Idei de amenajare

Idei de amenajare pentru o altfel de casă de vacanță

Casa de vacanță – ai vrea să locuiești în ea? Cum? Nu ai o casă de vacanță? Ba da, ai :); stă ascunsă la tine în apartament, undeva între biblioteca exigentă din lemn de nuc, cuierul încărcat de paltoane și roțile de iarnă depozitate în balcon. Glumesc, știu că nu le ții acolo…

Se spune că înainte să poți construi ceva cu adevărat nou și revoluționar, trebuie mai întâi să distrugi complet sistemul existent. Bine, ăsta e mai degrabă un slogan revoluționar, care se potrivește în dictaturile militare din America Latină, nu neapărat atunci când vorbim despre o reamenajare. Sigur, e o amenajare mai New Age: o reamenajare a percepției.

casa-de-vacanta-decor-minimalist-canapea-cactus

Lucrurile sunt mult mai puțin complicate decât ai crede. Un sistem tot trebuie dărâmat – sistemul stării tale de spirit, și mai ales, al ideilor preconcepute care o alcătuiesc. Și că să mă opresc din atâta mister, uite despre ce e vorba: plăcerile noastre sunt alcătuite din detalii aparent insignifiante, dar când acele detalii sunt prezente, suntem mult mai toleranți cu toate celelalte mici neplăceri ale vieții. Cum ar fi mersul la job. Și mâine, și poimâine. Cum ar fi traficul. Cum ar fi vecinii care pun muzică proastă. Cum ar fi… dar tu știi mai bine ce îți strică mojo-ul.

vecini-de-apartament-zgomotosi

Ei, dacă toate astea se întâmplă când ești în vacanță, ai o abordare mult mai concesivă pentru toate lucrurile astea, le transformi în povești și aventuri, nu faci riduri în plus și nici nu te întrebi de ce viața asta e așa nedreaptă. Sigur, nu poți fi în vacanță tot timpul, dar poți să încerci să îți convingi mintea că ești; în fond, creierul uman poate face minuni, totul e să știi pe ce butoane să apeși. Iar unul dintre aceste butoane e mult mult mult mai la îndemână decât ai crede: atunci când casa în care trăiești se poartă și arată și vorbește ca o casă de vacanță, mintea ta o să fie foarte ușor de convins că asta e starea de fapt: suntem în vacanță! Nu râde, și nu fii sceptic: în fond, în cel mai rău caz, dacă nu funcționează (deși sunt gata să pun la bătaie următoarele două bilete de avion că va funcționa), tot te-ai ales cu niște draperii noi, un spațiu mai aerisit și cu o lumină mai bună în apartament.

decor-marin-cufar-rachita-canapea-alba

De multe ori facem lucrurile din inerție și dintr-un fel de comoditate respectuoasă față de ce credem noi că ar crede lumea că “se face”: ne cumpărăm biblioteci masive, din lemn închis la culoare, deși am putea trăi fericiți cu turnulețe de cărți puse direct pe podea. Adunăm cele mai mohorâte haine de iarnă într-un cuier cu care dăm nas în nas fix când intrăm pe ușă. Ne lovim genunchii și degetele în colțuri de mobile pentru care nici nu știm prea bine denumirea corectă, doar pentru că le-am salvat din casa mătușii și ar fi păcat să le aruncăm. Apoi ne mirăm că holul e întunecat și apăsător, sau, mai rău, nu ne mirăm, doar ne încruntăm în clipa în care intrăm pe ușă și ne mirăm mai apoi că am schimbat (în rău) mood-ul tuturor celor care ne întâlnesc după momentul acela – iubit, copil sau altă entitate simțitoare. Da, e chiar atât de simplu: am fi mult mai fericiți dacă am trăi în interioare care ne reprezintă, care ne aduc bucurie și ne fac pace în gânduri, mai ales după o zi nebună, plină de oameni, de excel-uri, de time sheet-uri sau alte unelte de tortură.

living-modern-perne-decorative-colorate-canapea-alba-scaun-clasic

Bine, poate ar fi cazul să termin cu filozofia și să trec la lucruri concrete. Cum faci să fie altfel? Cum faci să ajungi acasă și să zâmbești în clipa în care ai deschis ușa, ca atunci când intri într-o cameră răcoroasă, care miroase a mentă, după o zi de plajă, nisip și apă sărată? Promit că se poate.

Cumpără-ți flori!

