugrăvelii într-o garsonieră trebuie să ții cont de un principiu de bază: culorile deschise măresc optic spațiul, îi dau un aspect aerisit și luminos, în timp ce culorile închise sunt mai potrivite pentru încăperile mari, în care nu duci lipsă de spațiu.

De aceea, pentru zugrăvirea unei garsoniere sunt recomandate nuanțele deschise. Albul este o culoare clasică, nu ai cum să dai greș cu ea și, în plus, este potrivită oricărui stil de amenajare. Și culori precum bej, gri sau verde deschis pot arăta bine în garsoniera ta, însă trebuie să ai grijă să păstrezi o coerență cromatică în alegerea mobilierului și a decorațiunilor.

Pentru încăperile lungi și înguste, un truc vizual foarte utilizat de designeri este văruirea celui mai îndepărtat perete față de ușă într-o culoare mai închisă, pentru a conferi profunzime încăperii și un aer cât mai vesel și modern.

Ce culoare alegem pentru pardoseala garsonierei?

Când alegi pardoseala pentru garsoniera ta, indiferent că vrei să pui gresie sau parchet laminat, ai suficientă libertate de decizie. O pardoseală în nuanțe deschise de maro, bej sau gri se va confunda cu zugrăveala și va face spațiul să pară luminos, deschis și relaxant. În schimb, culorile închise delimitează spațiul și îi imprimă o personalitate aparte, dar te pot condiționa în alegerea nuanței pentru mobilier. În orice proiect de amenajare sau renovare trebuie să gândești designul ca un întreg și să te concentrezi pe imaginea de ansamblu, mai degrabă decât pe micile detalii.

Care sunt piesele de mobilier strict necesare într-o garsonieră?

O garsonieră combină, de regulă, livingul și dormitorul într-o singură încăpere. Bucătăria este separată, asta dacă nu optezi pentru un design open-space, iar baia este de dimensiuni mici. Mobilarea garsonierei se face întotdeauna ținând cont de mărimea spațiului și de cum este compartimentat acesta. Astfel, este indicat să alegi piese cu funcție dublă pentru încăperea principală, astfel încăt să o poți transforma atât în dormitor, cât și într-un living.

De exemplu, poți înlocui patul cu o canapea extensibilă sau poți alege un pat rabatabil de perete. În locul măsuței de cafea poți alege una ceva mai înaltă și extensibilă. Un corp de bibliotecă format din rafturi suspendate va ocupa mai puțin spațiu, dar îți va pune suficient loc la dispoziție pentru colecția ta de cărți, discuri sau decorațiuni precum acestea.

Dacă ai posibilitatea, îți poți face un dulap în perete, astfel încât să salvezi spațiu, dar să ai loc pentru toată garderoba ta. În caz contrar, un dulap cu multe caturi, ale cărui uși se deschid în plan paralel, asemenea ușilor de autobuz, îți poate rezolva problema spațiului într-un mod simplu și foarte practic. Dacă mai rămâi cu un colțișor liber, îți poți amenaja un loc de ședere, cu un balansoar, sau un spațiu de lucru, cu un birou rabatabil și un scaun sau un fotoliu confortabil.

Mobilierul pentru bucătărie trebuie să fie cât mai practic și să îți ofere suficiente spații de depozitare pentru farfurii, tigăi, oale și tăvi. Poți economisi spațiu, dacă alegi electrocasnice incorporabile și dulapuri cu spații ascunse de depozitare sau deschidere pe verticală. De obicei, mobila pentru bucătăria de garsonieră este realizată pe comandă, întrucât este dificil să găsești piese care să se potrivească perfect pe forma și pe dimensiunile acestei încăperi.

Paturile rabatabile de perete ne pot ajuta să economisim spațiul

Paturile rabatabile de perete sunt o soluție inteligentă și ergonomică pentru organizarea spațiului într-o garsonieră mică. Acestea au un design modern, sunt ușor de integrat în orice încăpere, economisesc spațiu și au prețuri mai mult decât accesibile. Va trebui să ții cont însă că acestea nu sunt la fel de solide și de stabile ca un pat clasic și că, în timp, mecanismul se poate defecta sau deteriora. De asemenea, nefiind la fel de stabile, este posibil să se deplaseze într-o parte sau în față, astfel că vei ajunge să dormi într-o poziție destul de incomodă.

Eliminarea peretelui dintre bucătărie și living

Amenajarea unei garsoniere de tip open-space presupune spargerea peretelui dintre bucătărie și living, astfel încât cele două să se unească într-o singură încăpere. Un astfel de spațiu pare mult mai mare și este mai ușor de organizat, iar mulți proprietari de garsoniere preferă acest model, în ciuda micilor dezavantaje pe care le are.

