In style

Patul cu baldachin – o mie de ani de răsfăț

Ce legătură există între un castel medieval din Spania, Liz Taylor şi Prințesa mofturoasă a Fraților Grimm? Aparent, niciuna. Şi totuşi, dacă cercetăm mai atent, vom afla o frumoasă poveste care le uneşte. Despre romantism, luxurianță decorativă şi paturi cu baldachin, în cele ce urmează.

Istoria patului cu baldachin (varianta deloc plictisitoare)

Castelul medieval din Segovia, Spania

Să începem cu castelul. Este real, în cazul în care vă întrebați, deşi pare desprins dintr-un film al lui Walt Disney. Se află în Segovia (Spania) şi, pe cât este de fermecător la exterior, pe atât este de modest înăuntru. Asta pentru că a fost construit în Evul Mediu şi, pe vremea aceea, confortul era mai puțin important.

Nu v-ați întrebat niciodată de ce ferestrele sunt atât de mici?

Ei bine, pentru a nu pierde căldura (nimeni nu vrea să moară; de frig, cu atât mai puțin). Din acelaşi motiv, în castelele Evului Mediu regi, nobili şi supuşi dormeau laolaltă în sala cea mare. Uneori, patul regal era despărțit de restul încăperii printr-o draperie groasă. Aici se naşte ideea de pat cu baldachin.

Dormitor medieval cu pat cu baldachin din lemn masiv

Pe la 1200 nobilii îşi construiesc – în sfârşit – camere separate. Arătau ca în imaginea de mai sus: întunecoase, reci, neprimitoare. Fotoliile sunt aduse mult după, unde mai pui că nu aveau nici televizor! Nu e de mirare că, cel puțin la început, aristocrații continuă să doarmă în aceeaşi încăpere cu slujitorii. Numai că de data aceasta în centrul „dormitorului” tronează de sine stătător patul cu baldachin.

Dacă aveți nostalgii gotice puteți opta pentru versiunea contemporana a unui astfel de pat (pentru mai multă autenticitate vă recomandăm să opriți căldura):

decor-eclectic-cu-pat-gotic-din-fier

Revenind, putem spune fără ezitare că „astăzi nu se mai fabrică aşa ceva”: după cum reiese din tot felul de manuscrise şi miniaturi, paturile cu baldachin din castele precum Segovia aveau cadru din lemn masiv, plafon şi podea. Dimensiunile erau impresionante, chiar şi după standardul actual: 240 cu 210 centimetri. Ceva inedit despre design: paturile erau demontabile, astfel că staff-ul nobiliar le putea transporta în cursul vizitelor pe care seniorul le făcea la proprietățile sale. Trec patru secole şi lucrurile se rafinează: mai puțin masive, tăbliile paturilor încep să fie decorate cu intarsii sau pictate. Cei patru stâlpi care susțin baldachinul sunt acum sculptați cu motive complicate. Şi, credeți sau nu, apare (un soi de) somieră: o împletitură de frânghii şi fâşii de piele, peste care se aşază blănuri, perne, pături. Bonus pentru regi – o saltea din pene, confort nemaivăzut până atunci!

Patul regelui Ludovic al XVI-lea, impreuna cu sofaua si secreterul regal

Dacă inițial draperii groase erau agățate cu ajutorul unor frânghii direct de tavan, ulterior este adăugat un cadru din lemn ca suport pentru draperii sau perdele. Patul cu baldachin și stâlpi de susținere a fost numit „patul regilor și rege al paturilor”. Despre Ludovic al XIV-lea se spune că ar fi avut nu mai puțin de 413 astfel de paturi, fiecare cu designul lui! Cunoscând şi alte lucruri despre el, faptul nu ne miră chiar atât de tare…

O reinterepretare în coordonatele zilelor noastre ar putea arăta aşa:

baldachin-vintage

Scurtă pauză de la ora de istorie – de unde denumirea „pat cu baldachin”?

Că tot vorbeam de francezi, la noi termenul ajunge pe filiera acestora: „baldaquin” (boltă) provine de la Baldac  sau Baudac, aşa cum era cunoscut Bagdadul în Europa medievală. De ce Bagdad? Pentru că în acest oraş se aflau numeroase manufacturi de mătase, ce făceau comerț cu lumea apuseană. Asemănător, italienii spun „baldacchino”. Englezii, în răspăr ca de obicei, l-au numit „canopy”. Să nu ne întrebați de unde vine.

tablie-tapitata-de-pat-cu-baldachin-perdele-albe

Decor de dormitor romantic cu pat alb cu perdea

Revenind la paturile noastre, în secolul al XVIII-lea țesături mai uşoare precum taftaua şi satinul înlocuiesc brocarturile şi catifelele grele ale barocului (bănuim că şi încălzirea globală a jucat aici un rol). În fine, sfârşitul secolulului XIX marchează o revoluție în design, adusă de folosirea pe scară largă a fierului în amenajări, atât interioare, cât şi exterioare. Apar saltelele cu arcuri şi paturile metalice, al căror cadru este realizat din bare sau din fier forjat.

