In style

Află totul despre mobila pictată

Ca mai toate lucrurile frumoase care ne înconjoară, pictura pe mobilier a apărut dintr-o nevoie, anume aceea de a înfrumuseța mobila construită dintr-un lemn de esență nu atât de nobilă. Rezultatul însă a depăşit scopul inițial: facem astăzi din mobilele pictate obiecte dragi care vorbesc despre noi şi le aducem în rândul de veştminte la modă pentru casa noastră. Le luăm cu noi peste tot unde ne mutăm şi avem grijă de ele cum putem mai bine.

Decor shabby chic cu mobila pictata - comode, fotoliu, veioze cu dantela

Mobilier pictat de la Retro Boutique

Scurtă istorie. Motive decorative în mobila pictată

Am prins gustul pentru mobilă pictată încă din perioada Egiptului Antic (3000-2400 î.C.). Suprafețele meselor şi picioarele erau mai întâi pregătite prin răzuire şi apoi acoperite cu un strat gros de chit sau cu pânze peste care  se picta în culori tari. Aurul era folosit din abundență. Erau la modă atât motivele geometrice liniare sau tabla de şah, cât şi cele florale, zoomorfe, antropomorfe şi hieroglifele. Dacă intrăm puțin în detaliu, o să ne pierdem în grădini în care abundă flori de lotus, palmieri, delicate petale de nufăr şi crini parfumați, spații populate cu lei, tauri, sfincşi, vulturi, dar şi cu zeități şi oameni de rând. Mobilele de atunci erau fidele preocupărilor vremii, cum se întâmplă şi astăzi. În Mesopotamia (3500-800 î.C.) mobilierul era decorat cu picturi în culori vibrante şi cu detalii  geometrice, cum sunt arcurile de cerc şi volutele în spirală.

Tron pictat cu foita de aur, din Egiptul antic

Dar să mergem mai departe. Neoclasicismul preia elementele antichității greco-romane. Materialele folosite atunci pentru mobilă erau mahonul, lemnul masiv sau furnirul. Ornamentele erau pictate în culori deschise ce contrastau cu fondul roşiatic, iar ghirlandele şi medalioanele erau atunci la mare preț.

Călătoria mobilierului pictat nu se opreşte aici şi, de fapt, nu se opreşte niciodată, pentru că oamenii sunt mereu interesați de subiect şi astfel apar curente noi. Renaşterea (sec. al XV-XVI-lea) a adus un suflu nou în domeniu, în țări precum Suedia, Alsacia, Anglia, Ţările de Jos, Elveția, Normandia, Germania de Sud, Austria, Polonia, Slovacia, Ungaria, Transilvania, Rusia şi Ţările Baltice.

cufar-pictat-din-alsacia

Cufăr pictat din Alsacia

În țările nordice apăreau pictate pe mese, bănci şi paturi motive rustice în camaieu (desene în diferite culori). Remarcăm florile stilizate, casele tradiționale, de țară, strânse în jurul unei biserici şi animalele de fermă ce pasc liniştite, pictate în stil naiv. Motivele erau de inspirație rococo francez şi italian din secolul al XVIII-lea. În Alsacia însă se foloseau motive policrome şi bogate, în nuanțe roşii-crem pe fond bleu sau roşii-verzi pe fond brun.

Să ne uitam puțin şi la ce se întâmplă cu mobila pictată în secolul al XIX-lea, în Anglia. Aici piesele erau acoperite de trandafiri cu contur delicat, detaşati pe un fond sobru şi clar.

paravan-decorativ-pictat-cu-motiv-decorativ-trandafiri

Pictura în Normandia acoperea lăzile şi lădițele folosite prin gospodăriile oamenilor. Motivele preponderente erau florile şi păsările, folosite aici ca simbol al căsătoriei. Întâlnim laleaua şi trandafirul cu frunze alungite, presărate pe fonduri sobre, cum cereau rigorile epocii.

Mobilierul pictat este aşa de popular încât i s-au dedicat muzee întregi. Unele dintre cele mai interesante se află în Amsterdam. Observăm aici cum motivele florale erau limitate la trei culori, iar cele mai multe scene pictate sunt cele religioase şi cele marine. Trandafirul de Tolz apare ca motiv decorativ în Germania. Este un trandafir mic, rotund şi buclat, reprezentat sub formă de ghirlande sau de buchete în vase.

