Idei de amenajare

Idei de amenajări și decorațiuni pentru grădina casei tale

Idei de amenajare a gradinii

Amenajarea grădinii poate fi proiectul tău de suflet, dacă reușești să transformi spațiul astfel încât să te simți mereu cu adevărat ca acasă și să găsești un refugiu și o oază de liniște în intimitatea locuinței tale.

Când grădina din curtea casei devine un sanctuar, vei reuși să îți recapeți mai ușor energia, să te relaxezi și să te deconectezi, regăsindu-ți liniștea în mijlocul naturii. Iar dacă până acum ai tot amânat amenajarea grădinii, noi îți propunem câteva idei care să îți stârnească imaginația și creativitatea.

Idei pentru amenajarea unui spațiu de relaxare în curtea din spate

Curtea din spatele casei tale are avantajul de a fi un loc liniștit și izolat de aglomerație, ceea ce îl face perfect pentru amenajarea unui spațiu de relaxare. Pentru a transforma acest colț într-un loc intim, poți opta pentru amenajarea unui foișor sau a unei căsuțe de grădină. Aceste locuri pot deveni și spații de socializare, pentru serile în care îți inviți prietenii în vizită. De asemenea, în funcție de cum sunt dispuși copacii din grădina ta, poți instala un hamac uriaș și confortabil, în care să îți reîncarci bateriile și să te deconectezi de la stresul cotidian. Alege rulouri cu gazon și plante voluminoase, care să îți dea senzația că te afli într-o grădină botanică. Astfel, vei pune cel mai eficient în valoare acest spațiu.

Cum amenajăm și decorăm grădina din fața casei?

Grădina din fața casei tale este primul contact pe care îl ai cu locuința ta, dar și primul lucru pe care îl observă oaspeții. De aceea, ea trebuie să arate cât mai îngrijit și să facă o impresie bună. Amenajarea unei grădini în stil francez, de exemplu, va oferi un aspect elegant și sofisticat acestui spațiu, în timp ce o grădină rustică este potrivită pentru cei care vor ca grădina lor să transmită căldură și familiaritate. Există numeroase modalități prin care curtea din fața casei poate fi transformată. Mai jos, vei găsi câteva idei care vor arăta fabulos puse în practică în grădina ta.

Cum amenajăm grădina în funcție de stilul preferat?

Spațiul exterior al casei tale are avantajul că poate fi amenajat în orice stil dorești, fără ca mărimea acestuia să te condiționeze foarte mult. Vei vedea că există grădini mici care arată genial, la fel cum există soluții și pentru amenajarea impresionantă a unei grădini de mari dimensiuni. Stilul pe care îl alegi trebuie să țină cont și de timpul pe care îl poți acorda îngrijirii grădinii tale, dar și de scopul în care vrei să te folosești de acest spațiu:

Amenajarea grădinii în stil rustic

Grădinile rustice ne amintesc de căsuțele de la țară sau de cabanele de munte, fiind micuțe, dar pline de verdeață și de culoare. Cel mai bun mod de a amenaja o grădină în acest stil este să dai o raită pe la târgurile de vechituri și să alegi câteva lucruri pe care să le poți refolosi în alte scopuri. De exemplu, un cuptor vechi și ruginit poate deveni un element cu rol strict decorativ pentru grădina ta. Lemnul joacă un rol extrem de important în amenajarea unei grădini rustice.

Acest material este folosit în decorarea potecilor, în amenajarea unui foișor sau în fabricarea scaunelor sau a taburetelor de grădină. Însă toate aceste obiecte au un aspect nefinisat, fabricat manual, cu toate imperfecțiunile pe care le presupune o muncă manuală, improvizată. Galeria foto cu grădini rustice de mai jos îți va aduce aminte cu siguranță de copilărie și de casa bunicilor:

Amenajarea grădinii în stil vintage

Cele mai frumoase grădini vintage ne duc cu gândul la curțile caselor sau ale castelelor abandonate, în care plantele s-au extins la întâmplare și au cuprins zidurile clădirilor. De aceea, o grădină în stil vintage nu este completă fără trandafiri albi și roz și fără câteva plante cățărătoare, dintre care îți recomandăm clematita, iedera, caprifoiul roz sau glicina mov, care îți vor umple grădina de culoare și de mireasmă. Poți completa decorul cu ghivece neconvenționale: o roabă veche poate fi transformată într-un suport pentru flori, la fel și niște stropitoare, niște cutii din lemn sau chiar o piesă veche de mobilier.

