Idei de amenajare

Amenajarea interioară în stil masculin: idei, sfaturi şi trucuri

[Best_Wordpress_Gallery id=”4″ gal_title=”Amenajari in stil masculin”]

O discuție despre amenajarea interioară în stil masculin este mai dificilă decât pare la prima vedere.  Întâi ar trebui să vorbim despre spiritul masculin, să-l definim, şi abia apoi să vedem cum se reflectă concluziile în amenajarea unui interior. Există însă riscul să nu terminăm niciodată, având în vedere complexitatea primului punct.

Prin urmare, vom creiona coordonatele amenajărilor interioare în stil masculin după criterii general acceptate. Vom vorbi în cele ce urmează despre culori, forme, materiale, piese de mobilă, accesorii, etc. Cu sau fără decorație? Ce fel de culori alegem? Spații ample, generos luminate, sau încăperi cu ferestre puține? Acestea sunt câteva din întrebările ale căror răspunsuri vor creiona atmosfera unei amenjări în stil masculin. Totodată, mai jos găsiți câteva idei de amenajare şi sfaturi utile în acest sens.

Amenajare in stil masculin a unui living de tip loft

Cum amenajăm livingul în stil masculin?

Interiorul unui living masculin trebuie să fie degajat. În genere, asta înseamnă fără decorațiuni în exces şi fără culori stridente (deşi, vom vedea imediat, există şi excepții). Paleta cromatică a unui astfel de living favorizează culorile închise, iar materialele pe care le întâlnim aici sunt lemnul, pielea naturală, metalul.

Amenajare in stil masculin cu elemente retro - masuta de cafea de tip cufar, fotolii din piele

Combinația de mobilier minimalist şi materiale naturale aduce cu sine o anume răceală. Pe acest fundal neutru şi de multe ori întunecat este ideal să venim cu accente de galben, roşu, albastru, portocaliu. Acestea dau viață interiorului şi pun şi mai bine în valoare dominanta. Cum este de pildă garsoniera de mai jos, în care pernele decorative şi taburetele cu dungi colorate balansează albastrul şi griul. Sau livingul minimalist pe al cărui perete se desfăşoară steagul Marii Britanii.

Amenajare in stil masculin - garsoniera cu mobilier minimalist: canapea gri, taburete in dungi colorate

Living amenajat masculin: canapea si fotoliu minimaliste, masute de cafea vintage industriale, lampadare din otel

Living minimalist cu dominanta albastru inchis si accente de portocaliu

Colt de living masculin cu accente cromatice

Orice culoare are o varietate de nuanțe. Dacă alegem din acest spectru nuanțele mai închise, atunci paleta cromatică de folosit în amenajarea unui apartament în stil masculin devine mult mai permisivă. Alături de tradiționalele gri, maro şi negru putem pune auriu, verde sau bleu. Secretul este să ne asigurăm că suprafețele ample dintr-o sufragerie masculină (pereții, podeaua) rămân nedecorate, constituind astfel fundalul pe care se desfăşoară celelalte componente ale amenajării (piesele de mobilă, corpurile de iluminat).

Living masculin cu masa de cafea in stil industrial

Living retro in tonuri deschise

foto9-living-masculin

Orice man cave are neapărat nevoie de un bar. Dacă spațiul o permite, un bar în forma de „L” este alegerea ideală, valorificând cel mai bine un colț de cameră. Pe peretele din spatele barului îşi vor găsi locul rafturi cu sticle şi pahare, tot acolo va sta şi frigiderul. Tejgheaua metalică sau din lemn nefinisat se asortează cu scaune sau taburete în stil vintage industrial – robuste şi cât se poate de masculine. Iluminatul este asigurat de lămpi metalice cu alură industrială şi becuri cu filament de tip Tesla.