În Ungaria şi Polonia mobila pictată se caracterizează prin bogăția decorului, dar şi farmecul culorilor şi formele originale. Toată suprafața unei piese de mobilier era decorată pe atunci într-o manieră densă. Decorația abunda în flori izolate, buchete şi păsări, având un caracter oriental. Rezultatul decorării era precis, net, miniatural chiar.

motiv-decorativ-trandafir-culori-vii-ungaria

Mobila pictată cu care ne mândrim în Transilvania a fost adusă de saşii care au colonizat regiunea. Dulapuri, lăzi, noptiere, cufere sunt decorate bogat, iar motivele sunt florale. Pictura mobilierului tradițional din Transilvania cuprinde lalele, trandafiri îmbobociți sau înfloriți pe deplin, buchete de flori şi ghirlande bogate. Toate acestea se prezintă în variante mai mult sau mai puțin stilizate şi atrag privirea în mod plăcut printr-o policromie fermecătoare. În Sighişoara şi Braşov mobilierul pictat este prezent în multe case, pentru că avem de-a face cu o confluență a tradițiilor – săseşti, secuieşti şi româneşti. Tehnica de pictură folosită era următoarea: suprafața mobilei era pregătită cu clei de oase, grund de ipsos şi cretă, în atelierul meşterului. Culorile aplicate erau de proveniență naturală (pământuri şi oxizi). Acestea se frecau cu emulsie de ou. Ca strat de protecție se aplica verniu de ulei de in sau ceară de albine, iar rezultatul îl ştim bine: o mobilă cu multă personalitate.

bucatarie-mobila-pictata-motive-sasesti

dormitor-pat-cu-tablie-pictata

Sursa foto: gcntv.net

Stiluri în pictură – romantic, chinezesc, indian

În zilele noastre sunt foarte populare  piesele de mobilă pictate în stil romantic, chinezesc sau indian.

Stilul romantic a apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Atunci când vorbim despre pictură, el ni se prezintă ca o combinație de culori pastelate, delicate şi deschise la culoare. Apar motive florale (mai ales trandafiri), peisaje cu  personaje, dar şi cu animale. Cromatica stilului se bazează pe nuanțe deschise de roz, crem, verde şi roşu care cuceresc în mod plăcut camerele şi saloanele. Mobila capătă linii rotunde şi are un aspect special, de epocă.

retro-boutique-oglinda-rama-antichizata-ophelia-rose-2

Oglinda cu ramă pictată de la Retro Boutique

retro-boutique-masa-de-toaleta-ophelia-rose-2

Masa de toaletă pictată Incanto de la Retro Boutique

Al doilea stil care place în mod deosebit astăzi este cel chinezesc. Culoarea dominantă a mobilei merge înspre roşu, care se asortează puternic cu auriu, negru, maro, verde şi galben. Suprafețele sunt lăcuite, iar rezultatul este o suprafață foarte lucrată şi cu un luciu pregnant. Întâlnim şi aici motivele florale care ne sunt familiare. Delicatele flori de cireş, trandafirul chinezesc şi nufărul se combină cu bestii mitologice cum sunt dragonii sau siluete de personaje în chimonouri. Mobila chinezească este decorată şi cu reprezentări ale lui Budha în diverse ipostaze.

Dulap pictat in stil chinezesc cu motive orientale aurii pe fundal verde

Tipurile de lemn folosite pentru construirea mobilierului indian sunt cel de mahon, de sheesham şi abanosul. În pictura ce împodobeşte mobilele indiene predomină negrul, maroul închis, tonurile roşiatice şi tonurile de bej. Decorația se bazează pe motive florale şi geometrice, iar rezultatul este exotic şi foarte expresiv.

Materiale şi tehnici de pictură

Putem privi mobila pictată şi din alt punct de vedere. Avem pe de-o parte mobilierul vechi (vintage), cu valoare istorică sau sentimentală, iar pe de alta piesele noi, care preiau motive ornamentale universale. Pentru a putea fi pictat, mobilierul trebuie să fie din lemn masiv sau semifabricate: PAL, MDF, HDF furniruite. Cu alte cuvinte, pictura trebuie să fie facută pe o suprafață  de lemn.

