Idei de amenajare

Mobila albă în amenajarea interioară

Manifest în alb

Există în jurul nostru la fiecare pas. Sclipiri de gheaţă, tonuri antichizate, patina învechită, luciri glamour, preferința pentru mobila albă s-a instaurat ca reacţie de protest împotriva anilor lungi şi grei petrecuţi în apartamente cu cromatică ternă, în care se înghesuiau fără noimă piese de mobilă în diverse nuanţe de maro.

Din fericire, istoria se scrie diferit de câteva decenii. Generaţiile noi se avântă nestingherit spre zone diverse eliberate de constrângeri şi modele învechite. Astfel, albul a devenit culoarea acestor vremuri de transformare, spirit tânăr la început de drum, regretul unei inocenţe târzii, pierdute în favoarea desăvârşirii maturizării.

inspiratie-amenajare-interioara-in-alb

La modă astăzi, albul nu e plictisitor şi nici obositor, cât timp găsim reţeta alternării diverselor tonuri. Albul este o culoare dramatică şi induce starea de confort daca e folosit cu înţelepciune şi naturaleţe în amenajare. Perne si cuverturi pufoase, tapet, culori şterse, finisaje prăfuite, mobilă cu patină induc o atmosferă aerată, fără a fi rece sau sterilă.

Pentru a începe povestea mobilierului alb, aceast prinţ al amenajărilor interioare, să aruncăm o privire fugară elementelor ajutătoare, cele ce transformă de fapt camera şi o pregătesc pentru ceremonia de final.

amenajare-living-cu-canapea-albaFoto: dentalroseville.com

Albul este o culoare complexă (a spus cineva “simplu”?). Faimosul brand de vopseluri Benjamin Moore oferă nu mai puţin de 200 de nuanţe de alb. În substrat, albul ascunde tonuri de roz, bleu şi verde. Un sfat dat de specialist, pentru a alege o vopsea albă de perete: este indicat să zugrăviți un perete şi apoi să evaluați în diferite momente ale zilei, pentru a observa schimbarea nuanţei în funcţie de lumină.

Amenajarea unui interior de living in al cu vopseluri Bnejamin Moore

Foto: benjaminmoore.com

Albul, fie că vorbim de mobilă, vopsea, lambriu sau parchet, are calitatea de a uni vizual zone separate, amenajate diferit. În astfel de situaţii, albul creează continuitate în decorare şi dă senzaţia de curgere dintr-un spaţiu în altul.

Mobila albă, subiectul poveştii noastre de astăzi, este baza perfectă a unei amenajări interioare indiferent de stilul dorit – de la shabby chic-ul prăfuit şi până la eclecticul contemporan.

mobilier-alb-in-amenajari-eclectice

Living în alb

Camera de zi este, fără îndoială, cea mai populară zonă a unei locuinţe. Loc de adunare al întregii familii, sufletul casei, martoră a bucuriilor, tristeţilor, deciziilor importante, a micilor întâmplări cotidiene, admirată de musafiri şi răsfăţată de decoratori, sufrageria poate fi cel mai bine pusă în valoare de aerul pur şi imaculat dat de un mobilier alb.

Tapetul imprimat cu motive florale în nuanţe pastelate este alegerea potrivită dacă vă gândiţi să optaţi pentru un decor romantic. Sugestie de amenajare: pentru a oferi încăperii un aer inedit, dar și pentru a pune în valoare piesele de mobila, amplasați-le pe acestea din urmă în dreptul unui perete vopsit într-o culoare puternică și contrastantă precum roșu, negru sau gri închis și completați amenajarea cu perne decorative, covoare și candelabre elegante.

living-mobilier-alb

Desigur, nu e nimic mai rău decât să vezi un living mobilat preţios în alb şi un proprietar înspăimântat în permanenţă de murdărie (cu o mențiune specială pentru canapea). Albul trebuie lăsat să trăiască, să respire. Nu e recomandabil să încurajăm o familie tânără să folosească tapiţare textilă în alb, însă putem sugera draperii sau perdele albe cu o bordură colorată adăugată în partea de jos, acolo unde ating pardoseala.

