Idei de amenajare

Inside Out – idei de reamenajare cu mobilier de exterior

De fapt, “outside in”, dar nu m-am putut abține să nu folosesc referința celui mai bun film de animație din 2016. Nu l-ai văzut? Caută-l acum unde îți e ție mai aproape, chiar dacă asta înseamnă PopcornTime, şi rectifică situația – e un film mai deştept pe alocuri decât David Lynch şi Tarantino la un loc.

Revenind, ce vreau să povestesc aici se potriveşte oricum cu ambele variante, pentru că e vorba de un scurt tratat despre folosirea indoor a mobilierului outdoor. Un lucru minunat de simplu, dar pe care nu îl face nimeni. De ce, încă nu m-am prins. Poate pentru că e atât de simplu încât devine invizibil.

mobilier-exterior-fotolii-masa-de-cafea-canapea-in-interior

Păi, asta voiam să îți spun: să foloseşti indoor mobilierul outdoor; e ok, se poate, e permis, chiar recomandabil. Mă duc să-mi fac o cafea.

Glumesc. Sunt pregătită să-ți povestesc aici cu detalii, argumente şi exemplificări până mâine sau, mă rog, până ți se termină bateria de la laptop. Oricum, rezultatul nu poate fi decât unul singur: peste câteva zile, când te trezeşti dimineață şi dai cu ochii de şezlongurile din living, o să te gândeşti la mine. Ce reacții verbale ai atunci, asta mai calibrăm pe parcurs.

mobilier-de-exterior-pentru-reamenajarea-livingului

Ti-am spus că sunt vorbă lungă, nu? Mă prefac că vorbim despre canapele, terase şi şezlonguri şi, next thing you know, eşti în bucătărie să încerci rețeta de sparanghel gratinat pe care tocmai ți-am descris-o cu lux de amănunte. Ba chiar îți recomand şi un vin, dacă e, să te relaxezi complet şi să uiți că tocmai te apucasei de redecorat.

Aşa. Redecorezi. E 15 septembrie, începe şcoala, s-a schimbat lumina, iar tu te uiți cu ochi galeşi la minunata terasă pe care ai locuit toată vara, întrebându-te ce ai putea face să locuieşti acolo până în noiembrie. Hamacul, şezlongurile, pernele de podea, pufurile (sau fotoliile puf, cum se zvoneşte că ar fi mai elegant să spun, dar ştii tu la ce mă refer), cutiile şi cănile de metal pentru flori – toate arată senzațional şi e clar că ai reuşit vara asta să-ți faci un hollyday place foarte, foarte simpatic. Dar uite că aseară a fost chiar răcoare, iar în weekendul viitor au zis că plouă, deci ar trebui să începi să te gândeşti pe unde mai îndeşi toate piesele astea de mobilier aparent aeriene, fără greutate (cel puțin aşa păreau când le-ai pus în portbagaj şi le-ai adus acasă fără nici un ajutor).

paravan-decorativ-la-terrasse-retro-boutique

Setul de scaune cu masă de cafea Solstițiu, de la Retro Boutique

Exact asta zic şi eu: nu e nevoie să le ascunzi, lasă-le fix în mijlocul casei. Bine, “mijlocul” e o metaforă, le mai aranjezi tu, puțin ca în poze, puțin după feeling; şi apoi foloseşte-le! Acum, nu ştiu exact cât de aglomerat e livingul sau dormitorul tău – nu ştiu dacă ai apucat să citeşti sau să faci ce ziceam eu în articolul despre casa de vacanță – dar poate că tocmai ăsta e momentul să faci mai multe schimbări şi să ai loc pentru ideile astea bune.

