Idei de amenajare

Idei practice pentru amenajarea biroului

[Best_Wordpress_Gallery id=”3″ gal_title=”Amenajarea biroului”]

Poate fi de mirare, ȋnsă amenajarea biroului ȋnsemna acum patru secole o stofă aşezată peste masa de scris. Atât şi nimic mai mult. În franceză, de unde am preluat termenul de birou, cuvântul „bureau” desemna o bucată de ţesătură menită a proteja blatul din lemn. În acest caz, istoria amenajărilor interioare marchează trecerea de la o simplă masă la piesa de mobilă dedicată şi, mai apoi, la o ȋntreagă ȋncăpere anume gândită să slujească scrisului. În epoca Internetului şi a telefoanelor mobile acest articol ar putea părea desuet. Însă dacă sunteţi dintre cei care încă preferă să îşi scrie mailurile aşezaţi ȋntr-un scaun confortabil, iar nu sprijiniţi de tăblia patului, următoarele idei de amenajare ar putea fi binevenite.

Birou secreter alb Amelie si scaun clasic in stil Ludovic de la Retro Boutique

Biroul secreter Amelie si scaunul Stillo Rosa de la Retro Boutique

Amenajarea biroului de acasă

Organizarea spațiului

Astăzi ritmul vieții este tot mai alert, iar a lucra de acasă devine o practică din ce în ce mai des întâlnită. Fie că este vorba de liber-profesioniști, angajați full time sau doar de activități de rutină (plata facturilor, planificarea unei călătorii), amenajarea unui birou este o necesitate. Crearea unei zone de lucru, uneori temporară, în spațiul unei case sau a unui apartament, este utilă chiar și pentru activitățile scurte. Totodată, se prea poate ca spațiul de lucru să nu mai fie bine delimitat de cel de relaxare, ca într-o locuință mare unde găsești o cameră cu funcțiunea de birou. În acest caz – şi asta se ȋntâmplă des ȋn apartamentele contemporane – cele două spații ajung să fie integrate.

Living cu mobilier alb, colt cu birou si scaun ergonomic

Birou amenajat in spatiul unui apartament de tip loft cu perete tapet harta

Garsoniera la mansarda cu biblioteca si birou

Camera cu funcțiunea de birou nu este tot timpul o variantă accesibilă, cu posibilitatea ca la finalul orelor de lucru să poți închide ușa și să lași în urmă haosul proiectelor. În locuințele mici spațiul este optimizat și amenajat în funcție de tipurile de activități pe care acesta le găzduiește, iar amplasarea obiectelor de mobilier devine importantă. Sufrageria sau livingul este de regulă camera cea mai spaţioasă. Aici puteţi amenaja un colţ cu un birou elegant și un scaun cochet. Obţineţi astfel un spațiu de lucru care nu strică atmosfera relaxantă a după-amiezelor libere.

Amplasarea optimă a obiectelor de mobilă ajută la separarea unui spațiu mic în mai multe zone, în funcție de activități, iar trecerea de la o activitate la alta se poate face ușor. Spațiul este limitat indiferent cât de mare sau mic este apartamentul, însă nu este deloc dificil să aveţi un living primitor și, în același timp, o zonă  de birou. Alegeţi un scaun clasic în locul unuia minimalist, pentru mai multă personalitate. Alegerea unui birou de mici dimensiuni nu le va da impresia de clădire corporate prietenilor care vin în vizită. Dacă piesele de mobilă se pot adapta în funcție de tipul de activitate, puteți găsi soluții creative și pentru depozitarea diferitelor documente astfel încât acestea să nu deranjeze. Rafturile, etajerele și comodele cu sertare sau uși sunt perfecte pentru a ascunde dosarele colorate cu proiecte și facturi.

amenajare-living-cu-birou-metalic-cu-etajera-compartimentata-alba-si-scaun-tapitat

birou-secreter-clasic-din-lemn-atichizat

bufet-verde-amenajat-drept-birou-cu-scaun-din-lemn-asortat

masa-din-lemn-si-metal-folosita-drept-birou-cu-scaun-rustic

Scaun inedit in decorul unui birou alb

Amenajarea biroului în spaţiul unei încăperi deja mobilate (living, dormitor sau chiar hol) cere puţină inventivitate. Scăpaţi întâi de mobilierul şi de accesoriile inutile. Ştim, nu este o decizie uşoară. Suvenirurile pe care le-aţi strâns din călătorii de-a lungul timpului, CD-uri şi DVD-uri pe care le-aţi ascultat/vizionat odată demult, coşuri şi cutii drăguţe, dar inutile… Ei bine, toate acestea trebuie să dispară. Poate nu la gunoi, dar măcar ascunse în alte cutii mari şi bine dosite.

