Idei de amenajare

Modele și Idei de amenajare pentru living indiferent de mărime și de stil

retro boutique amenajarea livingului

Livingul este una dintre cele mai speciale camere dintr-o locuință. Aici te relaxezi în timpul liber, aici se adună familia seara, după cină, și tot aici îți și inviți musafirii care îți calcă pragul. Această cameră are nevoie de un tratament special, pe măsura sa, așa că ți-am pregătit un articol în care vei găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a crea un spațiu original și plin de farmec.

Idei de amenajare a unui living de bloc

Apartamentele de bloc sunt recunoscute ca fiind problematice când vine vorba despre spațiu, însă cu câteva idei creative și soluții practice, ele pot părea mai spațioase decât sunt de fapt. Când vorbim de un living mic, precum cele de 16mp, 17mp, 18,mp sau 19mp, secretul stă în alegerea cu atenție a obiectelor de mobilier, dar și utilizarea unor trucuri vizuale care vor face camera să pară mai mare.

Amenajarea unui living mic sau a unui living ingust nu este nicidecum o provocare, dacă alegi nuanțele potrivite, un mobilier cu multe spații de depozitare și dacă folosești în mod inteligent fiecare centimetru pătrat din cameră.

Inamicul suprem al unei încăperi de dimensiuni mici este supraaglomerarea, care o face să pară și mai mică. Nu trebuie neapărat să urmezi regulile care spune că unele obiecte sunt absolut necesare în living, dacă tu nu le folosești, poți renunța la ele cu ușurință. De asemenea, poți înlocui unele obiecte de mobilier masive cu alte soluții, care să ocupe mai puțin loc – rafturi suspendate în locul unei biblioteci masive, de pildă.

Iată câteva imagini care te vor inspira în decorarea unui living mic:

Trucuri pentru amenajarea unui living mic:

Poți să folosești cu încredere unul dintre aceste trucuri foarte utile în decorarea unui living mic. Iată și câteva sfaturi pentru amenajarea livingului de mici dimensiuni dintr-un apartament sau chiar și pentru o garsonieră:

 • folosește nuanțe predominante dechise, poate chiar alb, deoarece dau senzația unui spațiu mai generos
 • achiziționează mobilier cât mai puțin, rezumă-te la strictul necesar
 • alege piese de mobilier cu linii simple, fără decorațiuni și elemente care încarcă vizual camera
 • optează pentru obiecte de mobilier de dimensiuni mici, pe măsura camerei, și de preferat modele cu picioare de susținere, nu modele care se așază direct pe podea
 • amplasează o oglindă înrămată în fața unei ferestre sau a unei uși
 • lumină naturală cât mai multă, dacă e posibil, un living cu multe geamuri va părea mai mare indiferent care este suprafața lui reală
 • amplasează corpuri de iluminat în mai multe colțuri ale camerei, poți da senzația unui spațiu mult mai mare folosind lumina în mod creativ
 • depozitează pe vertical, astfel încât să nu folosești prea mult spațiu pe podea

Sfaturi pentru amenajarea unui living open space cu bucătărie:

Un living în stil american este o alegere tot mai populară, deoarece în felul acesta se economisește foarte mult spațiu. Avantajul atunci când ai un living cu bucătărie inclusă este că ai la dispoziție mai multe idei și soluții de amenajare, deoarece ai parte de mult mai mult loc pentru a-ți pune în practică ideile.

Într-o bucătărie open space poți amplasa un loc de luat masa chiar pe locul în care înainte se afla peretele dinspre living. Dacă optezi pentru această soluție, trebuie să menții un stil de amenajare comun pentru ambele spații, așa încât să ai parte de un rezultat coerent și că nu fie o discrepanță între ele.

Când optezi pentru un living și bucătărie open space, trebuie neapărat să iei în considerare aerisirea, astfel încât miresmele de la pregătirea mâncării să nu inunde toată casa. Cu o hotă bine aleasă, această provocare este ca și rezolvată.

Privește mai jos și câteva imagini cu livinguri decorate în această manieră, pentru a te ajuta să alegi decorul cel mai potrivit pentru tine:

Stiluri de amenajare a livingului

Când discutăm despre amenajarea unui living, ne referim la mai multe stiluri generale de decor. În mare, aceste camere pot fi decorate fie modern, fie clasic sau retro, cu accente vintage. Poți folosi aceste stiluri în orice tip de living, fie el mic sau mai mare, fie că vorbim despre un living dreptunghiular sau un living rotund. Mai jos îți explicăm ce implică fiecare dintre aceste stiluri și vei vedea și câteva exemple concludente pentru ele:

1. Amenajare living modern

Amenajarea unui living modern implică utilizarea unui mobilier cât mai simplu, din materiale ușoare, moderne sau nonconformiste. Culorile care predomină în acest stil sunt alb, negru, argintiu, albastru închis, gri, wenge. Designul contemporan în camera de zi predomină în prezent în majoritatea locuințelor, deoarece este mai practic și mai simplu de conceput decât alte stiluri. Este, de fapt, un living modern cu decorare minimalistă, în care se aplică pe deplin ideea de „puțin și bun”.

