Sfaturi Deco

Cum alegem culoarea dormitorului

Cum alegem culoarea dormitorului

Culorile încăperilor din locuință sunt o reflexie directă a personalității noastre. Deși nu ne gândim foarte mult la modul în care culorile ne influențează dispoziția zilnic, acestea au un impact major asupra stării pe care o resimțim când petrecem câteva ore într-o cameră.

Dacă unele culori ne dau energie și ne ajută să ne reîncărcăm bateriile, altele au puterea de a ne relaxa și a ne deconecta de la stresul zilnic. De aceea, alegerea culorilor de amenajare pentru dormitor este atât de importantă. Ne petrecem o treime din viață dormind, așa că designul acestei încăperi trebuie să fie în armonie cu scopul camerei. Un dormitor în care vrei să adormi mai repede și să dormi mai bine trebuie amenajat în nuanțe diferite față de unul de la care îți dorești să reînvie pasiunea în viața de cuplu. Iată ce trebuie să știi, înainte să începi proiectul de amenajare:

Care sunt principalele aspecte de care trebuie să ținem cont când alegem culoarea dormitorului?

Paleta cromatică pe care o alegi atunci când îți decorezi dormitorul trebuie să pună cât mai bine în valoare această încăpere, astfel încât să îți ofere maximum de confort. De aceea, trebuie să iei în considerare mai mulți factori atunci când iei această decizie.

Orientarea camerei este importantă, pentru că de ea depinde câtă lumină naturală primeste dormitorul tău. De exemplu, o cameră orientată spre nord este privată de lumina soarelui pe tot parcursul zilei, motiv pentru care va trebui să compensezi cu ajutorul unui design care să valorifice cât mai bine lumina pe care o ai la dispoziție.

De asemenea, un alt aspect important, dar personal, este ce fel de atmosferă vrei să creezi în dormitorul tău. Dacă vrei să amenajezi un spațiu destinat exclusiv relaxării, atunci probabil vei opta pentru culori relaxante. În schimb, dacă vrei să aprinzi pasiunea în dormitor și să mergi pe un design romantic, culori precum roșu, roz sau portocaliu, cu tonuri calde, vor crea acest aer intim în dormitorul tău.

Cum alegem culoarea dormitorului în funcție de personalitatea noastră?

Corelația dintre personalitate și culoarea preferată a fost, un timp îndelungat, unul dintre subiectele preferate de studiu ale oamenilor de știință. Fiecare culoare ne ajută creierul să facă anumite asocieri, fie cu stări, sentimente, amintiri, experiențe sau obicte, motiv pentru care există această legătură între culoarea preferată și personalitatea noastră, scrie Psychology Today. Bineînțeles, nu este o știință exactă, însă studiile arată că incidența unor anumite trăsături este mai mare la persoanele care preferă o culoare anume.

 • Verde. Persoanele cărora le place verdele sunt afectuoase, loiale și sincere. Au o imagine realistă despre ele însele, fără să se supraestimeze sau să se subestimeze, și consideră reputația bună drept un atu important.
 • Galben. Dacă preferi galbenul, înseamnă că îți place să înveți și să te îmbunătățești constant. Nu îți este greu să găsești fericirea, pentru că ești o persoană optimistă, care vede întotdeauna partea plină a paharului.
 • Purpuriu. Nuanțele de violet sunt asociate adeseori cu regalitatea sau cu misticul. De aceea, persoanele care adoră această culoare sunt firi artistice, nonconformiste, care au respect pentru cei din jur, dar care pot părea uneori arogante.
 • Albastru. Cei care preferă albastrul sunt persoane armonioase, de încredere, loiale, sensibile și altruiste. Sunt organizate și consideră că stabilitatea este unul dintre cele mai importante lucruri în viață.
 • Roșu închis. Nuanțele închise de roșu exprimă putere, dominație și hotărâre. Este culoarea preferată de persoanele aflate în poziții de conducere, care sunt ambițioase și dispuse să își consume toate rezervele de energie pentru a-și atinge scopurile.
 • Maro. Cei mai loiali prieteni, pe care te poți baza în orice situație și care nu te vor lăsa niciodată preferă maroul. Această culoare exprimă stabilitate, siguranță și familiaritate.
 • Roșu. Aceasta este culoarea celor cărora le place să își trăiască viața la maxim, sunt tenace și hotărâți să reușească atunci când își propun ceva.
 • Alb. Dacă albul este culoarea ta preferată, înseamnă că ești o persoană organizată, rațională și că ești ordonat în toate aspectele vieții tale.
 • Roz. Această culoare este asociată cu romantismul și cu afecțiunea. Persoanele cărora le place rozul sunt delicate, feminine și romantice, au o doză de inocență și le place să vadă mereu partea frumoasă a vieții, deși unii le-ar reproșa că nu sunt întotdeauna cu picioarele pe pământ.
 • Portocaliu. Persoanele aventuroase, aflate întotdeauna în căutarea unei noi experiențe, preferă adeseori portocaliul. Este o culoare energică, pozitivă și plină de vitalitate și nu este întâmplător că această stare le este transmisă și celor care se înconjoară cu această culoare.
 • Negru. Persoanele care preferă negrul sunt firi artistice și sensibile. Deși nu sunt introvertite, ele sunt atente cu detaliile private ale vieții lor și nu capătă încredere foarte ușor în persoanele din jur.
 • Gri. Culoare neutră și rece, griul este specific persoanelor calculate, grijulii, cărora nu le place să își asume foarte multe riscuri.