Bar in stil vintage industrial

foto13-bar-cu-tejghea-din-lemn-decoratiuni-metalice

Subsol amenajat ca living masculin cu bar si zona de socializare

Bar din lemn cu butoaie din metal pe post de scaune

O amenajare în stil masculin a livingului trebuie să fie mai mult decât o sumă de stereotipuri. Prin urmare, vom lăsa la o parte mesele de biliard, consolele de jocuri sau altele asemenea. Personalitatea masculină a unui spațiu poate fi uşor sugerată prin intermediul pieselor de mobilă şi a obiectelor decorative. Vă încurajăm să experimentați eclectismul. Alăturarea de piese de mobilă din epoci şi stiluri diferite dă personalitate oricărei amenajări. Puneți împreună o canapea de tip Chesterfield, un fotoliu retro (de pildă un club chair) şi un taburet dreptunghiular, masiv, din piele. Pe acesta din urmă îl puteți folosi şi pe post de masă de cafea. Un tablou abstract în culori vii este binevenit într-un asemenea decor. La fel, o vază cu flori sau câteva perne decorative colorate.

foto16-living-masculin-cu-canapea-chesterfield-din-piele

amenajare in stil masculin - living eclectic cu mobila minimalista

Perne decorative colorate in rolul de element de accent

Amenajare de living cu scaune retro Eames, tablou colorat si lampadar din metal

Decor masculin - canapea cu tapiterie albastru inchis, fotoliu bej, pouf gri

Cum amenajăm dormitorul în stil masculin?

Amenajare în stil masculin a dormitorului se construieşte în jurul aceloraşi linii ca livingul. Preluăm aici culorile închise şi preferința pentru stilul contemporan minimalist. Vom aduce însă adnotări, cum ar fi de pildă lumina, care devine esențială în spațiul dormitorului. Confortul trece înaintea sofisticării, funcția dictează stilul.

Amenajare unui dormitor minimalist in stil masculin

Decorul dormitorului va fi centrat în jurul patului. Aceasta este piesa de mobilă de la care începe totul. Prin urmare, o tăblie de pat în culori îndrăznețe va balansa pereții gri sau bleumarin şi va da personalitate camerei. Puteți opta pentru o tăblie tapițată, cu sau fără butoni. Iar dacă nu vă surâde această variantă, folosiți un covor sau un poster vintage prins în perete deasupra patului. O altă variantă este ca acest perete să îl îmbrăcați cu tapet sau să îl vopsiți cu o culoare diferită de restul pereților dormitorului. Deşi ar putea parea suprinzator, patul cu baldachin este foarte popular în amenajările de interioare în stil masculin. Varianta minimalistă, cu bare şi unghiuri drepte, este perfectă pentru camera de dormit.

Amenajarea in stil masculin a dormitorului - tablie de pat tapitat

Amenajarea in stil masculin a dormitorului - perete cu tapet decorativ

Decor de dormitor masculin in alb si negru

foto24-decor-de-dormitor-masculin

Dormitor modernist si pat cu baldachin fara tesaturi

O masă de cafea în stil scandinav poate fi folosită drept noptieră. Dacă spațiul este modest, puteți apela la vechiul truc al oglinzii supradimensionate. În plus, oglinda este de folos pentru a arunca o ultimă privire dimineața, înainte de a ieşi din cameră. Pentru că într-un dormitor masculin primează funcționalitatea, asigurați-vă că aveți suficient spațiu pentru păstrarea hainelor. Aici soluția cea mai bună o reprezintă un dressing cu uşi de sticlă sau, dacă vorbim de o amenajare cu elemente vintage, o comodă pentru dormitor în formă de cufăr. Patul cu ladă de depozitare este şi el o soluție, mai ales când bugetul sau spațiul nu permit un dressing. Scaunele şi banchetele, atunci când sunt prezente, trebuie să aibă linii drepte, nesofisticate. Ca excepție, un scaun clasic cu şezut decupat poate reprezenta un interesant element de contrast într-un dormitor masculin modern.

Dormitor contemporan cu masa de cafea pe posta de noptiera

Dormitor masculin cu dressing si taburete din marmura

Comoda pentru dormitor cufar vintage din piele

foto30-pat-din-lemn-taburet-simplu-metalic

Am stabilit că decorațiunile nu reprezintă punctul forte în amenajarea unui interior masculin. Cu toate acestea, bărbații prețuiesc în mod deosebit o serie de obiecte care au pentru ei valoare afectivă. De pildă, chitări electrice, machete metalice de automobile şi motociclete, aparate foto, hărți şi suveniruri. Şi nu numai că le prețuiesc, dar le şi colecționează. Expunerea lor în decorul dormitorului dă un farmec aparte şi aduce o notă personală inimitabilă.

