Sfaturi Deco

Ai încredere în experți!

Calitatea vieții. E o realitate, dar şi un concept şi o expresie pe care o auzi din ce în ce mai des. În jurul ei se învârt mai nou cam toate alegerile pe care le faci, fie conştient, fie instinctiv. Iar casa în care locuieşti – pentru că procentual conține o mare parte din viața ta – este unul dintre cei mai importanți factori care îți influențează calitatea vieții.

Interior de dining modern

Cum e casa ta nu are legătură doar cu latura estetică. Un loc al tău, care arată minunat şi îți reflectă personalitatea şi stilul, e cu adevărat un loc bun dacă, în plus,  funcționează bine şi adecvat modului în care tu trăieşti. Sună a truism, dar să îți placă cum trăieşti la tine acasă e un principiu de bază al vieții.

Aceste spații perfecte nu apar din întâmplare. Casele simple (dar impecabile şi complete)  pe care le vezi în reviste sau pe siteuri home&deco sunt în proporție de 90% creația unor specialişti: arhitecți, designeri, decoratori, constructori etc. Iluzia simplității i-a păcălit pe mulți, dar întreabă-i pe cei care au căzut în această capcană şi vor recunoaşte că a fost una dintre cele mai mari greşeli – sau lecții de viață, dacă vorbeşti cu cei mai optimişti. Replica însă e similară: “Cât regret că nu mi-am dat seama decât prea târziu că ar fi trebuit să angajez un specialist”.

Planuri, mostrare de vopseluri, instrumente

Bun. Să presupunem că tu nu o să faci aceeaşi greşeală şi vei porni la drum alături de unul sau mai mulți specialişti

De cine ai nevoie?

În cazul în care proiectul tău are cea mai mare componentă de natură estetică, implicând acțiuni cum ar fi upgrade-uri de baie şi bucătărie, fără schimbări în dimensiunile camerei sau la instalațiile sanitare şi electrice, atunci, probabil, ai nevoie de un designer de interior. Dacă însă proiectul implică completări şi adăugiri în structura inițială a casei, pereți care trebuie să dispară şi alții care trebuie să apară, sisteme de încălzire diferite (de exemplu, trecere de la încălzirea centralizată la cea în pardoseală) sau alte schimbări structurale, vei avea nevoie de un arhitect. Mai corect spus, de un arhitect şi de un inginer, care să lucreze împreună pentru respectarea cerințelor de construcție. Unii arhitecți sunt, de asemenea,  apți să se implice în procesul de design, de selectare a materialelor şi a finisajelor, pentru un cost suplimentar.

Arhitecti design interior

Există o gamă largă de profesionişti – unii cu acreditări şi diplome, alții cu pregătire informală – dar nu asta e cel mai important, ci să verifici de la bun început că vorbiți aceeaşi limbă. Un alt criteriu care îți dă informații utile este portofoliul, dar nu te baza doar pe el, pentru că îi scoți din cursă pe cei mai noi arhitecți sau designeri în domeniu – evident, nu vor putea prezenta un portofoliu stufos, dar adesea au cele mai fresh şi inovatoare idei.

Cea mai frecventă misiune a acestor specilaişti este să te consilieze la selectarea materialelor şi produselor pentru interior: podea, fronturi, lumini, culoarea pereților, gresie, faianță, mobilier şi decorațiuni. Dacă schimbarea pe care vrei să o faci e punctuală, bine delimitată (de exemplu, schimbi gresia cu parchet sau schimbi culoarea pereților), atunci cel mai logic e să angajezi un profesionist în domeniul respectiv (parchetar, zugrav etc). Dacă dilema ta este însă într-o fază preliminară – adică dacă te întrebi încă dacă într-adevăr AI NEVOIE de un profesionist, uite cam care ar fi câteva argumente.

Au experiența necesară

Designul interior apare ca un rezultat al jocului fin între simț artistic, cunoştințe tehnice şi funcționalitate. Rolul de bază al unui designer este să transpună nevoile tale într-un plan profesionist pentru orice proiect de construcție. În funcție de nevoile şi bugetul tău, un arhitect te va ghida prin procesul de autorizații de construcție, legislație, te va ajuta la angajarea de subcontractori pe domenii specifice şi va gestiona fazele de construcție a unui proiect în numele tău, urmărind ca toate specificațiile tehnice din proiect să fie respectate.

Un designer va traduce nevoile tale de spații funcționale, pe care, în plus, le va face să arate bine. Arhitecții şi uneori şi designerii se ocupă şi de planurile pentru instalațiile sanitare, electrice, finisaje şi alte informaşii tehnice pentru echipa care pune în practică proiectul.