Cum alegem culoarea dormitorului în funcție de stil?

Stilul în care îți amenajezi dormitorul determină culoarea pe care o vei alege pentru zugrăveală, dar și pentru mobilier.

Culorile unui dormitor romantic

Un dormitor romantic poate fi amenajat în culori delicate, pastelate, care să se asorteze frumos și să pună în valoare lumina naturală din încăpere. Nuanțele de roz și lavandă sunt cele mai utilizate în amenajarea unui dormitor cu un aer romantic. Poți alege un mobilier vintage alb și o nuanță de roz sau violet pentru zugrăveală, precum și niște draperii sau perdele din voal transparent. Culorile se vor completa armonios, iar atmosfera va fi una perfectă pentru un cuplu sau pentru o persoană sensibilă și nostalgică.

Culorile unui dormitor elegant

Cei care își doresc un dormitor amenajat cât mai elegant au la dispoziție o varietate de culori și de nuanțe. Cele mai populare sunt dormitoarele în tonuri de bej și maro, care capătă un aer luxos, mai ales dacă optezi pentru un mobilier precum acesta. Poți încerca și un dormitor amenajat cu mobilier de culoare neagră și accente de albastru sau violet regal. De asemenea, o lustră opulentă va atrage toată atenția când intri în încăpere și va îndeplini și rolul unei decorațiuni deosebite. Iată câteva idei care să te inspire:

Culorile unui dormitor clasic

Un dormitor clasic nu este dificil de amenajat și este potrivit pentru persoanele tradiționaliste, care apreciază, în primul rând, calitatea pieselor de mobilier. Culorile sunt neutre: bej, gri, maro și alb. Pentru un efect spectaculos, poți alege un covor în aceeași nuanță cu mobilierul și un pat tapițat, care să completeze aspectul dormitorului tău clasic. De asemenea, te sfătuim să alegi piese de mobilier cât mai originale, cu detalii lucrate manual, din lemn masiv, care să dea un plus de valoare încăperii.

Culorile unui dormitor vesel

Cei care își doresc un dormitor care să emane energie și bună dispoziție pot alege o gamă variată de culori, care să dea un aspect vesel încăperii, fără să o încarce prea mult. De aceea, pentru a obține acest efect, este suficient să alegi o culoare neutră pentru zugrăveală sau mobilier și să decorezi cu câteva culori de accent. Poți alege galben, portocaliu, roz, fuchsia sau bleu sau poți opta pentru un tapet modern, care să dea viață dormitorului tău. Iată cateva dintre încăperile care ne-au plăcut cel mai mult:

Care sunt culorile preferate de băieți și culorile preferate de fete?

Amenajarea unui dormitor pentru copii trebuie să țină cont de preferințele acestora și în ceea ce privește paleta cromatică. În general, fetele preferă culorile calde, deschise, precum roz, violet, galben sau roșu, în timp ce băieții optează pentru nuanțe de albastru, verde, negru, maro sau bleumarin.

Dacă dormitorul tipic pentru un băiat este decorat cu albastru, asta nu înseamnă că nu poți da personalitate spațiului cu ajutorul unei culori secundare. Bejul, albul, griul, negrul sau tonurile intense de roșu și portocaliu pot crea un ambient în care un băiat să se simtă confortabil și când ajunge la adolescență.

Pentru fete, un dormitor decorat în combinații calde de roz cu alb, violet cu galben sau roșu va crea un spațiu cu specific fenimin, care nu va avea nevoie de transformări majore pentru a fi adaptat pe măsură ce copilul crește.

Ce culori alegem pentru a crea o atmosferă relaxantă în dormitor?

Unele culori ne pot ajuta să ne relaxăm mai ușor, să adormim mai repede și să ne odihnim mai bine noaptea. Din acest motiv, nu este recomandat să alegi culori foarte închise sau prea intense în amenajarea dormitorului. Dacă nuanțele intense ne pot da o stare de agitație și pot fi obositoare pentru ochii noștri, culorile închise accentuează anxietatea și depresia.

Când alegi schema cromatică pentru dormitor, poți opta pentru două culori complementare, care să facă un contrast reușit. Designerii de interior recomandă să alegi întâi nuanța pentru zugrăvit, apoi culoarea mobilei, care să completeze frumos culoarea pereților.

