In style

Stilul shabby chic – simplitate şi eleganţă

Amenajarea interioarelor in stil romantic shabby chic

Denumirea sa spune totul: “shabby” (“sărăcăcios, jerpelit” în limba engleză) dă definiţia stilului de amenajare shabby chic. Eleganţă folosind obiecte, accesorii decorative şi mobilier vintage (cu adevărat vechi sau noi, dar cu aspect învechit) – stilul shabby chic a apărut în anii ’80 ca o reacţie la moda interioarelor scumpe, moderne. În timp, s-a impus ca un stil de amenajare de sine stătător, o alternativă plină de farmec romantic (aşa cum sunt toate interioarele cu note vintage) dată minimalismului sau altor stiluri contemporane.

La mai bine de trei decenii de la apariţia sa, shabby chic rămâne unul din cele mai populare curente în amenajarea interioarelor. Sfidând trendurile, se menţine în în topul preferinţelor pasionaţilor de design de pretutindeni. Este un stil eclectic, ce îmbină noul cu vechiul, accesoriile în culori pastel cu mobila clasică, dantela şi ţesăturile cu motivele florale. Este potrivit pentru orice cameră – sufragerie, dormitor, baie – principiile sale nerestrictive lasând loc la multă creativitate. În sfârşit, shabby chic nu este destinat doar interioarelor. Se pot amenaja foarte frumoase grădini (“cottage style”) folosind decoraţiuni de grădină cu acelaşi aer vintage: felinare, colivii cu suporturi de lumânări sau suporturi pentru ghivece de diverse forme (biciclete, cişmele, etc).

Cum amenajăm încăperile în stilul shabby chic?

Shabby chic nu este un stil care să impresioneze firile masculine, ci dimpotrivă! Abundenţa de culori pastelate (roz, bleu, alb) şi motive florale (perne decorative imprimate cu motivul trandafirului, de pildă) nu fac casă bună cu firea bărbaţilor. Aşa că mare grijă la lenjeriile de pat roz! Apoi, shabby chic nu este un stil modern. Este bine să eviţi ramele foto din inox sau scaunele din plastic într-un asemenea interior. Un look vintage este definitoriu aici. Vorbim de veioze cu abajur textil şi picior din lemn, vorbim de lenjerii de pat pastelate, perne decorative cu aer retro şi mobilă din lemn cu vopsea scorojită. Totul respiră aerul de “casă a bunicii”, într-o versiune mai cosmopolită totuşi. Există totuşi şi excepţii. O abordare interesantă în amenajările interioare, care vă permite să evitaţi monotonia, este mix and match. Aceasta presupune un stil dominant şi un altul de accent. O masă de cafea modernă, cu linii şi unghiuri drepte, merge foarte bine într-un interior romantic dacă o alegeţi să fie din lemn vopsit alb.

Masa de machiaj shabby chic cu bancheta si taburet - Retro Boutique

Masa de machiaj cu taburet Retro Boutique

Suport de ghivece shabby chic in forma de bicicleta

Prin ce se defineşte stilul shabby chic?

Culori delicate, pastelate

Culoarea omniprezentă într-un interior shabby chic este albul. Acesta face spaţiul mai luminos şi dă o senzaţie de calm. Un fundal alb îţi permite totodată să foloseşti orice alte combinaţii cromatice complementare. Roz pastel este o altă culoare preferată de iubitoarelor stilului shabby chic. Lenjeriile de pat, vazele cu trandafiri, pernele decorative sau draperiile sunt câteva dintre elementele pe care le poţi alege în acest scop. Frecvent întâlnit este mobilierul shabby chic albastru deschis sau turcoaz. Albastrul aduce o notă rustică, mai ales în varianta antichizată. Exemple de piese de mobilă pe care le poţi vopsi astfel sunt consola din hol, masa şi scaunele din bucătărie sau ramele oglinzilor. Verdele pal este şi el foarte popular în paleta shabby chic. Potrivit pentru dormitoare sau bucătării, se asortează cu draperiile sau tapiţeriile înflorate din încăpere.

Gama de culori folosita in amenajarea interioarelor shabby chic

Dormitor shabby chic

Decoratiuni shabby chic

Rame foto roz pastel

Mobilă vopsită în alb

Mobila shabby chic albă are un farmec aparte. Mulţumită finisajului, semnele trecerii timpului – muchii roase, crăpături sau ştersături ale vopselei – ies în evidenţă. Mobilierul alb cu note vintage dă un aer intim livingului sau dormitorului. Albul de tip cerusé este des întâlnit în amenajările shabby chic. Acest tip de finisaj – folosit mai ales pentru blatul comodelor, bufetelor, vitrinelor, dar şi la scaune – se obţine prin perierea lemnului şi aplicarea unui strat de oxid. Rezultatul este aspectul “prăfuit” al piesei de mobilă, foarte căutat în decorurile shabby chic.

