Sfaturi Deco

Remedii decorative pentru senzația de frig

După senzația de îndrăgostire, senzația de frig este, probabil, una dintre cele mai insidioase și pline de implicații senzații pe care le experimentăm în această viață.  Probabil că găsești prozaică această afirmație, dar asta însemană că încă te mai lupți cu propria natură. Zisă și natura umană. Care natură umană este fascinantă, creativă, infinită și nebănuită, însă la primul semn de foame, frig sau când te împiedici cu degetul mic de piciorul patului se transformă într-un copil răzgâiat,  care se tăvălește pe jos cu lacrimi în ochi și cu care nimeni nu se mai poate înțelege.

o-abordare-insidioasa-a-senzatiei-de-frig

Frigul te afectează discret, perfid și insidios, te transformă încet într-un ghem de irascibilitate neamuzantă – sau, după caz, într-o gelatină lentă, neinspirată, la fel de neamuzantă. S-au pornit războaie pentru că, la negocieri, unuia dintre participanți îi înghețaseră picioarele. Temperatura din living a fost menționată ca motiv de divorț. Glumesc. Aproape.

Azi-noapte ningea. Da, de la asta m-am luat.

Și încă nu e decembrie. Și încă mai am în holul de la intrare două perechi de sandale, iar scaunele de plastic de pe balcon sunt și ele încă deschise. Ceea ce m-a făcut să-mi dau seama că trebuie să fac niște schimbări, și repede, pentru că o casă care nu e pregătită pentru frig (spune-i iarnă, dacă vrei) e o casă neprimitoare, și mie îmi place să îmi placă la mine acasă.

Living autumnal - canapea bej, perne decorative, pled, covor maro ruginiu

Acum, serios, e firesc să faci câteva schimbări: pe de-o parte pentru că mood-ul de toamnă iarnă are nevoie de culori și texturi care să-l resusciteze (pentru că se știe că vântul ascuțit plin de frunze moarte și beznă la 5 după-amiaza sunt marii lui adversari), iar pe de altă parte pentru că, literalmente, sunt cîteva gesturi simple care fac o casă mai caldă, mai cozy, mai bine izolată de exterior și mai primitoare. Și vrei să fie primitoare, pentru că în următoarele luni, ‘acasă’ poate să fie cea mai bună și mai frecventă alegere pe care o faci.

Din prima categorie fac parte toate accesoriile home&deco (perne, perdele, draperii, pături, abajururi, suporturi de pahare, fețe de masă) în culori închise, dense, aproape tridimensionale: roșu burgund, indigo, albastru marin, culoarea prunei, cărămiziu, castaniu. Sunt culori calde (da, știu că am spus albastru, există și albatru cald, îl simți imediat atunci când îl vezi) care, vizual, cresc temperatura cu câteva grade.

03-fotoliu-din-piele-maro-cu-lampadar-industrial-si-masa-de-cafea-rustica

04-sufragerie-cu-perdele-rosii

Puf si perne decorative maro ruginii

Patura Glasgow de la Retro Boutique

Pătura în carouri Glasgow de la Retro Boutique

Apoi, trebuie să te atragă să pui mâna, să te cuibărești: catifeaua, lâna, angora, blana mai mult sau mai puțin sintetică – toate au acest efect. La fel, acționează și texturile 3D, create din împletituri mari, fetru modelat sau termoformat. Toate încălzesc spațiul fără a-l aglomera. Mai ai nevoie de două-trei extra veioze și lampadare bine plasate, astfel încât să scoată în evidență tonurile închise și “arhitectura” țesăturilor.

Patura alba tricotata

canapea-clasica-tapitata-cu-piele-masa-de-cafea-din-lemn-cu-napron

colt-de-living-fotoliu-cu-tapiterie-in-dungi-si-consola-pastel

Mai sunt necesare câteva detalii, care nu sunt chiar niște obiecte decorative, dar totuși noi vorbim mereu de home&deco, iar în categoria “home” intră tot ceea ce face ca un apartament să nu fie doar patru pereți, ci… home. Sau “homy” sau “cozy” – toate cuvintele astea sunt mai clare în engleză, nu știu de ce. Revenind. Ca să te prinzi care e arsenalul pe care e bine să-l ai pregătit pentru vremuri grele, de toamnă grea și iarnă cum vrea ea, îți propun să faci un exercițiu de imaginație ușor neplăcut, dar foarte eficient: știi zilele alea lungi, gri, cu vânt, când trebuie să faci două-trei drumuri pe afară și e un fel de ploaie fină care îți intră în ochi și îți transformă părul într-un fel de ghem de ațe încâlcite? Te vezi acolo? Înfrigurată, cu mâinile reci și umede și umerii strânși pe lângă urechi, doar doar nu îți mai intră vântul pe la ceafă? Ce gând te ține în viață? Că ajungi acasă și… ce faci? Te înfășori în cel mai pufos și călduros pulover de angora? Îți pui o pereche de șosete kitschoase adorabile, din pluș roz cu ursuleți? Îți faci o cană uriașă de ciocolată albă, fierbinte, și apoi încă o cană uriașă de ciocolată cu lapte, fierbinte? Aprinzi toate lumânările cu miros de scorțișoară și caramel, ca să miroasă a fericire?

ceasca-cu-ciocolata-calda

seara-de-toamna

seara-de-toamna-langa-semineu

seara-de-toamna-2

Bun. Păi de asta mai ai nevoie. Șosete kitsch adorabile, căni din ceramică  groasă supradimensionate – ceramica e un fel de calorifer, înmagazinează căldura și o eliberează treptat, așa că ai un mic radiator în poală, ciocolată specială pentru ciocolată caldă (exclus plicuri cu prafuri obscure pe care scrie hot chocolate, ești totuși pe un blog de home&deco, deci îți pasă de propria persoană), lumânări parfumate care miros a dulciuri de casă – cum ar fi dulceață de smochine, sau apple pie cu sos de caramel, sau alte lucruri pe care mai bine le miroși decât să le mănânci.

Ah, și dacă tot am zis kitsch, ghirlandele de Crăciun. Ele nu trebuie să fie doar multicolore, cu reni și brazi. Discret, printre cele cu reni și brazi și moșcrăciuni, se mai găsesc și sfere albe sau transparente, cu leduri cu lumină caldă, pe care tu le folosești ca lumină ambientală. E suficient să le pui într-un castron de stică sau cristal, sau chiar pe o farfurie, pe masă – atâta vreme cît nu stau atârnate prin toată casa și nu cântă,  suntem bine. Fac atmosferă, fac contururile soft, fac tot ce trebuie. Absolut tot ce trebuie, serios.

ghirlanda-de-craciun-1

globuri-de-craciun-2

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*