Verdele, albastrul și bejul sunt considerate cele mai potrivite culori pentru un dormitor în care vrei să creezi o atmosferă relaxantă. Poți alege una dintre aceste culori și o nuanță neutră, dar mai poți alătura și o a treia culoare, cu mențiunea că aceasta trebuie folosită doar ca accent.

Ce culori alegem în funcție de dimensiunile dormitorului?

Marimea dormitorului poate deveni un factor important în alegerea culorii designului, mai ales în cazul în care nu ai foarte mult spațiu la dispoziție. Principala provocare în amenajarea unui dormitor mic este să facem spațiul să arate cât mai aerisit și mai reconfortant, însă fără a face rabat de la funcționalitatea pieselor de mobilier alese. De aceea, paleta de culori în care amenajăm un dormitor mic trebuie să fie una deschisă, pală sau neutră. Albul este o culoare ideală pentru a mări optic spațiu, însă dacă un dormitor alb ți se pare prea banal, poți opta pentru nuanțe pastel, bej, ivoire sau gri.

De asemenea, în amenajarea unui dormitor lung și îngust, unul dintre cele mai utile trucuri pe care le poți pune în aplicare este să văruiești peretele din spate într-o nuanță de bleumarin sau verde închis, pentru a adăuga profunzime încăperii și a-i da un aer sofisticat.

Culorile intense sunt, în schimb, mai potrivite în amenajarea camerelor spațioase, pentru că dau impresia unui spațiu mai plin și mai vibrant.

Ce culoare Feng Shui e cea mai potrivită în dormitor?

Culorile joacă un rol important în designul Feng Shui, deoarece fiecare nuanță emană o vibrație și o energie unică. Astfel, culoarea potrivită poate avea un impact enorm asupra stării tale de spirit și a dispoziției tale de zi cu zi. Fiecare culoare folosită în acest tip de design corespunde unuia dintre cele cinci elemente Feng Shui si unui anotimp. Iată care este semnificația fiecăreia dintre aceste culori:

 • Portocaliul este o culoare activă, stimulantă, veselă, care încurajează socializarea. Este mai puțin agresivă decât roșul și mai ușor de agreat în locuință. La fel ca roșul, portocaliul simbolizează focul și este recomandată utilizarea acestei culori în spațiile în care vrei să încurajezi relațiile, interacțiunea și să atragi prosperitatea. Din acest motiv, este o culoare recomandată mai degrabă pentru decorarea bucătăriilor sau a camerelor de zi. Dacă vrei să o folosești în dormitor, alege un ton pământiu de portocaliu, care să adauge profunzime designului.
 • Albastrul este o culoare calmă și relaxantă, care inspiră încredere și siguranță. În Feng Shui, albastrul simbolizează apa, claritatea, inspirația, regenerarea și nobilitatea. De aceea, nuanțele de albastru sunt cele mai potrivite pentru mediile de lucru sau de relaxare și sunt cele mai potrivite în care îți poți amenaja dormitorul.
 • Verdele are efecte calmante, de echilibrare, vindecare și relaxare asupra noastră și este asociat adeseori cu viața, abundența și natura. Elementul lemnului este reprezentat în desigul Feng Shui de această culoare. Verdele este una dintre cele mai bune culori în care îți poți zugrăvi dormitorul, deoarece are un aer de serenitate care te va ajuta să te odihnești mai bine și să te trezești plin de vitalitate și de energie.
 • Griul este o culoare neutră, calmă, dar căreia îi lipsește complet energia. Are un aer conservator, iar în designul Feng Shui griul reprezintă metalul. Din cauza efectului de lipsire de energie pe care îl are asupra organismului, este recomandat să folosești această culoare doar pentru a accentua anumite spații.
 • Maroul este una dintre culorile cu un efect calmant, care inspiră siguranță, protecție și confort. În Feng Shui, maroul este legat atat de elementul pământ, cât și de lemn. Îl poți folosi din abundență în amenajarea dormitorului, dar și a camerei de zi.
 • Violetul este o culoare nobilă, care inspiră abundență și demnitate. Este o culoare cu efecte calmante și este adeseori asociată cu intuiția și cu spiritualitatea. Pentru dormitor, te sfătuim să alegi nuanțele deschise de violet, precum lavandă sau lila, pentru a crea o atmosferă plăcută și romantică.
 • Albul este simbolul clarității, al purității, al inocenței, al curățeniei și al speranței, reprezentând metalul în designul Feng Shui. Este o culoare ideală pentru dormitor, datorită efectului de confort pe care îl are și este culoarea perfectă pentru amenajarea camerelor de dimensiuni mici.
 • Roșul sau galbenul sunt tot culori de foc, care au un efect stimulant asupra noastră. Însă pentru amenajarea dormitorului este recomandat să alegeți nuanțele închise, pământii, care să dea un aer intim și relaxant încăperii, fără să vă dea o stare de iritabilitate.

Sursă foto: Shutterstock/Pinterest

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*