Idei de amenajare

Descoperă noi teritorii – amenajarea unei mansarde

Am schiat în vacanța asta de Crăciun. Nu într-o mansardă – acolo doar am dormit. Și mi-am amintit cât de minunat e lucrul ăsta – schiul, dar și o mansardă adevărată, cu colțuri unde nu ajungi decât pe coate și pe burtă, ca într-un joc din copilărie, cu vedere direct la stele și cu bârne din lemn adevărat. Nu știu de ce, dar mereu lemnul din care se fac bârnele din poduri și mansarde mi s-a părut într-un fel cel mai de soi lemn. În plus, un tavan înclinat strigă “Vacanță!”. Sau șoptește, depinde în ce film ești. Are șarm și atitudine,  lucruri care nu ne încurcă niciodată și nu sunt niciodată în exces. Ar fi păcat să nu amenajezi o mansardă astfel încât să nu profiți la maxim de ea. Uite cum.

Dormitor rustic la mansarda unei cabane

Pereți

Culoarea pe care o alegi pentru pereți este foarte importantă: luminozitatea și suprafața mansardei se multiplică exponențial dacă ai ales corect. Optează pentru o paletă cromatică “ușoară”, de tonuri pastel, neutre  sau foarte “transparente”.

Lumină artificială

Alege o lumină ambientală care să poate fi camuflată în tavan (între grinzi sau încastrată). Spoturile cu halogen (de 40 W) care se pot orienta sunt o variantă.

Amenajarea unei mansarde este o operațiune care trebuie să se desfășoare pe mai multe fronturi simultan. Întâi și întâi trebuie să te decizi ce destinație va avea. Dacă e vorba de un spațiu mai degrabă mic, cel mai bine e să-l faci dormitor, living sau cameră de recreere. Dacă însă ocupă un etaj întreg, atunci mansarda ta poate fi amenajată ca un adevărat loft, cu bucătăria deschisă.

Dormitor amenajat la mansarda cu mobilier rustic din lemn

Cum sa amenajezi un dormitor modern la mansarda

Cum sa amenajezi un dormitor modern la mansarda

Spatiu mixt - living si dormitor cu aer scandinav

Birou si spatiu de zi la mansarda

Acoperişul

De la ţiglele metalice sau de beton până la tradiţionalele ţigle de ceramică arsă, fiecare material folosit în amenajare are avantajele şi dezavantajele lui. De exemplu, cele din ceramică sunt printre cele mai rezistente, însă sunt relativ grele. Cele metalice sunt uşoare şi rezistente, dar culoarea lor se degradează repede. Șindrilele din fibră de sticlă imită foarte bine imaginea pitorească a şindrilei tradiționale, sunt economice şi foarte uşor de montat, dar rezistă cam 20 de ani (nu, asta nu e mult pentru un acoperiș). Ideea principală este aceea că învelitoarea nu înseamnă numai aspect, iar o alegere bună este aceea care ia în calcul mai mulţi factori: variațiile de temperatură din zona în care locuiești, cât de mult plouă, cam ce uragane îți bat la ușă (adică intensitatea vântului) şi orice trăsătură de caracter mai specială a zonei – cum ar fi, să zicem, salinitatea aerului (care e uriașă în Lisabona, de exemplu, dar dacă locuiești acolo ești deja în Paradis, deci pe cont propriu).

Ai grijă la izolații, ești direct sub acoperiș deci e fundamental să nu ai punți termice. Plăcile de gips-carton cu miez din izolație sau din polistiren expandat (mai ales dacă ai probleme cu umezeala) sunt cele mai bune soluții pentru a izola spațiile dintre bârne. În ultimii ani, cerinţele privind termoizolaţiile sunt în continuă creştere, dar asta e ok, pentru că o termoizolaţie optimă rentează din multe puncte de vedere: reduce costurile încălzirii, măreşte confortul locuinţei, economiseşte energie şi reduce emisiile de substanţe nocive.

Prin definiție, o mansardă este mult mai expusă decât celelalte zone ale casei la capriciile vremii, de aceea este fundamental să realizezi un climat plăcut. Dacă ai încălzire centrală, nu uita să aloci la amenajare un număr suficient de calorifere pentru mansardă. Poate te tentează un șemineu sau chiar o sobă de lemne, dar pe acestea trebuie să te gândești din timp unde le instalezi, pentru că presupun mai multe elemente esențiale, fără de care nu pot funcționa (cum ar fi, de exemplu, coșul de evacuare a fumului).