Ideea e că absolut – dar absolut – toate piesele de mobilier de exterior (de balcon, de terasă, de grădină, de orice ai tu în afara casei) pot să arate minunat în interior, să rezolve nişte funcții foarte clare şi să îți dea un feeling bun, ceva de genul “vara e o stare de spirit” sau alte citate tip Fb mai mult sau mai puțin inspirate.

dormitor-cu-mobilier-alb-din-ratan-hamac-si-podea-din-lemn

Există câteva amendamente:

  • Pornesc de la presupunerea că oricine îşi doreşte vara o casă mai aerisită  vizual decât iarna, cu mai puțin mobilier. Şi invers: pe durata iernii, mai multe obiecte adunate la un loc fac spațiul mai cosy, mai cald. Presupun deci că nu te deranjează să faci nişte mutări de sezon, ba chiar că ai chef de aşa ceva. Practic, vara să mai scoți chestii din casă pe terasă, iar iarna să le bagi înapoi, dar tot în casă, nu în debara sau în boxă
  • Şi uite cam cum funcționează: de exemplu, două taburete de terasă pot deveni suporturi pentru ghivece (şi aşa trebuie să bagi o parte din flori în casă la un moment dat); masa pliantă devine o extensie minunată pentru seri de filme şi castroane de floricele lângă canapeaua din living (unde nu ai stat prea mult peste vară, pentru că ai stat… afară:); puful îl bagi sub birou, pentru că e mai sănătos să ții picioarele ridicate, iar şezlongurile se duc în fața uşilor de terasă, pentru seri cu vin roşu şi filozofie. Sau, uite, dacă ai o masă pliantă agățată de balustrada de la terasă, o poți folosi în bucătărie, unde oricum nu ai niciodată destul blat pe care să te desfăşori atunci când găteşti (şi, dacă teoria mea se confirmă, oricum peste vară nu ți-a trebuit, pentru că nu ai făcut heavy cooking, astea sunt activități de zile ploioase).

amenajare-terasa-living-cu-mobilier-de-exterior

  • În ipoteza mai puțin probabilă în care casa ta se duce mai degrabă spre interiorul de la Peleş (mă refer la stil, nu la dimensiuni: lambriuri, mobilier masiv, covoare clasice, tablouri cu rame grele etc), atunci povestea asta cu “outside in” nu e pentru tine. Pe de-o parte pentru că va fi destul de greu, poate imposibil, să găseşti acel mobilier de exterior care să se potrivească într-o astfel de casă, iar pe de altă parte, pentru că nu cred că ți-ai dori oricum aşa ceva, e o diferență fundamentală de abordare. Pe scurt, aş zice să nu încerci, că nu o să iasă.
  • Am senzația că tonul meu aici pare destul de hipiot, dar să ştii că există variante de mobilier de exterior extrem de sofisticate, în tonuri neutre şi finisaje elegante, care nu dau neapărat senzația de plajă şi beach bar, ci doar o anume lejeritate a spațiului, o respirabilitate pe care cred că oricine o gustă. Să ai culoare/culori în casă e alegerea ta, la fel cum sunt  şi formele, mai clasice sau mai jucăuşe; în plus, indiferent de cât de sprințar ți se pare mobilierul de exterior, totuşi, la nevoie, metalul şi plasticul sunt uşor de îmblânzit cu perne, cuverturi sau fețe de masă, atunci când aduci the outdoor stuff în casă.

interior-de-dormitor-minimalist-cu-mobila-alba-scaune-din-lemn-si-perne-verzi-plus-hamac

Acestea fiind zise, prea multe rezerve nu văd de ce ai avea. Sigur, dacă acum te gândeşti pentru prima dată la posibilitatea asta, ceva ceva tot o să rămână de depozitat, fie din cele de afară fie din cele din interior; în timp însă o să fie “your new found pleasure” să acomodezi şezlongurile, pufurile sau hamacul de pe terasă în interior. Şi fii atentă: există tot felul de avantaje fabulos de evidente care fac joaca asta cât se poate de plauzibilă: mobilierul outdoor este  mult mai uşor şi mult mai ieftin. Ceea ce îți permite joaca şi fizic (nu faci hernie când ridici un dulap din rafie şi aluminiu, iar dacă ai chef să muți mobile la 2 noaptea şi eşti singură acasă, poți), dar şi în buget, unde nu sapă urme adânci, din contră, îți dau libertatea să schimbi şi să te răzgândeşti mult mai des. E o idee preconcepută că treaba asta cu mutatul sau schimbatul mobilierului una-două e ceva rău. Din contră: nu doar că e terapeutic, dar e un kick start pentru o mulțime de activități şi emoții din viața ta, care nu-şi găseau contextul potrivit. Aşa că hai, go out there and play!

mobilier-de-exterior-scaune-mese-din-lemn

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*