In style

Amprenta scandinavă în amenajările interioare

Simplitate, lumină, natură, armonie, funcţionalitate – sunt liniile ce definesc stilul scandinav în design-ul interior. Dar mai mult, ele sunt şi elemente ce formeaza o veritabilă coloană vertebrală nu doar a unui curent de amenajare a interioarelor, ci şi a unui stil de viaţă.

living-amenajat-in-stil-scandinav

Originar din nordul Europei şi ancorându-şi rădăcinile într-un elegant secol al XVIII-lea, stilul scandinav a reuşit să se menţină actual de-a lungul timpului. Totodată, a reprezentat sursa de inspiraţie pentru o multitudine de alte curente şi stiluri. Fermecătoare în firescul şi puritatea elementelor decorative ce i se subsumează – cromatică, mobilă, ţesături, corpuri de iluminat – abordarea scandinavă a cucerit mapamondul. Astăzi o găsim reflectată atât în interioarele elitiste, cu piese nordice purtând semnătura marilor designeri, cât şi în compoziţiile funcţionale, disponibile publicului larg la preţuri accesibile.

bucatarie-si-zona-de-luat-masa-stil-scandinav-masa-scaune-din-lemn

Întâi de toate, puţină istorie. În ultimele decenii ale secolului al XVIII-lea, tânărul viitor rege Gustav al III-lea revine în Suedia pentru a prelua tronul după un răstimp petrecut la curtea Franţei. Atras şi inspirat de interioarele Versailles-ului sub Ludovic al XVI-lea şi Maria Antoaneta, reinterpretează stilul francez care îl fermecase. Rezultatul este unul ce a străbătut timpul, fiind folosit şi astăzi în unele locuinţe contemporane, dacă nu în integralitatea lui, atunci la nivelul pieselor de accent. Rafinate şi adaptate unui spaţiu socio-geografic diferit de cel francez, trăsăturile stilului gustavian, ca strămoş al celui scandinav, se regăsesc în:

  • liniile simple şi curate ale mobilierului, cu minimă (sau fără) decoraţie;
  • tonuri pale, şters-prăfuite şi neutre (alb, gri, bleu);
  • draperii şi ţesături lipsite de opulenţă;
  • încăperi cât mai puţin populate de piese de mobilă masive;
  • candelabre (neapărat unul!).

ceas-vintage-mora-fotoliu-bergere

dining-amenajat-in-stil-scandinav-masa-scaune-candelabru-ceas-mora

interior-rustic-scandinav

Ce veţi remarca privind fotografii ale interioarelor astfel amenajate este că, fiind o constantă a design-ului interior internaţional, stilul scandinav se intersectează de-a lungul timpului într-un mod fascinant cu romanticul din shabby chic, cu elitismul din minimalism şi cu pionieratul moderniştilor.

retro-boutique-stilul-scandinav-shabby-chic-modernism

Să ne oprim asupra cromaticii. Spune o butadă că poţi decora cu orice culoare un interior scandinav, câtă vreme culoarea este alb. Iată de ce probabil nu vom găsi altundeva o paletă de alb atât de generoasă precum cea din amenajările nordice. De la albul sclipitor, de zăpadă, până la gustavienele griuri blânde şi bleurile pale. De asemenea, rar vom găsi o legătură atât de armonioasă şi autentică cu elementele naturii. Ferestrele generoase, de multe ori fără perdele sau draperii, lasă ca locuinţa să fie inundată de pădure, de mare şi de cer. La fel ca exteriorul, camerele sunt dominate de mobilă din lemn masiv şi de textile naturale. Ansamblul este susţinut de trăinicia pietrei şi este înfrumuseţat cu decoraţiuni din pâslă, alamă, cositor. Alama o vom găsi întotdeauna înlocuind auriul (atât de îndrăgit la Versailles), în timp ce cositorul suplineşte cu succes argintul.

living-scandinav-in-alb-si-negru

bucatarie-contemporana-decor-scandinav-corpuri-de-iluminat-din-alama

apartament

Lumina focului aprins este o imagine iconică pentru interioarele scandinave. Foarte des găsim şeminee în aceste locuinţe, de multe ori cu un design rustic, vernacular şi inevitabil cu stiva de lemne alături sau sub vatră. Iar acolo unde încălzirea centralizată elimină focul de lemne, zeci de lumânări stau aprinse în sfeşnice.

living-cu-semineu

Eclectismul scandinav ia naştere la întretăierea celor două tendinţe ce definesc tipul uman (nordic, în particular): pasiunea de a îmbina vechiul cu noul şi melanjul tradiţiei cu alteritatea. Mai simplu spus, putem identifica foarte des o piesă de accent (o comodă antichizată sau un ceas Mora, de pildă) într-un interior modern sau un colţ decorat sub apanajul exotismului african, folosind ca piesă de susţinere o consolă gustaviană cojită într-un crem prafuit.

decor-eclectic-influente-nordice

interior-living-boem

living-eclectic

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*