Idei de amenajare

Idei originale și practice de amenajare a balconului

Idei utile pentru amenajarea balconului

Când te ocupi de amenajarea apartamentului, balconul este, de multe ori, trecut cu vederea. Însă cu decorul potrivit, acesta se poate transforma foarte ușor într-un spațiu fermecător, perfect pentru petrecerea timpului liber.

Pentru cei care locuiesc la bloc, balconul îndeplinește un dublu rol. În primul rând, el oferă un spațiu în plus pentru depozitare, dar în același timp proprietarii își doresc că balconul să arate bine și să fie în armonie cu restul locuinței.

Balcoanele amenajate modern, un mix de estetică și funcționalitate

Amenajarea unui balcon care să fie funcțional, dar să arate și foarte bine necesită mai degrabă o planificare atentă și utilizarea creativă a spațiului. Provocarea de care se lovesc cei mai mulți proprietari este legată mai ales de dimensiunea și de forma balconului, întrucât ajung să își dea seamă că ideile lor nu pot fi puse în practică într-un balcon îngust și lung, de exemplu. Din fercire, designerii ne arată că există soluții practice, funcționale și superbe de amenajare pentru orice tip de spațiu. Imaginație să fie, iar restul poate fi ajustat pe parcurs.

5 idei originale pentru amenajarea balconului

Există numeroase moduri în care îți poți amenaja balconul, în funcție de rolul pe care vrei că acesta să îl îndeplinească. Unele dintre cele mai frumoase balcoane sunt cele care sunt concepute după designul barurilor sau al cafenelelor cochete. Aceste tipuri de balcoane valorifică perfect spațiul și îmbină simplitatea mobilierului cu funcționalitatea spațiului.

Balconul de tip bar

Acest tip de balcon este ușor de amenajat și nu necesită o investiție mare. Ai nevoie de o placă rabatabilă pe care să o poți monta pe post de bar și câteva scaune înalte. În colțuri poți pune câteva rafturi pe care să ții niște sticle de băutură, plante sau decorațiuni care să dea un aer unic balconului tău.

Amenajarea unui balcon in stilul unui bar

Balconul de tip terasă închisă

Acest model este ideal pentru cei care vor să păstreze o parte din utilitatea balconului, dar vor să îl poată transforma cu ușurință într-un spațiu de petrecut timpul liber. Alege una dintre aceste banchete, ideale pentru spațiile mici, și vei obține un design vintage și elegant, perfect pentru locuința ta.

Amenajarea unui balcon folosind banchete siu perne decorative

Balconul de tip cafenea

Cu o măsuță metalică și câteva perne, balconul tău va împrumuta ceva din aerul unei cafenele cochete, în care îți poți invita prietenii la o cafea, un ceai și un fursec. Iar dacă balconul tău are și o priveliște de excepție, vă veți simți ca pe acoperișul unei terase.

Amenajare cu masuta si scaune metalice turcoaz

Balconul de tip salon

Un salon este perfect pentru cei care își doresc un spațiu liniștit și intim, în care să mediteze, să își pună în ordine agenda zilnică sau să își petreacă într-un mod relaxant timpul liber. Pentru a amenaja un salon ai nevoie de o masă rotundă și poți plusa cu ajutorul unui fotoliu din catifea, pentru un aspect luxos, sau unul din răchită și un covor cu modele tradiționale, pentru un aer rustic.

Fotoliu din rachita pentru balcon

Balconul de tip verandă

Dacă ți-ai dorit dintotdeauna să locuiești la casă și să ai propria ta verandă, este bine de știut că îți poți transforma balconul astfel încât să semene cu prispa unei case. Această idee este perfectă mai ales pentru cei care au balconul deschis, dar nu este o regulă strictă. Vei avea nevoie de un balansoar sau de un șezlong confortabil, astfel încât să îți poți petrece ore în șir în acest spațiu, citind o carte și bucurându-te de razele soarelui.

balcon-boho

Soluții de amenajare a balconului închis

Balconul închis îți oferă libertatea de a alege orice material pentru mobilier, pentru că acesta nu va fi afectat de ploi sau de ninsoare. Mulți dintre cei care caută o idee originală pentru amenajarea balconului își doresc ca acest spațiu să se completeze armonios cu restul locuinței, dar în același timp să îi facă să se simtă ca și când s-ar afla în aer liber.