Ahitecti discutand despre un proiect de amenajari interioare

Ai acces rapid şi sigur la alți profesionişti

Calificați şi, în mare parte, deja verificați. De la ingineri constructori la zugravi, proiectantul are, în 90% din cazuri, o rețea de contractori calificați foarte bine pusă la punct; vorbim de profesionişti la rândul lor,  care pot aduce la îndeplinire proiectul în bugetul dat.

Economiseşti timp

Sute de ore din viața ta nu mai dispar într-o gaură neagră. Mai mult ca sigur că nu ştii – pentru că nu ai avut niciodată nevoie şi nici nu vei avea de acum înainte nevoie să ştii – cum alegerile de materiale de structură pot avea impact asupra calității vieții în casă, durabilității, aerisirii naturale etc. Puțin probabil să fii la curent cu opțiunile pentru materiale noi sau tehnologii care ar putea fi mai ieftine, mai sănătoase sau mai adecvate pentru activitățile tale frecvente. Aflarea acestor lucruri necesită timp, foarte mult timp. Un profesionist calificat va avea aceste informații la îndemână pentru tine şi va şti ce întrebări să îți pună pentru a înțelege cum trăieşti şi de ce ai nevoie pentru a te simți pe deplin bine în casa ta.

În plus, un arhitect bine informat îți obține autorizațiile de construcție foarte rapid. Apoi, nu rişti să afli peste 5 ani că impozitul tău e triplu pentru că ți-ai construit casa din materiale poluante (un exemplu despre cum deciziile de acest tip pot avea un impact neaşteptat pe termen lung).

Tipuri de materiale folosite in constructia unei case

Eviți greşeli costisitoare

Ai vopsit de trei ori pereții în încercarea de a găsi o culoare care funcționează? Îți e familiară scena în care vii acasă cu o canapea nouă, superbă, dar care îți ocupă jumătate din living? Nu înțelegi de ce, în magazin părea chiar delicată. Se întâmplă des ca o piesă de mobilier să arate foarte bine în magazin, dar scoasă din context să fie prea lată/înaltă/colorată. Profesioniştii nu au nevoie să ghicească, ei chiar ştiu, aşa că te vor ghida la timp pentru a face alegerea corectă din prima.

Ideile tale devin realitate

Există o legendă urbană despre designerii de interior, destul de uzitată, şi anume că o dată intrați la tine în casă, o “ocupă” şi o transformă aşa cum le place lor. Nimic mai neadevărat. Un bun designer de interior va lucra cu tine, îți va prelucra viziunea, va lua ideile tale şi le va adapta/face mai bune. În timp ce tu agonizezi de săptămâni sau luni încercând să găseşti soluții de amenajare pentru viziunea ta care are un nivel totuşi prea abstract, un designer de interior e capabil să se uite la casă cu perspectivă proaspătă şi să reducă operațiunile şi achizițiile la minimul necesar. E uimitor ce poate vedea o altă pereche de ochi, bine pregătiți.

O noua perspectiva

Nu trebuie să inventezi roata

Designerii de interior îşi petrec viața imersați în design: reviste, proiecte, târguri, lansări, bloguri etc. Deci ştiu mereu ce e nou şi interesant, şi te vor ține la curent şi pe tine, ca să poți face alegeri spectaculoase. De asemenea, cei mai buni dintre ei ştiu să dea o nouă viață obiectelor vechi, să le folosească povestea şi farmecul.

Specialiştii cunosc terminologia

Long story short, proiectul tău reprezintă traducerea unui desen bidimensional într-o casă 3D, utilizând lemn, piatră, izolații şi alte materiale. Iar tu nu vrei să existe interpretări greşite ale acestor desene, care să dea naştere la confuzii cu privire la modul în care elemente de construcție se vor îmbina – pentru că în viața reală, nu iei guma să ştergi o linie trasată strâmb, ci investeşti încă o lună şi câteva sute de euro ca să dărâmi şi să  reconstruieşti un perete. Un arhitect sau designer ştie cum să rămână stăpân pe situație în toate fazele de construcție, să vadă o mişcare eronată de construcție aproape înainte ca ea să aibă loc.

de-la-proiect-la-constructia-unei-case

Mai mult decât un partener, un specialist poate fi avocatul tău.

Suntem optimişti şi nu ne gândim că ceva poate merge prost. Şi totuşi…

Dacă ai probleme cu lucrătorii subcontractați pe proiect este extrem de greu pentru tine să verifici dacă ce fac ei e corect, dacă e complet sau ce anume nu fac. Sau, de exemplu, care anume dintre instalator, structurist, tâmplar sau parchetar este de fapt responsabil pentru o problemă survenită în construcție. Pentru un nespecialist e aproape imposbil să ştie unde se termină responsabilitatea unuia şi începe a celuilalt. Un specialist ştie.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*