Mansarda cu soba

Mansarda cu semineu

Finisaje

Vopseaua decorativă și  lambriurile de lemn (natur, lăcuit su vopsit) sunt cele mai obișnuite finisaje rustice folosite la amenajarea mansardelor, și aduc căldură camerei.

Ferestre

Ferestrele din acoperiș trebuie alese cu mare atenție – trebuie să aibă geam dublu, sistem de protecție pentru razele UV și să fie adecvate climei din zonă, ca să poți obține acel confort termic fără de care nici o casă nu e cu adevărat primitoare. Ferestrele de acoperiș clasice sunt cele care se deschid circular – de altfel, sunt și cel mai ușor de manevrat. Marea majoritate au inclusă în construcție ferestruica de ventilație, ca să poți aerisi fără să deschizi geamul integral.

La cealată extremă, podeaua. Cel mai indicat ar fi să folosești o podea de lemn, dar dacă în același spațiu ai de gând să instalezi o baie sau o bucătărie, probabil că plăcile de gresie (smălțuită sau porțelanată) sunt totuși de preferat.

apartament-mansarda-all-in-one-podea-lemn-birou-canapea-si-pat

baie-de-mansarda-podea-gresie

mansarda-cu-perete-de-caramida-tevi-la-vedere-cada-de-baie-si-candelabru

mansarda-pereti-vopsiti-in-alb-iluminat-natural

Mobilier

Cât despre mobilierul folosit la amenajarea mansardei, pentru a-l integra cât mai natural în acest spațiu special, ideal este să-l realizezi la comandă. Astfel, nu doar beneficiezi la maxim de fiecare centimetru util (mai ales în zona joasă de lângă acoperiș), dar ai posibilitatea să-l realizezi din același lemn cu care e lambrisat acoperișul sau să-l vopsești în aceeași nuanță. Piesele de mobilă cu personalitate – care sar în ochi – e bine să fie puține și foarte bine alese, perfect în acord cu stilul pentru care ai optat. În cele din urmă, o bună selecție de materiale textile – mai ales perdelele și storurile – este vitală. Acolo unde ai soare direct utilizează jaluzele din fibră sintetică, iar unde vrei să amplifici lumina soarelui or să te ajute inul și voalul.

Mobilier mansarda: fotolii, masa de cafea

Patul

Rezistă tentației de a-l împinge acolo unde camera e foarte joasă – o să ai senzația că tavanul cade pe tine.

Dormitor la mansarda cu finisaje rustice

Dulapul

Dacă ai pur și simplu un acoperiș în două ape, amplasează-l în zona centrală, unde înălțimea e maximă.

dormitor-mansarda-cu-pat-flancat-de-doua-dulapuri

Rafturi

Renunță pe cât poți la ele – ai nevoie de un spațiu cât mai “curat” din punct de vedere vizual, fără obstacole (cum sunt micile obiecte aglomerate, care atrag praful și blochează lumina).

Perdele

Da, e de vis să dormi sub stele, dar vei afla urgent că primele raze ale soarelui sau lumina fantomatică de lună plină sunt romantice numai atunci când ai chef de ele. Există storuri speciale, galerii cu design adaptat, parasolare exterioare sau jaluzele.

perdele-fereastra-mansarda

Tips & Tricks

  • Mărește panta acoperișului; ferestrele de mansardă Velux sunt potrivite pentru majoritatea acoperișurilor în pantă, dar cu cât ea e mai mare, cu atat beneficiezi de mai mult spațiu sub acoperiș.
  • Ar mai fi de spus că, în cazul unei încăperi locuite, pentru a primi suficientă lumină naturală, dimensiunea suprafeţei vitrate trebuie să fie de minimum 1/10 din suprafaţa utilă a camerei. Nu îți bate capul, roagă un inginer sau un arhitect să îți facă un calcul rapid.
  • Încăperile aflate imediat sub acoperişul în şarpantă au tavanul oblic şi, probabil, neregulat, iar înălţimea în zona lor centrală trebuie să fie de minimum 2,30 m.
  • Înălţimea minimă ar trebui să fie de 1,80 m, însă poate fi şi mai mică, dacă accepţi accesibilitatea dificilă şi senzaţia creată, uneori neplăcută.

Mansarda Vilei Retro, showroom-ul Retro Boutique din Bucuresti

Mansarda Vilei Retro – showroomul de mobilier al Retro Boutique

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*