Când vorbim despre materialele şi tehnicile de lucru care se folosesc în pictarea mobilei,  luăm în considerare două aspecte foarte importante. Tehnica pictatului pe lemn urmează câteva stadii de lucru: se poate aplica un baiț pe bază de apă pe suprafața lemnului şi apoi se pictează elementele decorative cu culori acrilice peste care se aplică la sfârşit un ultim strat de lac pe bază de apă. De asemenea, se poate aplica inițial şi o vopsea, urmându-se în continuare aceleaşi principii.

comoda-cu-sertare-pictata-manual-cu-motive-decorative

Experiența ne arată că sunt de preferat materialele hidrosolubile pentru că au câteva calități importante: sunt ecologice, nevolatile, fără plumb şi mercur şi au conținut redus de compuşi organici volatili (extrem de toxici), ce se afla sub limita impusă. Sunt produse inodore, fără amoniu, şi se găsesc într-o mare varietate de culori. Folosirea lor confera o textură mată, mătăsoasă, menținând aspectul natural al lemnului. Ţinând cont de toate aceste motive sunt o alegere superioară pentru siguranța mediului, dar şi din punct de vedere al sănătății, în comparație cu cele care au în compoziție răşini alchidice şi nitrocelulozice sau altele asemenea.

Lazurile sunt substanțe de acoperire uşor pigmentate care formează pe lemn o peliculă subțire. Ele colorează transparent lemnul, astfel încât textura rămâne vizibilă. Calitatea lor consta în rezistența la apă datorită permeabilității lor mari. La asta ne referim atunci cand spunem că ele permit lemnului ,,să respire”.

Emailul sau vopseaua formează o peliculă groasă ce acoperă complet textura lemnului şi eventualele defecte ale suprafeței. Caracteristicile emailului sunt rezistența la apă şi permeabilitatea redusă. Vopseaua conține o mare cantitate de pigmenți.

vopseluri-ecologice

Lacurile sunt emailuri fără pigmenți, ce au rol de protecție împotriva căldurii, a apei şi a razelor ultraviolete. Atunci cand finisăm o mobilă pictată este foarte important să cunoaştem de la început locul în care ea va sta. Explicația este simplă: pentru a putea face alegerea corectă a tipului de materiale de finisare contează gradul de agresivitate al mediului. Pe lângă funcția lor estetică şi decorativă, aceste soluții trebuie să îndeplinească şi rolul de protecție a lemnului. Lucrul ăsta se aplică fie că este vorba de mobilierul expus la exterior, caz în care avem nevoie de protecție împotriva ploii, razelor solare,  oxigenului, ploii acide şi smogului, dar şi împotriva dăunătorilor biologici cum sunt ciupercile, insectele şi viermii xilofagi sau bacteriile. Şi piesele expuse la interior au nevoie de protecție.

Vopselurile pentru mobilier au efecte diferite. Ele pot fi pudrate şi deci pastelate, metalice – perlate ce lasă fibra lemnoasă vizibilă, metalizate cu aspect lucios şi neted sau ceruite, pigmentate. Atât lacurile cât şi vopselele prezintă grade diferite de strălucire, în funcție de rezultatul pe care vrem să-l obținem. Ele pot fi mate, mate mătăsoase, mate pudrate, satinate, lucioase, lucioase mătăsoase sau lucioase intens.

Antichizarea mobilierului pictat

Pentru finisarea antichizată se foloseşte patina de învechire. Patina este un produs special datorită căruia culoarea lemnului capătă un aspect vintage şi un look antichizat. În mod normal, aspectul acesta deteriorat sau uzat al suprafeței comodelor, scaunelor, meselor este un rezultat natural al trecerii timpului şi a acțiunii diverşilor factori.

living-cu-fotoliu-canapea-si-masa-de-cafea-antichizate-retro-boutique

Living clasic cu piese de mobilă antichizată de la Retro Boutique

Tehnicile de antichizare a mobilierului sunt foarte multe:

  • antichizarea prin suprapunerea câtorva straturi de culori diferite, apoi îndepărtarea accidentală a vopselei din stratul superior prin şmirgheluire. Astfel nuanța de dedesubt devine vizibilă din loc în loc;
  • antichizarea prin zgâriere şi lovire ce imită stricăciunile suferite din cauza vechimii şi uzurii fireşti;
  • antichizarea prin aplicarea patinei de culoare închisă care imită depunerile acumulate în timp. La final se aplică manual lacul de protecție transparent. În acest caz nu se recomandă folosirea lacului lucios;
  • antichizarea prin aplicarea finisajului uleiat cu aspect de vechi. Acesta se aplică pe lemnul de răşinoase şi este rezistent şi la exterior;
  • antichizarea cu ajutorul finisajului cerat protejează lemnul foarte puțin;
  • în cazul antichizării “arte povera” finisajul se aplică pe lemnul de plop şi de tei, iar aspectul este foarte plăcut. Este un baiț-patină care colorează şi antichizează în acelaşi timp. Efectul se obține prin ştergerea baițului aplicat, iar patina rămâne în striațiile lemnului;
  • o altă tehnică de antichizare prin care se poate obține aspectul crăpat foloseşte un material special pentru craclura peste un material de bază cu care nu este compatibil. Prin uscare rezultatul final se crapă. Efectul este cu atât mai interesant cu cât diferențele de culoare dintre cele două straturi sunt mai mari.

