Idei de amenajare

Amenajarea băii: Idei și sfaturi pentru un design modern și elegant

baie main imgBaia este una dintre încăperile din locuință pe care le poți decora luxos și elegant, fără să îți depășești bugetul.

Acest spațiu nu are nevoie de multe piese de mobilier, așa că estetica în amenajarea băii constă mai degrabă în materialele alese, paleta de culori și decorațiunile pe care le folosești pentru a îmbogăți vizual acest loc. Există numeroase opțiuni atunci când vine vorba despre designul băii, iar sfaturile de mai jos te vor ajuta să transformi această încăpere într-una elegantă, modernă și de bun gust.

Cum alegem culorile din baie?

Culoarea pe care o alegi în decorul băii stabilește atmosfera de care vei avea parte atunci când intri în ea. Designerii recomandă să ții cont de regula clasică a amenajării oricărei încaperi: alege maximum trei culori, dintre care două care să se completeze frumos sau să contrasteze  pentru a crea un efect spectaculos, și una de accent.

Băile mici au nevoie de culori care să le amplifice spațiul, așa că nuanțe de alb, bleu sau verde-mentă vor deschide optic încăperea și o vor face să pară mai mare și mai aerisită. De asemenea, nuanțele neutre sunt ideale în orice spațiu în care vrei să creezi o atmosferă caldă, plăcută și relaxantă.

Culorile închise creează un aer luxos și sofisticat, însă sunt mai potrivite pentru băile mari, unde nu duci lipsă de spațiu. În plus, într-o baie mare, culorile pot fragmenta optic încăperea, astfel încât să nu pară goală, dacă nu vrei să o decorezi cu multe piese de mobilier și preferi să te orientezi către un design minimalist.

Băi în culoarea turcoaz

Turcoazul ofera un aer seren și placut unei băi, amintind de culoarea mării. Este o nuanță potrivită atât unui design retro, cât și unuia modern, iar cel mai bine arata combinațiile de turcoaz cu alb, negru sau wenge. Astfel, dacă alegi o faianță turcoaz, optează pentru un mobilier alb sau wenge, pentru a crea un contrast placut. Iată câteva modele de amenajări ale unor bai moderne:

Baie în culoarea wenge

Băile moderne sunt ușor de recunoscut după paleta lor de culori care combină adeseori wenge-ul cu nuanțe calde de bej. Este un design ușor de pus în practică: găsești numeroase piese de mobilier modern în această culoare, iar zugrăveala sau faianța bej nu sunt pretențios de întreținut. Această schemă de culoare este potrivită în amenajări de băi mici, unde bejul deschide spațiul și îi conferă căldură. Iată câteva idei pentru amenajări de băi mici de bloc:

Baie verde

Verdele „Greenery” a fost declarat culoarea anului de către Institutul Pantone, iar baia este cea mai potrivită încăpere pentru a o folosi. Nuanțele de verde sunt vesele, îți dau o stare de energie și bună dispoziție și, în plus, arată minunat atât în băile spațioase, cât și în băi înguste sau micuțe. Poți folosi orice nuanță de verde, de la verdele crud, până la verde-mentă, iar combinațiile cu alb, bej, wenge sau negru sunt cele mai reușite.

Baie în culoarea bej

Băile în nuanțe de bej amintesc de cele ale unor saloane de SPA, prin aerul lor plăcut, calm și relaxant. O baie decorată în bej este luminoasă, pare mult mai spațioasă și are o atmosferă caldă, care te invită parcă să te bucuri de o clipă de liniște, într-o cadă cu multa spumă. Bejul este una dintre culorile care pot fi folosite cu succes în amenajarea unei bai lungi și înguste sau a unei bai foarte mici.

Băi în alb și negru

O baie decorată în alb și negru arată luxos și modern, fără prea mult efort. Este unul dintre modelele de amenajare potrivite pentru decorurile minimaliste, iar rezultatul este unul curat și ordonat. Singura pată de culoare este dată de plantele așezate în vaze decorative, nelipsite din majoritatea băilor decorate astfel. Pentru un design spectaculos, îți recomandăm să alegi oglinzi încadrate de rame negre, care vor spori aerul sofisticat al băii tale.

Băi în albastru

Albastrul este una dintre cele mai populare culori pentru amenajarea băii. Este o culoare plăcută și calmă și ai o paletă largă de nuanțe din care poți alege. De la bleu la nuanțe de bleumarin sau albastru prăfuit, toate vor arăta excelent alături de un mobilier alb sau wenge și o iluminare corectă.

Baie în două culori

Băile în două culori au un aer vesel și plin de energie, mai ales dacă alegi culori apropiate sau complementare. Foarte întâlnite sunt combinațiile de verde cu galben sau cu albastru, roșu cu portocaliu sau galben, dar și asocierile care contrastează puternic, precum albastru cu portocaliu. Pentru a tempera însă aceste culori, va trebui să integrezi și piese albe sau negre, care să creeze un efect de „color-blocking”.

Cum alegem materialele pentru amenajarea băii?

Alegerea materialelor pentru designul unei băi depinde de mai mulți factori. În primul rând, bugetul de care dispui îți poate limita opțiunile. Unele materiale, precum piatra naturală sau mozaicul, pot fi destul de costisitoare, mai ales dacă ai de amenajat o baie spațioasă. Faianța și gresia sunt cele mai folosite materiale în amenajarea băilor clasice, însă în noile trenduri de deisgn întâlnim tot mai des băi zugrăvite simplu, fără utilizarea materialelor obișnuite.