Acest stil este caracterizat prin simplitate și utilitate. Într-un living ce urmează liniile acestui stil nu vei vedea prea multe obiecte de decor și nici prea multe culori. Paleta de nuanțe folosită se rezumă de obicei la 3-4 culori, iar elementele decorative sunt foarte puține și simple.

Exemple concludente cu livinguri moderne poți vedea mai jos:

2. Amenajare living clasic

Într-un living clasic găsim mobilier masiv, o blibliotecă, canapea și măsuță de cafea, dar și o mulțime de obiecte de decor. Culorile cele mai întâlnite într-un astfel de design sunt cele calde și, în general, predomină nuanțele lemnului. Se folosește de obicei mobilier din lemn masiv, ca și în cazul unui living rustic, sau care imită aspectul lui.

În cadrul acestui stil se remarcă decorațiunile somptuoase, din materiale grele – draperii din catifea, de pildă. De obicei, într-un living decorat în stil clasic regăsim și un loc de luat masa, cu șase scaune, o zonă folosită pentru dining la anumite ocazii.

Un model de covor deosebit și un covor de dimensiuni mari este și el nelipsit dintr-un living clasic. Iată și câteva imagini care te vor ajuta să vizualizezi mai bine acest stil:

3. Amenajare living în stil retro

Stilul retro este foarte popular în ultimii ani, atât pentru livinguri, cât și pentru dormitoare sau alte încăperi dintr-o locuință. Nici nu este de mirare, având în vedere că imprimă o atmosferă unică în orice încăpere și dă spațiului un aer aparte.

Pentru a amenaja un living în stil retro, albul este cea mai bună alegere pentru nuanța dominantă, dupa cum poți observa în acest articol. Alte culori pale precum bej, rozul pudre, galbenul pai sau verdele greenery, nuanța decretată culoarea anului 2017, sunt și ele alegeri excelente pentru o cameră decorată în stil retro. De altfel, decorurile colorate sunt specifice acestui stil, așa că este chiar recomandat să te joci cu nuanțele și cu  texturile.

În ceea ce privește mobilierul, predomină obiectele cu extremitățile rotunjite, în culori calde, pe picioare și cu mânere aparținând acestui stil. Printre aceste seturi de mobilier vei vedea modele specifice acestui decor, iar mai jos vei vedea și câteva exemple de livinguri decorate după principiile acestui stil atât de fermecător:

Idei pentru amplasarea televizorului în camera de zi

Televizoarele noi ocupă foaret puțin loc și pot fi integrate cu ușurință în orice tip de spațiu. Ideal ar fi să amplasezi un televizor modern într-o cameră decorată modern. Un televizor nou nouț nu arată prea bine, amplasat lângă un mobilier clasic, din lemn masiv, însă într-un decor vintage se integrează bine, deoarece este un stil eclectic în care se pot integra mai multe elemente.

Televizorul trebuie amplasat pe peretele opus canapelei, chiar pe mijloc. Iată și câteva exemple:

Modele de livinguri cu o amenajare inedită

Inedit înseamnă original și este absolut firesc să-ți dorești un decor unic, ce nu seamănă cu alte zeci de camere. Poți apela la unele soluții inedite, iar rezultatul va fi cu siguranță unul plin de farmec și de culoare. Dacă locuiești la casă și ai posibilitatea să intervii în construcție, realizarea unei suprafețe vitrate va conferi casei un efect spectaculos și merită luată în considerare. O altă idee inedită este amenajarea livingului la mansardă, nu trebuie să te supui neapărat regulii care spune că el trebuie să fie la parter sau în apropierea de intrarea în casă.

Ia în calcul îmbinarea mai multor stiluri, utilizarea unor obiecte de tip DIY sau reutilizarea unor obiecte vechi, ce vin la pachet cu amintiri nenumărate – covorul țesut al străbunicii, mașina de cusut a bunicii, pătura împletită a mătușii. Privește și câteva poze care te-ar putea inspira:

Modele de living cu șemineu

Serile geroase de iarnă capătă un farmec aparte când le petreci lângă șemineu, ascultând lemnele cum trosnesc și simțind mirosul discret de lemn ars inundând casa. Ideal ar fi ca livingul să aibă 20mp, 30 mp și mai mult, iar dacă ai un living înalt, efectul creat va fi unul splendid.

Un șemineu nu face neapărat parte dintr-o amenajare luxoasă a livingului, un șemineu nu trebuie neapărat să implice costuri mari, poți alege un model mai ieftin, efectul va fi tot unul spectaculos, îți garantăm. Poți folosi piatra naturală sau cărămida aparentă pentru șemineu, vei crea în felul acesta un decor cu o atmosferă caldă și plăcută.

După cum vezi, nu este deloc greu să creezi un spațiu unic și primitor în livingul tău. Acum tot ce îți mai rămâne de făcut este să alegi un stil și să te axezi pe el, suntem siguri că indiferent de ce alegere vei face, rezultatul va fi impresionant. Care stil îți face cu ochiul ție?

Sursa foto: Shutterstock

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Marius 18/07/2018 at 11:51

  Un articol foarte interesant, cu multe sfaturi utile. Cel mai mult imi plac modelele de living cu semineu.

 • Reply Viorela 04/01/2020 at 22:01

  Imi plac ideile pentru livingul clasic, utile si interesant cum se regăsesc culorile reci ca albastru într-un asemenea living.
  Multumim

 • Leave a Reply

  *