Mobilierul pictat în amenajările interioare

Living, dormitor sau hol – mobilierul pictat va fi piesa de rezistență în orice camera a casei îl veți pune, deci trebuie pus în valoare în mod corespunzător. Pentru a evita alunecarea spre kitsch, nu îl vom acoperi cu decorațiuni în exces şi îl vom separa pe cât posibil de celelalte piese de mobilă din apartament pentru a evita aglomerarea, mai ales într-un spațiu restrâns. Felul în care iluminăm mobilierul pictat este un element cheie pentru că astfel scoatem în evidență detaliile picturii. Pe de altă parte, culorile folosite în pictură trebuie să se regăsească şi în decorul în care este expusă mobila. Aici puteți opta pentru decorațiuni, tablouri sau tapet care să se asorteze cromatic.

tablie-pictata-de-pat-rose-garden-in-decor-dormitor-shabby-chic

Un alt criteriu pe care îl luăm în considerare când amenajăm o încăpere cu mobilă pictată este tematica abordată. Motivele decorative trebuie să fie în concordanță cu celelalte elemente din amenajare – mobilier şi accesorii. Trebuie să fim atenți la textilele prezente în cameră: draperiile, perdelele, covoarele, eventualele perne şi tapițerii ce acoperă fotolii, scaune sau canapeaua. Fiecare dintre obiectele de decor contează. Astfel sculpturile, tablourile, candelabrele, vazele cu flori, sfeşnicele, casetele pentru bijuterii sau rafturile minione, toate acestea trebuie să lucreze împreună pentru un ansamblu reuşit.

Desigur, contează şi caracterul feminin sau masculin al amenajării. Daca interiorul are amprentă feminină, o parte dintre piesele de mobilier va avea linii curbe, îndulcite şi anumite funcțiuni speciale. Mesele de toaletă, birourile secreter, cuferele şi scaunele sunt pictate cu motive decorative tipic romantice, cu flori şi peisaje. Când interiorul este masculin, subiectul tratat în pictură poate fi abstract şi bazat pe linii, culori intense sau sobre sau închise, mergând până la negru. Mobila va fi construită de data aceasta cu linii drepte.

mobila-pictata-retro-boutique

Piese de mobilă pictată de la Retro Boutique

Pentru că mobila se poate picta la comandă, un client interesat poate opta pentru o multitudine de subiecte, în funcție de personalitatea sa. Pornind de la imagini figurative, de la motive florale, vegetale, antropomorfe şi zoomorfe, se poate ajunge la abstract, cu motive geometrice, arabescuri, stilizări şi suprafețe divers colorate. Modelele pot fi repetitive pentru a crea un ritm, asemenea unor pattern-uri: spirale, meandre, arabescuri (motive de inspirație arabă, bazate pe linii curbe care se împletesc, de obicei vegetale), simetrii şi diverse structuri.

Şi gama cromatică poate merge de la culori pastelate, delicate şi discrete, fără contraste puternice, la culori intense şi saturate, griuri colorate sau nonculori, adică alb, negru şi gri neutru. În plus, pentru a da o mai mare prețiozitate picturii, se pot folosi foițele de aur, argint sau cupru.

O abordare interesantă ca tematică este includerea literelor de tipar şi a cifrelor, a cuvintelor şi chiar a unor citate sau mesaje scrise expresiv în compoziția  picturii. Bibliotecile se numără printre piesele privilegiate, în acest caz.

masa-de-cafea-pictata-motive-vegetale-stilizate

sifonier-pictat-cu-motive-florale-si-auriu

comoda-alba-cu-sertare

Mobilierul pictat constituie un produs “de nişă”. Sunt piese unicat, rare şi costisitoare. Tocmai de aceea le vom întalni în special în casele oamenilor cu gusturi rafinate, ce prețuiesc arta, au o înțelegere a ei. Aşa cum probabil sunteți şi dumneavoastră, dacă citiți acest material.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*