In style

Masa de toaletă sau despre preţuirea de sine

Să ne imaginăm următoarea scenă: la prima oră a dimineţii, aşezată la masa de toaletă, favorita regelui începe elaboratul ritual al înfrumuseţării zilnice. Trăgând cu ochiul pe fereastră, vedem blatul rotund al mesei acoperit cu postav roşu, peste care stă aşternută o pânză albă, fin ţesută (toile). În oglindă, mâna care ţine cutia cu farduri poartă o brăţară în al cărei medalion este gravată efigia regelui. Doamna este nimeni alta decât Marchiza de Pompadour, iar regele este Ludovic al XV-lea.

artist-flamand-doamna-la-masa-de-toaleta

Astfel începe povestea noastră. Cea a mesei de toaletă este mult mai veche însă. Ştiaţi că în Egiptul Antic accesoriile de înfrumuseţare erau ţinute la loc de cinste, în casete de cosmetică cu oglindă? O istorie ce se întinde pe trei mii de ani aşadar, având în centrul său preţuirea de sine. Englezii chiar au un cuvânt grozav pentru masa de toaletă: vanity. Dorinţa de a fi mai mult decât suntem, carevasăzică. Nimic mai potrivit pentru aceasta decât un colţ cu oglindă şi sipet cu farduri, nu?

Masa de toaleta Incanto

Masa de toaletă Incanto de la Retro Boutique

Masa de toaleta in stil victorian

Termenul „masă de toaletă” îşi are originea în Franța secolului al XVII-lea. Inițial, vorbim despre o măsuță cu două sau trei sertare, însă pe măsură ce masa de toaletă câştigă popularitate, compartimentarea devine din ce în ce mai generoasă. Apar mesele de toaletă cu aripi laterale ce se pot plia, prevăzute cu oglindă şi blat rabatabil. Iată o descriere de epocă despre o asemenea piesă: interiorul includea „o oglindă prinsă pe un mecanism ce glisează, trei cutii de pudră, raft cu patru piepteni, răzuitoare şi piatră de ascuțit, compartimente pentru periuțe de dinți, sticluțe cu ulei, foarfece…” (Thomas Shearer – 1788).

masa-de-toaleta-din-lemn-de-stejar-si-brad-cu-marmura-si-portlena

Mese de toaletă Retro Boutique

Retro-Boutique-Masa-de-toaleta-cu-taburet-IreneRetro-Boutique-Mobilier-alb-Masa-de-toaleta-La-Provencale-2 Retro-Boutique-Mobila-dormitor-Masa-de-toaleta-1 comoda-dormitor-masa-machiaj-jolla

 

 

 

 

 

Ideea de lux se asociază mesei de toaletă în primele decenii ale secolului al XX-lea (anii Art Deco). În Europa, dar mai ales în America, masa de toaletă de lux devine un simbol al conceptului modern de glamour. Filmele hollywoodiene din perioada 1920 – 1930 cultivă imaginea divei („femme fatale”) ce îşi desăvârşeşte imagine aşezată la masa de machiaj din dormitor sau din dressing.

vicky-lester-masa-de-toaleta-hollywood

miriam-hopkins-masa-de-toaleta-hollywood

Ritualul înfrumuseţării seduce egal privitorul şi pe cea care îl înfăptuieşte. Marchiza de Pompadour ştia cel mai bine asta, primind audienţe în timp ce se aranja. Chiar dacă esenţa ritualului a rămas aceeaşi, trecerea timpului complică lucrurile, inventând noi şi noi accesorii. La fel, masa de toaletă evoluează: de la masa simplă folosită de Marchiză, astăzi avem console cu triptic de oglinzi, ornamentate cu motive rococo sau cabinete cu sertare bombate şi blat pictat, de sine stătătoare sau puse în set cu taburet. Alegerea e lucru dificil, vezi bine…

Masa de toaleta in stil Art Deco

masa-de-toaleta-glamour

Pentru acelea dintre dumneavoastră care preferă amenajările în stil minimalist, iată doua exemple de măsuțe de machiaj al căror design exploatează eleganța jocului geometric:

masa-de-machiaj-moderna-cu-sertare-si-taburet

masuta-de-toaleta-moderna

DIY – mai simplu nu se poate

Poate mai mult decât în cazul altor produse de mobilier, masa de toaletă permite flexibilitate, când vorbim de abordarea Do It Yourself. Din rațiuni practice (gândiți-vă la spațiul apartamentelor moderne), dar şi de stil, barocele mese de toaletă de acum trei secole sunt foarte potrivite spre a fi admirate azi în muzee. Altfel, în cazul interioarelor contemporane, spunem hotărât că orice doamnă poate să-şi amenajeze în casă propriul colț de machiaj.

Întâi de toate, aveţi nevoie de o masă, de o consolă cu sertare sau de un birou. Cu cât mai mult spațiu pentru depozitarea articolelor de cosmetică, cu atât mai bine. În cazul în care masa nu are  suficiente sertare, puteți prinde în perete câeva polițe sau vă puteți sluji de blat (dacă doriţi să-l protejaţi, decupați şi aşezați peste acesta o bucată de sticlă). Culorile la modă sunt combinații de tonuri deschise (alb, gri, roz, bleu, etc) şi finisaje natur pentru cadru şi picioare.

diy-masa-de-machiaj-consola-oglinda-1

dormitor-cu-masa-de-toaleta-alba-cu-scaun

Oglinda este o parte foarte importantă a setului de machiaj, iată de ce recomandarea noastră merge către oglinzile de mari dimensiuni. Ovale, rotunde sau rectangulare, acestea au un dublu rol: reflectă lumina şi permit un unghi de vedere foarte larg. Preferatele noastre sunt oglinzile în stil vintage, cu ramă antichizată, care dau un aer foarte şic (prețul fiind unul foarte accesibil azi), dar depinde, desigur, de stilul fiecărei amenajări.

diy-oglinda-mari-dimensiuni-pentru-masa-machiaj

diy-masa-de-toaleta-shabby-chic

decor-dormitor-minimalist

Mai departe, căutaţi un taburet sau un scaun frumos tapiţat. Şi, ne grăbim să adăugăm, confortabil, pentru că veţi petrece oarece răstimp la masa de toaletă! Un scaun cu spătar în stil Ludovic, taburete Savonarola sau poate o banchetă cu pernă bine căptuşită, oricare dintre acestea este potrivit(ă). În final, o vorbă despre iluminat. Vă sfătuim să amplasaţi masa de machiaj în dreptul unei ferestre, pentru a profita de lumina soarelui. Dacă însă lucrul nu este cu putinţă, drept sursă de lumină vă poate sluji ansamblul format dintr-o veioză şi două aplice. Decorul fiind gata, să înceapă dară piesa!

dormitor-modern-bauhaus-colt-de-toaleta

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Alina 05/09/2016 at 08:31

    Masa de toaleta a disparut din dormitorul clasic de ceva timp, insa mi-as dori tare mult una 🙂

  • Leave a Reply

    *