Amenajarea dormitorului in stil masculin - decor cu elemente de cinema: scaune din lemn, aparat foto, reflectoare

Chitara folosita cu rol decorativ intr-un dormitor masculin

Cum amenajăm baia în stil masculin?

Aplice în stil vintage industrial, robinete din alamă patinată, pereți din beton – cum vă sună? Amenajarea unei camere de baie în stil masculin este orice altceva decât un interior shabby chic în alb cu elemente pastelate.

Pentru pardoseală alegeți gresia dreptunghiulară gri, ce aduce aminte de peroanele de gară. Un perete vopsit în albastru sau verde închis reprezintă fundalul perfect pe care puteți monta masca de chiuvetă din lemn şi o oglindă cu ramă din acelaşi material. Culoarea care domneşte într-o baie în stil masculin este negrul. De la accesoriile de baie – savoniere, cutii de cosmetice, pahare din ceramică – până la etajere, rafturi din metal şi coşuri de rufe, negrul este prima alegere. Alăturându-i albul obțineți un duo clasic, elegant, mereu la modă.

Perete albastru de baie cu masca de chiuveta din lemn si oglinda

foto37-baie-in-negru

Accesorii de baie din ceramica neagra

Având în vedere natura încăperii, stilul industrial este la el acasă într-o baie masculină. Vă recomandăm cu tărie să păstrați expuse racordurile şi țevile. Un perete din beton rămas nefinisat le completează perfect. Dacă vă plac texturile brute, vă recomandăm piatra naturală. Dalele de pardoseală în combinație cu mobilierul de baie din lemn reprezintă o combinație esențial masculină. Lemnul are rolul de a rafina şi a da căldură unui interior altfel prea „brut”.

Amenajarea in stil masculin - baie in alb si negru

Cabina de dus cu taburet din lemn

Baie in stil nautic cu lambriu si podea din lemn

Peste fundalul neutru venim cu accente din bronz, cupru, fier sau oțel. Cârligele pentru prosoape, aplicele are flanchează oglinda, capetele de duş sunt elementele cu care putem jongla. Pentru un plus de farmec vintage, vă recomandăm metalul patinat. Puteți merge chiar mai departe, îmbogățind cromatica camerei de baie cu o perdea de duş colorată.

Amenajarea baii in stil masculin - corpuri de iluminat din alama

foto39-robinete-si-suport-de-prosoape-din-alama-patinata

Care sunt culorile preferate de bărbați?

După cum spuneam, o amenajare interioară în stil masculin cultivă culorile şi nuanțele închise.  Acestei reguli îi mai adăugăm acum una: evitați culorile pastelate! Să vedem acum câteva combinații cu care nu veți da greş.

Gri şi culori primare

Această paletă creează un cadru deopotrivă masculin şi modern. Dominantele vor fi albul, negrul şi griurile, însă pentru ca nu cădea în monotonie veniți cu pete de culoare. Cel mai simplu este să folosiți pentru aceasta accesorii decorative: tablouri, corpuri de iluminat, perne.

Living in stil scandinav cu dominanta gri si accente de culoare

Maro cu verde smarald

Dacă minimalismul pe care arhitecții şi artiştii îl apreciază atât de mult nu vă este pe plac, încercați culorile şi nuanțele naturale, „de pământ”. Acestea dau căldură şi accentuează familiaritatea unei camere. Dominanta va fi maro, asigurată de canapele şi fotolii din piele, pereți decorativi din cărămidă şi podele din lemn. Pentru a balansa, creați contrastul cu verde smarald, roşu burgund şi galben muştar. Aceste culori se pot regăsi în tapițeriile taburetelor, vaze ceramice, decorațiuni şi covoare cu motive etno.

Interior cu bancheta din piele si accente etnice

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*