Amenajarea băii cu piatră naturală

Piatra naturală conferă un aer luxos și sofisticat unei băi, este rezistentă în timp și ușor de curățat. O întâlnim adeseori în amenajarea băilor rustice, dar și în amenajările de băi mari de case, unde umple frumos spațiul. Unul dintre aspectele la care trebuie să fii atent când decorezi baia cu piatră naturală este iluminarea spațiului. Materialele precum travertinul arată mai bine într-o lumină rece, în timp de marmura sau granitul se potrivesc într-un decor iluminat cu lumină galbenă, caldă.

Pentru a monta piatra naturală, va trebui în primul rând să te asiguri că pereții sunt drepți și curați. Prepară apoi mortarul, a cărui culoare trebuie să fie cât mai apropiată de cea a tipului de piatră ales. Plăcile de piatră naturală se montează lipind adeziv pe spatele lor și se plachează apoi peretele pe care ai pus mortarul. Iată care sunt cele mai des întâlnite tipuri de piatră naturală în amenajarea băilor:

Travertinul este un material foarte rezistent, care oferă un aer cald și intim unei băi. Este o alegere inspirată pentru o baie în care vrei să creezi o atmosferă relaxantă și plăcută, iar modelele pe care le găsești te pot ajuta să creezi un design cu totul unic.

Marmura are o frumusețe aparte și un design prețios, este rezistentă și poate înfrumuseța orice baie, indiferent de dimensiuni. Este disponibilă în mai multe nuanțe, astfel că nu vei fi condiționat să alegi modele simple cu alb sau bej.

Granitul utilizat în amenajarea băii arată cel mai bine dacă alegi lavoare sau blaturi fabricate din acest material. Este un material rezistent la zgârieturi, ușor de întreținut și nu se pătează. În plus, este util pentru a oferi personalitate unei băi și un design aparte.

Mozaicul în amenajarea băii

Mozaicul este unul dintre materialele care ne duce cu gândul la luxoasele băi grecești, în care cada este elementul central al încăperii, iar baia se transformă într-o încăpere destinată relaxării. Există numeroase modele de mozaic, iar opțiunile de a-l folosi sunt nenumărate. Poți crea un design unic pe un perete, poți placa toată baia sau îl poți folosi pentru a evidenția un detaliu anume din baia ta.

Amenajarea băii fără faianță

Băile amenajate fără faianță câștigă tot mai mult teren, datorită libertății de a alege o gamă mai variată de culori pentru zugrăveală. Trebuie însă să știi că pereții sunt mai predispuși pătării, iar zugrăveala se poate strica în timp, din cauza aburului. Cu toate acestea, dacă te uiți peste aceste imagini cu amenajări de băi moderne, vei vedea că și o baie fără faianță poate arăta de-a dreptul spectaculos:

Cum amenajezi o baie modernă fără cadă?

Una dintre soluții în amenajarea băilor mici o reprezintă renunțarea la tradiționala cadă, în favoarea unei cabine de duș. Se găsesc în magazine numeroase modele de cabine de duș, pentru toate buzunarele, cu funcții diversificate, astfel încât să nu simți lipsa unei căzi. Sfatul nostru este să alegi o cabină care să fie proporțională cu spațiul din baie și care să se integreze natural în design.

Amenajarea unei băi vintage

Băile vintage au un farmec aparte și un aer romantic, perfect pentru persoanele nostalgice, care vor să creeze un decor deosebit în baie. Bateriile de la chiuvetă și duș sunt din cupru, materialele care predomină sunt lemnul nefinisat și metalul, iar culorile utilizate sunt pasteluri care creează o atmosferă calmă. Bleu, verde-mentă, roz, galben deschis sau bej sunt cele mai potrivite nuanțe pentru o baie vintage. Când te uiți peste imaginile cu amenajările unor băi de vis, îți dai seama cât de bine poate arăta acest stil în orice locuință și în orice tip de spațiu.

Soluții recomandate pentru amenajarea băilor mici de apartament

În amenajarea unei băi de serviciu sau a uneia de dimensiuni mici, trebuie să alegi un mobilier pe măsură. Acesta trebuie să fie cât mai compact, să se potrivească perfect în spațiul ales și să fie ușor, astfel încât să îl poți manevra simplu. Poți alege un dulapior mobil, pe roți, și să suplinești spațiile de depozitare prin montarea unor rafturi suspendate. Limitează-te doar la strictul necesar și nu încărca baia cu prea multe piese de mobilier, deoarece riști ca încăperea să arate forte aglomerat.

Idei pentru amenajarea băilor mari

O baie de dimensiuni mari îți permite să fii cât de creativ îți dorești în amenajare și să folosești piese masive de mobilier, precum și o cadă mare, în care să te relaxezi pe deplin. Amenajarea unei băi spațioase este similară cu decorarea unei încăperi din casă. Poți pune covoare, o lustră luxoasă și îți poți împărți spațiul în mai multe zone. Iată câteva modele de băi mari amenajate deosebit:

Modele de căzi de baie

Căzile de baie vin acum în numeroase forme și modele, astfel încât să poată fi integrate cu ușurință chiar și în băile de mici dimensiuni. Poți alege o cadă pe colț, așa încât să economisești spațiu, sau o cadă mare, pe care să o amplasezi în centrul unei băi mari. Iată care sunt cele mai frumoase modele de căzi:

Așadar, indiferent de dimensiunile băii tale, aceasta poate căpăta un design cu totul aparte, dacă ții cont de aceste sfaturi. Reține și că o atmosferă plăcută și confortabilă în baie poate transforma acest spațiu în propriul tău sanctuar de relaxare, în care să te refugiezi pentru o baie caldă, un ceai și o carte bună.

Sursă foto: Pixabay/Pinterest

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*