O grădină vintage trebuie să capete acel aspect vechi, în care natura s-a extins în deplină libertate, fără să fie controlată de om. Materialele folosite sunt lemnul, elemente metalice, în special alama sau fierul, dar și cărămida, iar pentru un plus de originalitate poți folosi câteva decorațiuni exterioare perfecte pentru o astfel de grădină. Iată câteva imagini din care să te inspiri:

Amenajarea grădinii în stil feng shui

Pentru amenajarea unei grădini feng shui trebuie să ții cont de cinci elemente, care te pot ajuta să aduci o energie pozitivă în curtea casei tale. De exemplu, nord-estul grădinii tale este legat de energia dezvoltării personale, iar elementul necesar în această zonă, pentru a-i maximiza potențialul, este pământul. Poți folosi și pietre în amenajare, pentru că piatra este un element strâns legate de pământ. Dacă vrei să amenajezi un iaz sau să amplasezi o fântână în grădină, alege partea de sud-vest, care este conectată cu banii și abundența din casa ta, estul, zona corespunzătoare familiei și sănătății sau nordul, care simbolizează cariera și calea ta în viață.

Stilul feng shui se bazează pe circularea naturală a energiilor Chi, iar pentru asta vei avea nevoie de poteci șerpuitoare, pentru că liniile drepte nu sunt adeseori întâlnite în natură. De asemenea, este recomandat să alegi flori colorate în roșu, violet sau galben, pentru a aduce o energie benefică în curtea casei tale.

Amenajarea grădinii în stil japonez

Atitudinea japonezilor față de natură se vede și în amenajarea grădinilor, concepute pentru a folosi drept spații de meditare și contemplare a mediului înconjurător. Spre deosebire de simetria specifică grădinilor europene, japonezii se bazează pe principiul „fukinsei”. Acesta pornește de la credința că asimetria este singura modalitate prin care se poate controla echilibrul. Cultura japoneză acceptă și îmbrățișează imperfecțiunea și mizează pe eleganța simplității. Grădinile japoneze sunt amenajate, de regulă, în jurul caselor de ceai, care au terase de pe care poate fi admirată natura. În mijloc, un heleșteu înconjoară un pavilion din lemn.

Grădinile sunt de admirat mai ales primăvara, când pomii, în special cireșii, înfloresc. Se folosesc, de asemenea, și materiale precum piatra sau nisipul, mai ales în amenajarea potecilor, care sunt înguste și șerpuite. Se mai remarcă podurile din piatră sau din lemn, arcuite, care fac trecerea peste heleșteu. În cultura budistă, apa joacă un rol extrem de important: apa și piatra sunt considerate elemente de tip yin și yang, două lucruri opuse, dar care se completează perfect.

Amenajarea grădinii în stil modern

O grădină modernă este definită de accentul pus pe elementele grafice și structurale care o compun, de liniile curate și clare, precum și de utilizarea unor materiale mai puțin obișnuite. Originală și îndrăzneață, dar ușor de îngrijit, grădina modernă este perfectă pentru persoanele creative, cu o personalitate puternică și puțin excentrică, pentru care timpul este o resursă prețioasă.

Grădina mizează pe funcționalitate, cu spații destinate relaxării, amenajate cu mult bun gust, care transformă spațiul într-unul ideal pentru primirea invitaților sau pentru simpla contemplare a naturii. Sunt la modă amenajările cu poteci pietruite, decorate cu plăci din piatră naturală, arbuști exotici, de talie mică, ușor de îngrijit și rezistenți la temperaturi caniculare, în timp ce foișorul este placat cu lemn, iar mobilierul ales nu este neapărat creat special pentru spații exterioare. Spațiul capătă astfel un aspect de living exterior, nonconformist și original.

Amenajarea grădinii în stil francez

Grădinile franceze sunt amenajate după principiile simetriei și esteticii, folosind adeseori un plan geometric și pornind de la ideea că natura poate fi subjugată de om. Perfecțiunea este cuvântul care definește cel mai bine acest stil de amenajări exterioare. Vegetația este perfect îngrijită, arbuștii sunt tunși milimetric, pomii sunt plantați în linie dreaptă și au aceeași înălțime, iar florile sunt plantate astfel încât să formeze modele geometrice și simetrice. Restul spațiului este umplut cu rulouri de gazon îngrijit cu mare atenție. Gama de culori a florilor este limitată: bleu, roz, alb și violet sunt nuanțele preferate de francezi pentru amenajarea grădinilor. Și apa are un rol important, fiind foarte populare iazurile artificiale, dar și fântânile arteziene, care dau grădinii un aspect aproape regal, luxos și sofisticat.