În primul rând, va trebui să obții o autorizație pentru a da peretele jos și este posibil ca aprobările să dureze ceva timp. Pe de altă parte, va trebui să găsești, totuși, o modalitate de a delimita cumva cele două spații. Un bar este cea mai utilă variantă, pentru că îți oferă un spațiu de lucru extra în bucătărie, arată modern și este foarte practic. Ai grijă să păstrezi același stil de design în ambele încăperi, deoarece vei face spațiul să pară și mai mare astfel. Ți-am pregătit în galeria foto de mai jos poze din care să te inspiri în organizarea garsonierei tale open-space:

Modele de garsoniere open-space

Mutarea bucătăriei în balconul garsonierei

Amenajarea bucătăriei pe balcon este o modalitate excelentă de a economisi spațiu și de a câștiga câțiva metri pătrați în plus într-o garsonieră mică. Atât rețeaua de apă, cât și țeava pentru gaze pot fi extinse până pe balcon, așa că nu va trebui să îți faci griji pentru funcționalitatea unei astfel de bucătării. Este însă important să îți calculezi inteligent spațiul, pentru că s-ar putea să nu ai loc și pentru amenajarea unui banc de lucru. Sfatul nostru este să te orientezi spre piese de mobilier compacte, cu funcționalitate ridicată, și să le faci pe comandă, astfel încât ele să se potrivească perfect în spațiul de pe balcon. De asemenea, piesele rabatabile pot fi de un real folos, astfel încât să ai și suficientă libertatea de mișcare.

Un alt aspect important în mutarea bucătăriei îl reprezintă izolarea corectă a balconului, așa încât să poți găti și iarna fără să stai în frig. Amenajează-ți balconul astfel încât el să arate ca o prelungire a garsonierei tale, iar stilul de design să fie unul care să se completeze armonios cu restul locuinței.

Amenajarea garsonierei în funcție de stilul preferat

Amenajarea unei garsoniere mici nu trebuie să te limiteze în privința stilului pe care îl alegi pentru decor. Există numeroase soluții prin care poți aduce stilul preferat în design, fără să sacrifici spațiul. Orice design poate arăta grozav, dacă locuința ta este luminată corect și aplici o paletă de culori care să mărească optic spațiul. Iată care sunt cele mai frumoase stiluri de design pentru garsoniere:

Garsoniera în stil retro

O garsonieră amenajată retro poate arăta foarte cochet și sofisticat, iar pentru că piesele de mobilier și multe decorațiuni specifice acestui stil nu sunt masive, spațiul va fi aerisit și ordonat. Văruiește pereții în alb și adaugă culoare încăperilor din garsonieră cu ajutorul unui mobilier în culori pastelate. Nuanțe precum bleu, verde crud, lavandă sau roz vor da un aspect plăcut și relaxant spațiului. Completează designul cu câteva culori puternice de accent, precum roșu, albastru regal, violet aprins, portocaliu sau galben.

Garsoniera modernă

Un design interior modern minimalist este ideal pentru amenajarea unei garsoniere de 20 mp. Acest stil include doar acele elemente necesare și funcționale, se concentrează pe simplitate și pe absența dezordinii. Paleta de culori include, de obicei, una sau maximum două nuanțe neutre, cele mai comune fiind bej și gri. Poți sparge monotonia unui design minimalist cu ajutorul decorațiunilor, care să adauge culoare și personalitate spațiului. Iata câteva imagini cu modele frumoase de garsoniere moderne, din care te poți inspira:

Garsoniera în stil scandinav

Stilul scandinav are un farmec aparte, încărcat de eleganță și confort, și te poate face să te simți ca acasă în orice spațiu. Țările scandinave au parte de ierni lungi și întunecate, așa că unul dintre aspectele pe care și-au concentrat atenția a fost să pună în valoare cât mai bine lumina naturală. Camerele decorate în stil scandinav sunt luminoase, deschise, aerisite și par spațioase chiar dacă nu sunt mai mari de câțiva metri pătrați. Mobilierul și zugrăveala sunt de culoare albă, pardoseala este placată cu parchet laminat deschis la culoare, draperiile sunt ușoare, din materiale vaporoase, iar mobilierul este micuț, funcțional, cu numeroase spații de depozitare și o înaltă funcționalitate.

Amenajarea garsonierei după regulile Feng Shui

Regulile Feng Shui pentru amenajarea unui spațiu mic sunt construite în jurul ideii de simetrie și simplitate. Pentru a da un aer pozitiv și armonios garsonierei tale, nu o încărca inutil cu mobilă sau cu decorațiuni și încearcă să incluzi, pe cât posibil, și câteva plante de apartament, care să oxigeneze încăperile și să le ofere viață.

Designul Feng Shui se construiește în jurul patului, care trebuie poziționat cu fața spre un perete, dar cât mai departe de ușă și niciodată sub fereastră. Începe prin a stabili locul pe care îl va ocupa patul, apoi încearcă să echilibrezi simetria: două noptiere de o parte și de alta a acestuia, două corpuri de iluminat suspendate deasupra patului și un covor pe care să sprijini picioarele patului creează un efect de armonie în încăpere. Mizează pe culori neutre, pastelate, și folosește o lumină galbenă, caldă, pentru a conferi confort și un aer relaxant garsonierei tale.

Sursă foto: Shutterstock/Pinterest

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*