Cea mai simplă metodă pentru a aduce natura în balconul tău este să faci loc unor ghivece cu plante. Cele mai frumoase sunt florile de culori cât mai intense, plantele înalte, pentru cei care au suficient spațiu, sau chiar plantele agățătoare, dacă ai destul timp la dispoziție și îndemânare pentru a controla eficient felul în care cresc.

Un balcon închis poate fi transformat cu succes și în birou sau într-un spațiu de lucru relaxant, în care să te concentrezi cu ușurință și să poți lucra în liniște. Există numeroase modele de suporturi pliabile pentru laptop, cu ajutorul cărora îți poți amenaja un colțisor mic, dar practic în care să lucrezi, iar cei cu joburi care le solicită imaginația și creativitatea se vor simți în elementul lor când pot privi pe geam atunci când au nevoie de inspirație.

Balcon luminos cu hamac si fotoliu pe podea din lemn

Amenajarea in balcon a unui colt de lectura cu fotoliu, taburet si biblioteca

balcon10

balcon-masuta-metalica-de-cafea-oglinda-si-lampa-de-tavan

Soluții de amenajare a balconului deschis

Au rămas puțini cei care au un apartament cu balcon deschis. Majoritatea proprietarilor preferă să îl închidă, fie din rațiuni termice și economice (în casă va fi mai cald, pentru că balconul va proteja restul încăperilor de ger), fie practice (pentru a avea un loc de uscare a rufelor, indiferent de vremea de afară), fie funcționale (au nevoie ca balconul să îndeplinească rolul unei încăperi-cheie a locuinței).

Însă un balcon deschis are farmecul său, mai ales dacă ai o priveliște frumoasă în față. Când este frumos afară, va fi o plăcere  să îți bei cafeaua în balcon, la masă, să te bucuri de soare și de peisaj și să iei o gură de aer proaspăt. Când îți amenajezi balconul deschis, trebuie să ții cont de mai mulți factori:

 1. Cum bate soarele. Dacă vrei să pui ghivece cu flori în balconul aflat sub razele soarelui la orele amiezii, vei avea nevoie de niște plante rezistente la temperaturi caniculare, care nu se ofilesc. De asemenea, unele piese de mobilier, în special cele închise la culoare, se pot decolora, dacă stau mult timp în soare, așa că ar trebui să amplasezi masa și scaunele sau taburetele într-un loc ferit.

 2. Ce poți face când se strică vremea. Dacă de fiecare data când plouă balconul tău este complet expus, atunci vei fi nevoit să alegi un mobilier de calitate, care să nu se strice sub acțiunea umezelii. De exemplu, mesele din tablă pot rugini, iar lemnul se poate umflă și poate putrezi.

balcon-deschis-mobilier-terasa

balcon-deschis-felinare-decorative-fotoliu-alb-perne

balcon8

balcon-deschis-masuta-metalica-jardiniere

Cum amenajezi un balcon mic de apartament?

Balcoanele mici sunt o provocare prin prisma faptului că se poate dovedi destul de dificil să îmbini funcționalitatea spațiului cu estetica. Într-un spațiu de mici dimensiuni, cea mai bună opțiune este să alegi mobilier modular cu o funcție dublă, care îți pune la dispoziție spații ascunse pentru depozitare. De exemplu, niște taburete cu capac vor da un aer luxos balconului tău, oferindu-ți și posibilitatea de a păstra lucruri înăuntrul lor.