În spaţiul astfel eliberat „multifuncţional” este cuvântul de ordine. De pildă, un taburet-cutie de depozitare este o soluţie minune. Nu numai că ascunde lucruri care nu au loc pe rafturile bibliotecii, dar îl puteţi lesne transforma în extensie provizorie pentru vrafuri de dosare atunci când lucraţi la birou. Ceva mai scumpă, dar foarte utilă, o etajeră bază canapea joacă rol de bibliotecă şi delimitează vizual zona de lucru de restul livingului. Comodele cu sertare sunt şi ele binevenite – cu cât mai înalte şi mai înguste, cu atât mai bine (cele de tip tallboy sunt grozave în spaţiile mai mici). La fel, vitrinele. Să nu uităm piesa cea mai importantă – biroul. Dacă spaţiul reprezintă o problemă, în locul unui birou dedicat puteţi folosi o consolă cu blat dreptunghiular sau chiar masa de dining.

Taburete cutii de depozitare pentru dosare

Amenajarea unui spatiu de lucru folosind vitrina drept organizator

Consola si masa de dining cu cadru din metal si blat din lemn

Alegerea corpurilor de iluminat

La amenajarea biroului sau a spaţiului de lucru o atenţie deosebită trebuie acordată iluminatului. Înainte de a alege corpurile de iluminat, trebuie avut în vedere că sursa principală de lumină este cea naturală. Prin urmare, este recomandabil ca spaţiul în care amenajăm biroul să fie lângă o fereastră, cu dimensiuni cât se poate de generoase. În combinaţie cu o paletă de culori deschise, lumina solară binedispune şi amplifică senzaţia de spaţiozitate. Dacă sunteţi dintre cei norocoşi şi aveţi vedere la parc sau către un spaţiu verde, când şi când vă puteţi odihni ochii mutând privirea din ecranul calculatorului. Pentru a vă proteja de căldură sau de lumina solară prea intensă, folosiţi perdele sau draperii subţiri, cu rol de filtru.

Birou modern cu vedere la parc

Ansamblu de birouri clasice cu finisaj maro si scaune stil

Amplasarea biroului langa o fereastra cu perdea

Birou din lemn alb in stil rustic francez, scaun clasic si veioza metalica

Spre deosebire de spaţiile de birouri corporate, unde iluminatul este standardizat, în cazul biroului de acasă puteţi experimenta în privinţa stilului. Avantajul este că puteţi alege corpurile de iluminat – plafoniere, aplice, veioze – astfel încât acestea să contureze şi mai bine personalitatea amenajării. O lustră pendul cu abajur metalic se asortează cu un perete vopsit gri sau din beton nefinisat. Dacă dimpotrivă decorul este unul romantic, cu note feminine, folosiţi o veioză cu picior din lemn alb antichizat şi cu abajur înflorat spre a o asorta cu tapiţeria scaunului sau a fotoliului şi cu draperiile.

Dincolo de aceste considerente de stil, corpurile de iluminat trebuie alese din perspectiva funcţionalităţii. Sunt întâlnite frecvent încăperi cu o singură sursă de lumină artificială, dar această concepţie nu e tocmai corectă. Recomandăm să folosiţi mai degrabă surse multiple, care suprapun „straturi” succesive de lumină cu intensităţi diferite: plafoniere şi aplice pentru lumină ambientală, lampadare şi veioze pentru iluminat local. Acestea din urmă au o importanţă deosebită când vorbim de lucrul la birou. Sunt preferabile veiozele cu braţ mobil, ce permit direcţionarea fluxului luminos. Pentru a nu produce disconfort, partea inferioară a abajurului trebuie să fie situată sub nivelul privirii. Şi încă un lucru: uitaţi de lumina fluorescentă, asta dacă sunteţi genul (foarte) retro: dă dureri de cap şi slăbeşte concentrarea.