Retro-Boutique-Set-mobila-living-Anvers

Setul de mobila pentru living Anvers de la Retro Boutique

Albul în dormitor

Aşa cum spune cunoscutul designer Darryl Carter, “o cameră în alb ridică o problemă complexă: nu e nimic aici să distragă atenţia”. În consecinţă, el sfătuieşte ca fiecare piesă, atât mobilierul, cât şi decorațiunile, să fie aleasă cu grijă şi într-o abordare unitară cu restul elementelor.

colaj-idei-de-amenajare-a-dormitorului-cu-mobilier-alb

Însă cât timp folosim mobila albă ca o pânză canvas pentru “a picta” interiorul dorit, nimic nu e mai versatil, mai fermecător, mai ofertant. Putem obţine astfel dormitorul – sanctuar mult visat, personalizându-l cum ne dorim, fie că urmărim riguros un anume stil  – clasic, modern, romantic – sau alegem să ne ghidăm după un instinct artistic propriu. Design-ul unui dormitor ce se sprijină pe mobilier alb inspiră imagini ce vorbesc despre pace, seninătate şi nevoie permanentă de regăsire a sinelui.

retro-boutique-set-mobila-alba-dormitor-crinaSetul de mobilă albă pentru dormitor Crina de la Retro Boutique

Bucătărie în alb

Fie că o gândim integral în alb, o îmblânzim cu lemn natur sau îi dăm o scânteie de culoare, amenajarea unei bucătării cu mobilier alb aduce armonie şi echilibru în orice casă. Bucătăria în alb nu va fi niciodată demodată; extraordinar de versatilă, poate fi adaptată diverselor stiluri prin asortarea de elemente în combinații complementare.

colaj-sugestii-amenajare-interioara-bucatarie-cu-mobilier-alb

O bucătărie rustică cu pereții albi neuniformi va primi bucuroasă bârnele din lemn nefinisat, parchetul din scândură, corpuri de iluminat din metal gri sau oalele din cupru roşiatic atârnate la vedere. Pentru un aer provensal, la modă astăzi, diverse tonuri de alb învechit sau uşor colorat vor alterna pe piese disparate de mobilier.

Un look contemporan cu accente minimaliste, va îndemna la o linie simplă şi cât mai “înglobată” în perete, feronerie aproape inexistentă şi o insulă de lucru folosită şi drept masă pentru un mic dejun frugal. O oglindă dreptunghiulară de mari dimensiuni, decorată cu medalion floral sculptat în lemn, încheie lista accesoriilor.

sugestie-decorare-bucatarie-mobilier-alb

bucatarie-moderna-mobilier-alb

Foto: architecturaldigest.com

Baie ca neaua

Albul transformă camera de baie într-un spaţiu curat şi luminos ce îmbie la relaxare; astfel, toate grijile rămân la uşă în timp ce cada înspumată sau duşul revigorant te transportă în locuri exotice, departe de termene limită şi liste de cumpărături.

mobilier-alb-amenajare-interioara-camera-de-baie

Foto: pinterest.com

Uită de materialele convenţionale şi riscă o nouă abordare în decorare. Cu puţină imaginaţie şi un strop de inspiraţie artistică, putem transforma această cameră pentru care ne pierdem în timp interesul într-un loc ce nu conteneşte să ne uimească.

amenajare-interioara-camera-de-baie-vintage-in-alb

Foto: livingandkitchen.com

Şi, în final, pentru aducere aminte…

“Orchestra începu cu-o indignare grațioasă
Salonul alb visa cu roze albe —
Un vals de voaluri albe …
Spaţiu, infinit, de o tristeţe armonioasă …

În aurora plină de vioare,
Balul alb s-a resfirat pe întinsele cărări —
Cântau clare sărutări …
Larg, miniatură de vremuri viitoare …”

George Bacovia – Alb

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*