Idei pentru amenajarea unui iaz în curte

Să îți amenajezi un mic iaz sau un heleșteu în curtea casei nu este nici pe departe atât de complicat precum sună. Iar cu puțină îndemânare, nici nu va fi nevoie să apelezi la ajutorul experților. În primul rând, trebuie să identifici cea mai potrivită zonă pentru amplasarea iazului. Ideal, acesta trebuie să fie ferit de lumina puternică a soarelui și amplasat într-un loc umbros din curte. Începe prin a săpa o groapă de adâncimea dorită, însă ai grijă să nu lovești vreo țeavă subterană. Groapa trebuie cimentată apoi. Când materialul este perfect uscat, decorează iazul cu pietre, ghivece cu flori și umple heleșteul cu apă. Noi am găsit aceste poze care surprind perfect farmecul unui iaz în grădină:

Cum amenajăm o grădină mică?

Pentru amenajarea unei grădini cochete nu trebuie să te simți constrâns de spațiul limitat pe care îl ai la dispoziție. Deși grădinile mici îți pun la încercare creativitatea și originalitatea când vine vorba de design, cu câteva surse de inspirație poți găsi modalitatea perfectă de a transforma un spațiu redus ca dimensiune într-unul stilat. O zonă cât mai verde, cu plante și arbuști stufoși este ideală pentru amplasarea unei băncuțe de grădină, a unei măsuțe cu câteva scaune sau a unui balansoar confortabil. Spațiul va deveni astfel unul perfect pentru relaxare, în diminețile târzii de primăvară, sau un refugiu pentru canicula de peste vară. Iată câteva imagini din care poți desprinde câteva ponturi ingenioase pentru un proiect de amenajare a grădinii cât mai reușit:

Cele mai bune sfaturi pentru amenajarea grădinii perfecte:

1. Construiește un loc intim în colțul grădinii

Un foișor este un loc în care te poți retrage atunci când ai nevoie de liniște și pace și va deveni spațiul tău preferat în anotimpul cald, când îți poți petrece timpul la răcoare, sub umbra copacilor, înconjurat de plantele tale preferate.

Amenajarea unui foisor in gradina

2. Amenajează-ți un mic pârâu în propria curte

Apa nu este importantă doar ca element estetic în grădina ta. Un mic pârâu amenajat în curte va atenua poluarea aerului și va menține o umiditate optimă, mai ales pe timpul verii. Dacă îți creezi un pârâu artificial curgător, atunci te vei bucura din plin de senzația de relaxare pe care ți-o dă sunetul apei curgătoare.

Amenajarea in gradina a unui parau

3. Alei din pavele și dale de piatră

Potecile din grădina ta au un rol important în aspectul final al acestui spațiu. Exista numeroase modalități prin care poți amenaja potecile, de la nisip, la pietriș, plăci de lemn sau din piatră naturală. Aleile din pavele și dale de piatră contrastează cel mai frumos cu verdele plantelor și culorile florilor, iar acest material se completează perfect cu restul grădinii tale. De asemenea, este vorba despre materiale rezistente, care vor face față și ploilor torențiale și perioadelor secetoase, fără să se deterioreze.

Amenajarea in gradina a unei alei

4. Roabă cu flori

Roaba cu flori este un element specific grădinilor vintage sau rustice, însă asta nu înseamnă că nu le poți folosi și în amenajarea unei grădini în stil modern sau feng shui. Pe lângă aspectul ieșit din comun, o roabă va evidenția florile, pentru că acestea vor fi situate la o înălțime mai mare față de gazon și de restul arbuștilor.

roaba-flori-resized

5. Suport pe două roți

O bicicletă veche poate fi transformată într-un suport superb pentru florile tale. Montează-i două coșuri din răchită în partea din față și în spate, apoi plantează flori cu coroană bogată, care să atârne peste coș și să cuprindă șaua bicicletei. Vei obține astfel o decorațiune originală pentru grădină, una admirată de toți oaspeții care îți vor călca pragul.

Suport de ghivece bicicleta

După cum vezi, există numeroase variante pentru a-ți amenaja o grădină superbă în curtea casei, care să îți servească drept refugiu, spațiu de relaxare sau de socializare alături de cei dragi și în care să îți petreci timpul liber cu drag.

Sursă foto: Shutterstock/Pinterest

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply gregoriev 17/07/2017 at 11:33

    caut in designer de gradini. am 2000 mp. imi puteti recomanda pe cineva??

  • Leave a Reply

    *