Corpuri de iluminat - veioza si lampadar - folosite la iluminatul biroului

corpuri-de-iluminat-industriale

Veioza metalica cu brat mobil

Birou rustic din lemn iluminat cu aplice, veioza si lustra

Amenajarea biroului în stil clasic

Cum spuneam la început, nobilimea franceză avea o cameră dedicată cu funcţiunea de birou. Dacă doriţi o amenajare a biroului în stil clasic, de aici trebuie să începeţi. Odată aleasă camera – aici noi avem o preferinţă pentru mansarde – alegeţi poziţia mobilierului în funcţie de sursele de lumină. În lungul unui perete liber montaţi biblioteca. Lângă geam amplasaţi biroul, iar în mijlocul camerei – dacă spaţiul o permite – o măsuţă de cafea cu două scaune stil. Puteţi completa decorul cu un colţ de lectură cu fotoliu şi taburet, vegheate de un lampadar cu abajur deschis la culoare.

Amenajarea biroului in stil clasic

Apărut în vremea regelui Ludovic al XIV-lea, biroul secreter este şi azi la modă. O piesă de mobilă clasică de un farmec aparte, secretaire-ul se deosebeşte de suratele sale moderne prin alura feminină. Picioarele curbate, în stil cabriole, şi cadrul cu forme vălurite sunt două atribute care îl definesc. Birourile secreter sunt totodată funcţionale, fiind prevăzute cu blat rabatabil şi o multitudine de sertare, dar dacă doriţi să vă desfăşuraţi s-ar putea să le găsiţi prea mici şi delicate.

Birou secreter clasic din lemn finisat in alb, scaun cu brate

De altfel, în amenajările în stil clasic primează eleganţa. Nu spunem că un scaun tapiţat cu braţe nu este confortabil, însă ergonomia acestuia nu se poate compara cu cea a unui scaun modern. În ceea ce priveşte accentele decorative, într-o amenajare clasică acestea se simt în largul lor. Decoraţi cu tapet unul dintre pereţii camerei, altul decât cel spatele monitorului. Motivele tapetului vă pot obosi privirea, astfel că recomandăm să folosiţi pentru acest perete o vopsea în tonuri neutre (crem, bej, gri deschis). La ferestre folosiţi perdele dublate de draperii, eventual asortate cu tapiţeriile scaunelor şi fotoliilor din birou. Pe podea puteţi monta parchet sau, pentru un plus de farmec vintage, duşumea. În fine, dacă în cazul biroului amenajat în living decoraţiunile erau vitregite, acum ele îşi găsesc fără probleme loc pe rafturile bibliotecii. Statuete, suporturi pentru cărţi, piese din ceramică şi porţelan sunt toate binevenite într-o amenajare în stil clasic.

 amenajarea-biroului-in-stil-clasic-5

amenajarea-biroului-in-stil-clasic-3

amenajarea-biroului-in-stil-clasic-2

Amenajarea biroului în stil modern

În casele şi apartamentele contemporane este la modă minimalismul: linii şi unghiuri drepte, suprafeţe netede, funcţionalitatea înaintea esteticii. Amenajarea unui birou modern în cheie minimalistă înseamnă folosirea materialelor naturale (lemn, piatră, metal) în combinaţie cu cele sintetice (scaune din policarbonat, de pildă). Pentru a balansa schemele monocromatice, folosiţi accente de roz pastel, vernil, galben sau verde pal, ce vor împrospata atmosfera. Înlocuiţi tradiţionalul birou din lemn cu o măsuţă joasă cu blat din sticlă, la care puteţi lucra aşezaţi pe un pouf tricotat sau pe o pernă de podea.

amenajarea-biroului-modern-stil-minimalist

Birou si scaun modern in decor minimalist

Amenajare birou stil scandinav

Amenajarea unui birou modern nu înseamnă a alege între stil şi funcţie. Cu puţin efort cele două se îmbină într-un interior simplu, dar şic, a cărui personalitate este dată de accesoriile decorative colorate şi de accentele metalice. Un banal birou alb poate deveni fundalul pe care se proiectează tapiţeria fuchsia a unui scaun cu butoni. Ca sursă de lumină locală, alăturaţi o veioză cu picior metalic auriu sau argintiu, asortată cu rama oglinzii din încăpere.

Decor de birou eclectic

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*