Tu, ție. Oprește-te la florăria de la parter sau la taraba de la colț și cumpără un buchet de flori de câmp, vii, proaspete, (ieftine), și intră cu ele în casă, iar primul drum fă-l după o cană din ceramică în care să le pui. Simți diferența, nu?

paravan-decorativ-la-terrasse-retro-boutique

Descoperă ce îți trebuie cu adevărat

Cu alte cuvinte, scoate din casă lucrurile pe care nu le folosești (sunt mult mai multe decât ai crede): scaune greoaie, birouri și comode masive, măsuțe care au ca unic scop să îți arunci cheile când intri pe ușă, perne de al căror model te-ai plictisit de cel puțin cinci ani. Ok, nu spun să le arunci „de tot” – du-le în boxă, vinde-le pe olx, fă-le cadou. Orice, numai fă loc. Lumină, spațiu. Liniște. Pentru că de fapt liniștea asta se creează la tine în gânduri mai ales, iar asta e… priceless.

living-de-apartament-luminos-mobilier-scandinav

Iar apoi…

Amintește-ți de cele mai bune vacanțe pe care le-ai avut și de cum arătau casele, camerele, bungalourile în care se întâmplau aceste vacanțe. Amintește-ți de atmosferă, de aerul relaxat al amenajării, ce le genera? Poate coșurile de rafie pline cu reviste? Poate cutiile din lemn cu bomboane de ciocolată cu ambalaje foșnitoare? Nimic nu te împedică să îți lași dimineața pe pernă (da, tu pentru tine) cuburi de ciocolată cu mentă, pe care să le găsești – cu destulă surpriză, pentru ca ziua e lungă, ai timp să uiți că le-ai pus de dimineață – atunci când te duci să te culci. Răsfăț? Foarte bine, despre asta vorbesc.

cutii-din-lemn-pe-masa-rotunda-de-cafea

Room with a view

Sigur, pentru că apartamentul e același, view-ul e și el același. Sau nu: schimbă draperiile cu unele noi, din în și mătase, în culori care te trimit discret la mare – bej, bleu deschis, crem, auriu, albastru. Sau, dacă filmul tău e mai mult cu casa lui Heidi, între dealuri și brazi, alege draperii cu flori de câmp și perdele transparente din voal. Și, când te-ai convins ce efect puternic au asupra întregii case, cum schimbă starea de spirit cu una mai calmă, mai ușoară, schimbă și tapițeria scaunelor cu același material.

decor-exotic-cu-draperie-colorata-fotoliu-si-perne-decorative

Și pentru că a venit vorba de scaune…

…uită de seturi. Adu în casă una din trăsăturile definitorii ale caselor de vacanță: piesele de mobilier amestecate. Sigur, asta se întâmplă pentru că într-o casă de vacanță suntem tentați să aruncăm toate piesele disparate pe care nu le mai folosim, iar rezultatul nu e întotdeauna cel mai fericit. Însă poți face mișcarea asta cu stil: amestecă un Tolix cu un scaun de lemn vechi, păstrează unul din scaunele tapițate  și du-te în piața de vechituri după un scaun cu design de anii ’60, din plastic colorat.

mix-and-match-scaune-de-dining-in-stiluri-diferite

Pasul următor…

Cumpără-ți un fotoliu confortabil, o piesă statement, în dungi alb cu albastru. Gata, locuiești într-un far. Glumesc… sau nu prea. Un fotoliu aproape exagerat de marin e un fel de piscină în apartament, are o forță de sugestie impresionantă. Iar dacă scotocești în cutiile cu scoici, pietre și căluți de mare adunați de pe plajele din ultimii 3 ani, o să ai și ce să pui pe măsuță de cafea de lângă fotoliu. Pur și simplu, acolo, pe masă, ca și cum acum te-ai întors de la plajă cu mâinile pline.

inart summer 2016

Fotoliul Albert de la Retro Boutique

Bun, ai făcut toate lucurile de mai sus. Simți că a venit vara la tine în apartament? Ai deschis laptopul și ți se pare că lucrezi remote, de pe o insulă, de plăcere, doar pentru că te-ai săturat de atâta plajă? Atunci ești gata pentru nivelul următor: bufetul retro din living.

Zici că e prea mare investiția? Uite cum ar trebui să privești lucrurile: starea ta de spirit și claritatea minții sunt cele mai valoroase lucruri pe care le ai și de cele mai multe ori nici nu realizezi cât de scump e să  le menții la un nivel constant: shopping compulsiv, masaje relaxante, terapie, ședințe de life coaching. Ce susțin eu e că uneori o canapea nouă, care arată mai mult a hamac decât a canapea, sau un bufet de bucătărie care te trimite direct  sudul Franței sunt mult ieftine decât toate lucrurile astea la un loc.

decor-clasic-cu-bufet-retro-si-fotoliu

Last but not least…

Balconul. Terasa. Miniterasa, nu contează dimensiunile. Dacă ai așa ceva, și dacă în peisaj intră măcar doi-trei copaci şi câteva plante, nu doar betonul de la clădirea de vizavi, ești norocos. Dar chiar și dacă vezi beton, nu dispera – sunt câteva lucruri foarte ingenioase pe care le poți face ca să transformi un balcon într-o grădină englezească. Sau o junglă tropicală. Sau o terasă hipioată din Vama Veche. Dar despre asta – pentru că știu sigur că o să mă lungesc – în episodul viitor. Stay tuned and retro!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*