Sfaturi Deco

7 sfaturi pentru alegerea draperiilor

O vorbă din bătrâni spune că “o casă fără perdele este ca o curte fără flori”. Probabil că locuitorii ţărilor nordice nu ar fi neapărat de acord, dar noi susţinem comparaţia. De aceea, vă oferim câteva sugestii despre cum să înfrumuseţaţi zonele vitrate folosind draperii.

Decor clasic cu draperii model floral

1. Dublați perdeaua existentă cu o draperie asortată. Pentru o îmbinare armonioasă, o perdea înflorată cere o draperie uni şi invers. Altfel ansamblul format de cele două ar fi prea încărcat sau, dimpotrivă, prea tern.

Perdele si draperii asortate

2. Dimensiuni recomandate: perdeaua şi draperia vor avea întotdeauna aceeaşi înălţime, fie că acoperă fereastra din tavan până la podea, fie că se alege varianta scurtată, până la glaful ferestrei. Ca lăţime, pentru o încreţire medie a perdelei se înmulţeşte lungimea galeriei cu 2,2 , în timp ce pentru draperie coeficientul de multiplicare este de 1,8.

draperie-eleganta-de-lungime-egala-cu-perdeaua

3. Acoperirea ferestrelor şi a uşilor atât cu perdele, cât şi cu draperii impune folosirea unei galerii duble: de tip şină, cu prindere în tavan sau clasică, cu bară.

Galerie metalica dubla pentru draperii

4. Draperia poate fi folosită drept notă de accent pentru un interior tern cromatic şi reciproc, ca element de “liniştire” într-o agitaţie de culori. Având prezenţa cea mai consistentă într-o încăpere, materialul textil face parte adeseori din lait motivul amenajării interiorului, atât cromatic, cât şi ca pattern decorativ în jocul de ambientare.

Draperi florala si perne decorative asortate

draperie-cu-model-floral-si-perne-decorative-asortate-2

Draperii cu model imprimat digital de la Retro Boutique

5. Vorbind de ambientare, puteţi crea asortări inedite într-o cameră, pornind de la o draperie şi folosind ţesături complementare: pentru cuvertura de pat, pentru feţele de perne decorative, la tapiţarea fotoliilor şi a banchetelor. Sau, de ce nu, la abajururile veiozelor. Vă sfătuim ca într-o astfel de construcţie să folosiţi regula triunghiului pentru a menţine echilibrul ambiental al încăperii (detalii aici).

Perdele si draperii florale Cambridge de la Retro Boutique

Perdele si draperii Anjou de la Retro Boutique

Draperie, fata de masa si servete asortate

6. Draperii semitransparente sau opace (blackout)? Depinde. Sufrageria (livingul, camera de zi) este un spațiu pentru care intimitatea nu e o cerință stringentă. Pe de altă parte, dacă vă gândiți la diminețile de week-end, este bine ca încăperea să fie bine luminată. Aşadar, alegerea potrivită aici ar fi o draperie semitransparentă, care lasă lumina să treacă, protejându-vă în acelaşi timp de priviri curioase.

Sufragerie a unui apartament cu drpaerii semitransparente

7. Storurile romane au avantajul unui design elegant, clasic. Nu se vor demoda vreodată, mai ales dacă alegeți un material de draperie cu discret model floral sau în dungi, de pildă. Storurile romane inspiră rafinament şi dau personalitate încăperii. Pe de altă parte, trebuie avut în vedere că – în cazul ferestrelor mai puțin înalte –  storul roman ocupă parte din geam, împiedicând lumina să pătrundă în încăpere, fapt care poate fi un dezavantaj.

Bucatarie cu storuri romane, material cu model floral

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*