In style

Country Chic – confort, familiaritate, căldură

Ce poate fi mai plăcut într-o seară rece de iarnă decât să te cuibăreşti în fotoliul sau balansoarul de lângă şemineu, în decorul rustic al unei case pierdute printre dealuri ninse? Alăturaţi o pătură pufoasă şi lumina discretă a unei veioze şi aţi obţinut un decor de vis. Dar chiar dacă nu ai un conac la ţară, poţi reconstitui atmosfera caldă a unui interior country chic chiar în apartamentul tău. Iată cum.

Amenajarea interioarelor country - fotoliu balansoar, semineu, oglinda

Sub umbrela stilului country se regăsesc piese de mobilier şi accesorii specifice interioarelor rustice franceze, italiene sau chiar americane. Fie că vorbim de văile molcome ale Provenţei sau de dealurile împădurite din Toscana, încăperile amenajate country chic respiră familiaritate şi căldură. Textilele înflorate, mobila din lemn şi materialele naturale (piatra, metalul, pielea) sunt aici la mare preţ. Simplitatea şi funcţionalitatea cultivă o eleganţă neostentativă, proprie interioarelor rustice.

Mobila

Piesele de mobilă dintr-un interior country chic sunt fabricate mai ales din lemn şi au în primul rând rol practic. Alege o masă solidă, extensibilă sau nu, înconjurată de scaune şi acompaniată de un dulap cu vitrină. În spatele uşilor din sticlă aşază pe rafturi căni şi seturi de ceai ornamentate simplu.

Sufragerie amenajata cu masa, scaune si vitrina country

Finisajul antichizat este o trăsătură caracteristică mobilierului country. Găseşti astăzi cu uşurinţă piese vintage autentice la târgurile de antichităţi sau piese noi cu aspect antichizat în magazinele home&deco. Dacă îţi place să experimentezi, poţi încerca să şlefuieşti pe porţiuni, cu şmirghel, o consolă sau o noptieră vopsită uniform. Vei fi plăcut surprinsă de rezultat!

Combină elemente de mobilă ce aparţin de stiluri diferite – seturile asortate sunt proprii mai degrabă interioarelor urbane, nu-şi prea găsesc locul într-un interior country chic. Un scaun metalic “rimează” foarte bine cu abajurul pătat de vopsea al unei lămpi în stil industrial, iar împreună acompaniază în mod natural lemnul din încăpere. Aşadar lasă deoparte criteriile stricte de stil şi concentrează-te pe cromatică drept criteriu de asortare.

Alegerea culorilor

Ultimele trenduri în amenajarea interioarelor propun mobila ce combină negrul cu bej. Aşadar, din cele două piese principale – masa şi dulapul cu vitrină – alege una finisată cu negru, iar pe cealaltă cu bej. Astfel, camera va fi mai luminoasă şi va da senzaţia de căldură. Pentru culoare, iată câteva sugestii pentru restul pieselor de mobilă şi a accesoriilor.

Asortarea culorilor

Dacă îţi plac interioarele rustice englezeşti, foloseşte din belşug ţesături în carouri, în dungi sau cu modele florale. Draperiile sunt primele pe listă, apoi poţi continua cu pături, perne sau cu tapiţeriile scaunelor şi fotoliilor. În varianta engleză predomină mobilierul cu finisaje închise (maro, de pildă). Mai norocoşi meteorologic, francezii preferă culorile strălucitoare: albastru azuriu, galben, mov lavandă. Din inima Toscanei vin cărămiziul, verdele oliv sau rozul pal.

Material draperie model floral roz Serenity

Ceramica şi decoraţiunile

Acum, că ai decis ce mobilă să foloseşti în amenajare, este timpul să alegi ceştile de ceai, cutiile şi borcanele de bomboane, farfuriile. Negru, alb şi un strop de roşu – toate culori specifice stilului country – decorează piesele cu design romantic şi dau savoare gustărilor de peste zi. În locul metalului strălucitor foloseşte tăvi cu blazon din alamă patinată, accesorii din fier forjat sau bronz.

retro-boutique-ceramica-portelan-country-chic

Florile şi plantele nu trebuie să lipsească dintr-un interior country chic. Le poţi strânge într-o vază de ceramică ciobită, poţi alege un model floral pentru draperie sau poţi decora pereţii cu tablouri cu temă botanică.

retro-boutique-vaza-ceramica-lumanari

Vezi mai multe piese de mobilier şi decoraţiuni country chic >>

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*