Colt de machiaj cu masa de toaleta si scaun

Cufar shabby chic folosit drept masuta de cafea

Mobila bucatarie shabby chic

Mobilier alb pentru dormitor

Decoraţiuni

Shabby chic este un stil eminamente feminim. Decoraţiunile folosite în amenajare trebuie să sublinieze această idee. O oglindă ovală cu ornamente aurii, un candelabru cu cristale, perne de scaun cu margini dantelate sunt câteva exemple de la care să porneşti. Tot la capitolul decoraţiuni îţi recomandăm pernele decorative, accesoriu ieftin şi de efect. Le poţi pune pe bancheta din holul de la intrare şi le poţi asorta cu un cuier metalic decorat cu trandafiri. Acesta din urmă este util şi la bucătărie, unde face pereche cu draperiile de la fereastră. Borcanele de biscuiţi din ceramică, ceştile din porţelan cu flori, şorţurile pastelate sunt accesorii ce trebuie să se regăsească neapărat într-o  bucătărie shabby chic.

Dormitoarele shabby chic au lenjerii albe sau roz, cu dantelă. Patul poate fi din lemn sau fier forjat, vopsit în culori deschise. Pe noptieră neapărat o veioză cu abajur cu volane şi picior din lemn. Un ceas retro de perete, cu motive florale, poate întregi acest decor adăugând totodată un accent de culoare. În living aşază pe canapea o pernă decorativă cu faţă din in sau, de ce nu, din pânză de sac.

Hol shabby chic cu bancheta

Portelanuri, veioza si perdea cu motivul trandafirului

decoratiuni-shabby-chic-de-la-retro-boutique-2

Materiale, modele şi texturi

Materialele folosite în decorarea interioarelor shabby sunt lemnul (mobilă, cutii decorative, ceasuri de perete), bumbacul sau inul (perne decorative, lenjerii de pat), metalul (cutii pentru depozitare, cuiere). Este recomandabil ca vopseaua lemnului să fie scorojită, iar metalul să aibă urme de rugină. Dantela, cu textura sa delicată, însoţeşte bumbacul în compoziţia perdelelor, a şervetelor sau a feţelor de masă. Pe fundaluri bej, crem sau albe înfloresc trandafiri şi bujori. Pentru un strop de exotism, poţi alege ţesături imprimate cu motive de tip paisley. Nu în ultimul rând, elemente decorative într-o singură culoare aprinsă creează contraste interesante cu tonurile neutre din amenajare.

living-in-stil-shabby-chic-culori-in-contrast

mobilier-antichizat-shabby-chic

Lenjerie de pat in roz - Retro Boutique

Cum arata piesele de mobilier în stilul shabby chic?

Canapele shabby chic

canapea-shabby-chic-1

canapea-shabby-chic-3

Comode shabby chic

Comoda si vitrina, mobilier pictat in stil shabby chic

Retro-Boutique-Comoda-shabby-chic-Casa-Cerralta

retro-boutique-comoda-shabby-chic-patru-sertare-eliza-3

Retro-Boutique-Comoda-Shabby-Chic

Dulapuri shabby chic

dulap-shabby-chic-3

dulap-shabby-chic-2

dulap-shabby-chic-1

Noptiere în stil shabby chic

noptiera-shabby-chic-2

noptiera-shabby-chic-1

Paturi în stil shabby chic

retro-boutique-pat-alb-shabby-chic-baldachin-belchamp

retro-boutique-pat-alb-shabby-chic-letitia

retro-boutique-pat-shabby-chic-ophelia-rose

pat-clasic-dormitor-shabby-chic

pat-metalic-shabby-chic

Perdele şi draperii shabby chic

Retro-Boutique-Perdele-si-draperii-Cambridge-Shabby-Chic-2

perdea-shabby-chic

draperie-shabby-chic-2

Mobilier de baie shabby chic

mobilier-de-baie-shabby-chic-3

oglinda-baie-shabby-chic

mobilier-de-baie-shabby-chic-2

mobilier-de-baie-shabby-chic-1

Shabby chic este în mod esenţial un stil feminin, romantic. El nu este un stil “tradiţional” în sensul termenului acceptat de noi aici, în România. În cazul multora dintre noi casa bunicii reunea prea puţine din obiectele decorative menţionate mai sus. De aceea vă sfătuim să căutaţi accesoriile decorative de care aveţi nevoie în magazinele de decoraţiuni vintage specializate, mai degrabă decât în podul casei de la ţară.

Sursa foto: pinterest.com/Retro Boutique

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Gabi 24/07/2018 at 12:41

    Superbe aceste camere. Imi place foarte mult stilul shabby chic, imi plac perdelele, culorile alese, mobilierul. Si eu am ales cateva elemente shabby chic pentru decorarea casei.

  • Leave a Reply

    *