Un alt element pe care îl poți folosi în avantajul tău este forma mobilierului. De exemplu, o măsuță rotundă, cu picior pe mijloc, va încăpea mai ușor în balconul tău. Iar un colțar de mici dimensiuni va ocupa spațiile din încăpere care rămân nefolosite, de cele mai multe ori. Ține cont ca poți depozita lucruri pe verticală, mai ales dacă alegi niște rafturi suspendate sau lipite de unul dintre pereți. Acestea îți vor ocupa mai puțin spațiu decât un dulap, dar vor fi la fel de practice și atractive din punct de vedere estetic.

De asemenea, scaunele sau mesele pliante sau cele rabatabile, pe care le poți monta pe perete, sunt o soluție practică și deloc costisitoare pentru amenajarea unui balcon cochet, indiferent de dimensiunile acestuia.

Amenjarea unui balcon de mici dimensiuni

Amenajarea unui baclon mic pentru hobby-uri

balcon-ingust-set-masa-de-cafea-cu-scaune-din-lemn-albastru

balcon12

Cum amenajezi o bucătărie în balcon?

Cei care locuiesc în apartamente micuțe sau au nevoie să își extindă spațiul iau în calcul amenajarea bucătăriei pe balcon. Avantajul este că îți poți transforma locuința într-un spațiu deschis, mai aerisit și modern, îți va fi mai ușor să montezi o hotă și să nu împrăștii mirosul de mâncare în toată casă, pentru că vei putea oricând să deschizi geamul când gătești.

Dacă ești decis să îți muți bucătăria în balcon, atunci recomandarea noastră este să unești spațiul cu bucătăria propriu-zisă, adică să spargi peretele despărțitor, dacă acest lucru este permis în clădirea în care locuiești. Astfel, vei obține un plus de spațiu și îți va fi mai ușor să pregătești alimentele și să le gătești apoi.

În cazul unui balcon mic, poți opta să muți doar aragazul și un mic banc de lucru, precum și câteva dulapuri pentru depozitare, și să păstrezi frigiderul și masa în bucătăria veche. Așa îți va fi mult mai simplu să te desfășori, dar să ai, totuși, la îndemână cuptorul și aragazul.

Idei de amenajare pentru balcoanele moderne

Dacă vrei ca balconul tău să arate, în primul rând, original și să fie punctul de atracție al locuinței, atunci vei pune preț mai degrabă pe aspectul estetic, decât pe cel funcțional. Multe dintre modelele de balcoane moderne, dar elegante sunt amenajate cu un mobilier mic, care să îi ofere acel aer șic, rafinat și confortabil. Iată câteva idei din care să te inspiri:

Cât costă amenajarea balconului?

Dacă ai decis să-ți reinventezi balconul, una dintre primele întrebări pe care ți le vei pune este legată de costul unei astfel de lucrări. În primul rând, cheltuielile pot varia foarte mult, atât în funcție de ce ai în plan, cât și de cât ești dispus să investești în design. De exemplu, pentru a închide un balcon vei avea nevoie de o echipă de muncitori care să îți întărească față exterioară a balconului, să îți monteze termopanele, să pună gresie și să zugrăvească.

Pe de altă parte, o zugrăveală simplă și decorararea cu ajutorul câtorva piese de mobilier mic de efect nu te va costă mai nimic, mai ales dacă te pricepi să varuiesti singur pereții. Avantajul este că un spațiu mic nu este costisitor nici când vine vorba de amenajare, nici când vine vorba de întreținut, de aceea îți poți permite să alegi un mobilier de calitate, cu un design unic. Iar beneficiile sale asupra stării tale de spirit vor merită fiecare bănuț investit.

Dacă ții cont de aceste sfaturi, renovarea balconului nu îți va mânca mult timp, efort sau bani și vei avea în scurt timp un spațiu de relaxare ideal pentru diminețile târzii sau pentru o după amiază plăcută, în confortul propriei tale locuințe.

Sursa foto: Pinterest

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Dana 28/06/2017 at 18:44

    Foarte dragute ideile si pozele.
    Eu as adauga si ceva luminos, noapte se va vedea foarte frumos 🙂

  • Leave a Reply

    *