In style

Stilul British – mai contemporan ca oricând

Pentru că plouă, pentru că e frig dimineața și incert ziua, pentru ca pare vară dar nu e, pare toamnă, dar totuși e soare și frunzele sunt în copaci, sau poate doar pentru că diseară mă sui în avionul de Londra, de câteva zile mă tot gândesc cum fac britanicii să aibă un stil atât de limpede. Ce fac, ce zic, cum îl susțin? Pentru că – fie că e vorba despre umorul negru sau despre cel mai mare imperiu colonial – trademark-ul britanic este autentic, individualizat şi imposibil de ignorat. Britanicii fac lucrurile în felul lor, sunt perfect dezinteresați dacă îi urmează cineva, iar rezultatul: o lume întreagă încearcă să-i imite.

Interior in stil british

„British” înseamnă înainte de orice atmosferă.  Un stil care se construieşte cu atenţie şi migală, din detalii care pun accent în egală măsură pe material, formă şi culoare – „straturi” succesive de mobilier şi obiecte, din materiale diferite şi chiar din generaţii diferite. Pentru că e nevoie de ea, căldura apare tot timpul sub formă de senzaţie, generată de  spaţiul cozy, materialele textile din care sunt confecţionate tapiţeriile pieselor de mobilier şi draperiile (mai ales fibre naturale: lână, bumbac) dar şi de elementul indispensabil pentru un interior british autentic – lemnul. Folosit pentru o podea cel mai adesea cu aspect de duşumea clasică, lambriuri elegante şi, evident,  piese de mobilier, lemnul este liantul perfect între pereţii acoperiţi cu tapet (există o varietate uriaşă de producători de tapet în Marea Britanie) şi ferestrele înalte, cu pervaz adânc şi draperii din creton.

Living cu podea din lemn, tapet grena si consola cu polita

Living luminos british style

Culorile închise şi imprimeurile bogate nu pot fi folosite în spaţii mici – iată un mit pe care şarmantele interioare englezeşti îl desfiinţează cu graţie. Într-adevăr, nu trebuie să exagerezi cu un look dickensian mohorât sau cu suprapuneri exagerate de imprimeu, dar pereţii în nuanţe de verde –kaki sau bleumarin sunt cel mai potrivit fundal pentru obiecte decorative „grele” – la propriu şi la figurat, pentru că un interior british e definit şi de piese masive din metal dar şi de acele obiecte a căror încărcătură este dată de valoarea emoţională.

interior-modern-british

dormitor-contemporan

Unele dintre cele mai inspirate alegeri în materie de astfel de obiecte sunt instrumentele de navigaţie – un simbol perfect (şi bine reprezentat) pentru locul de unde au plecat celebrii colonizatori. O busolă, un sextant sau un glob pamântesc, cu detalii din metal patinat, hărți, sunt cele mai bune creatoare de atmosferă. Iar atunci când ai invitaţi, ele focalizează atenţia şi generează subiecte de discuţie – şi crearea unui spaţiu social e cel puţin la fel de importantă ca alegerea canapelei sau a tapetului pentru cultura britanică.

interior-stil-colonial

cufere-decorative

sculptura-sfera-armilara

Un spaţiu care rimează perfect cu un gentlemen britanic este biroul – e locul unde poţi face risipă de lemn masiv pentru biblioteci înalte, un fotoliu din piele de şi seturi luxoase de birou, cu peniţe din alamă şi călimară din cristal.

Birou gentleman englez cu biblioteca din lemn si scaun cu piele

Alături de imprimeurile florale în culori pastel, tartanul este un trademark indiscutabil legat de Marea Britanie. E drept că provine din Scoţia (ba chiar de mult mai departe, dacă am plonja în istoria materialului, la fel de colorată ca firele din care este ţesut). Deşi poate fi întâlnit cam pe orice obiect de amenajare, de la cana de ceai la abajurul unei veioze, tartanul arată cel mai bine pe un pled gros, din lână – una dintre regulile în design (poate singura) este să alegi materiale care nu mint – lemnul să fie lemn, nu doar „cu aspect de”, piatra să fie piatră, tartanul… ţesătură. Şi dacă tot suntem la „Dos & Don’ts”, uită de suveniruri, oricât de şarmante ar fi,  atunci când te decizi pentru un interior british – niciodată o etajeră lodoneză nu va găzdui un double-decker sau un soldat din garda regală de la Buckingham în miniatură. Ce dă cu adevărat savoarea locală sunt  cutiile de ceai din metal, cu cel mai bun ceai negru englezesc înăuntru – Earl Grey cu bergamotă are un parfum inimitabil – şi serviciile de masă din porţelan fin (Royal Doulton, Minton,Wedgwood etc).

Patura Glasgow de la Retro Boutique

Colt de lectura cu fotoliu tapiterie tartan, semineu si masuta de ceai

„British” este o sursă de nou de calitate foarte bună, construită pe o bază indestructibilă, în care se combină tradiţie, funcţionalitate, inspiraţie şi curaj. Pentru că, aşa cum spune una dintre glumele celebre despre britanici, ca să ai un gazon de un verde atât de proaspăt încât pare că de-abia a fost plantat e nevoie să îl uzi constant… 400 de ani.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*