Astăzi lucrurile stau cam aşa:

Dormitor modernist si pat cu baldachin fara tesaturi

Vi se pare prea bruscă trecerea? Nu vă regăsiți în decorul minimalist al dormitorului de mai sus? Vă propunem atunci o suită de variante, alese după rolul funcțional, stilul sau locul în care doriți să amplasați patul. De data aceasta vom fi mai serioşi, pentru că patul cu baldachin nu este un lucru cu care (sau în care) să te joci.

Baldachinul din dormitor

Printesa mofturoasa a Fratilor Grimm

Ați ghicit, este chiar Prințesa mofturoasă a Fraților Grimm. Faptul că stă în vârful unui pat cu baldachin subliniază asocierea acestei piese de mobilă cu ideea de lux aristocratic. De sânge albastru sau nu, cu toții putem visa. Mai ales că găsim astăzi pe piață suficiente modele de paturi dintre care să alegem.

Pat cu baldachin din fier forjat, decor clasic

pat-din-lemn

Fie că vorbim de amenajări minimaliste sau tradiționale, paturile cu baldachin din dormitoarele de azi poartă cu sine ideea de romantism. Puteți accentua acest caracter dezvoltând o amenajare cu temă florală şi cromatică pastelată. O lustră cu trandafiri, două noptiere pictate şi abajururi cu volane sunt elemente decorative ce nu costă mult, dar produc un puternic efect vizual. Altfel, sensibilitatea feminină poate lucra în voie, construind acel look vintage romantic, cu accente shabby chic. În contrast, un dormitor modern poate sugera foarte bine ideea de romantism folosind drept dominantă culoarea roz.

Dormitor shabby chic, pat cu baldachin de la Retro Boutique

Patul cu baldachin Belchamp de la RetroBoutique.ro

pat-modern-cadru-din-inox

Păstrând coordonatele clasice, spunem că prezența țesăturilor este esențială, fie ele perdele din voal sau draperii grele. Dacă vă plac țărmurile însorite ale insulelor greceşti, văruiți pereții dormitorului în alb, alegeți un taburet şi o comodă din lemn nefinisat, iar pe post de pete de culoare – perne decorative şi un covor cu motive etno. A, şi să nu uităm: lumină, multă lumină!

Interior boem in hotel din insula Mykonos

Dacă, dimpotrivă, aveți gusturi mai conservatoare, ce se revendică de la tradiție, țesăturile cu dungi, cuverturile în culori cuminți şi tablourile sunt binevenite. Folosiți-le cu economie însă, pentru că aglomerarea de obiecte poate genera o nedorită senzație de oboseală vizuală.

Dormitor traditional, draperii cu dungi

Pentru aceia mai temători dintre noi, există şi un subtil efect psihologic dat de draperiile lăsate: ascunşi de duşmanii nenumiți (şi nevăzuți) putem avea un somn lin.

Copilării şi nu chiar… Că veni vorba, iată două exemple de pătuț cu baldachin în decorul unei camere de copil – unul idilic, celălalt de inspirație rustică. Cu adevărat „de poveste”:

Patut cu baldachin, cromatica roz pastel

Patut cu baldachin

La polul opus abordării clasice,  minimalismul promovează filozofia „less is more” („mai puțin înseamnă mai mult”). Citată în varii contexte, sintagma şi-a diluat sensul inițial. Minimalismul aspiră să creeze spații degajate, dar nu reci şi austere. Fără excese decorative, dar care să emane căldură şi armonie. Dezideratul este atins alegând un minim de piese de mobilă, din materiale de calitate, şi uzând de jocul culorilor, luminii, texturilor.

Privind la interioarele dormitoarelor contemporane, putem identifica parte din aceste principii. Există şi versiuni moderne ale patului cu baldachin, după cum se poate vedea mai jos:

Pat modern cu baldachin din lemn, interior minimalist

Baldachinul de exterior

O opțiune interesantă pentru zilele de vară, deşi uşor extravagantă, ar spune unii. Trebuie desigur să aveți la dispoziție o grădină ceva mai mare. Mult mai probabil să găsiți un asemenea model de pat mergând în vacanță, la vreun hotel dichisit sau pe plajă. Baldachinul de exterior este cadrul ideal pentru siestă sau pentru relaxare diurnă. Leneveala este bună, ca să parafrazăm reclama.

Baldachin din lemn pentru terasa exterior si gradina

DIY – pentru cei cu ambiții meşteşugăreşti

Filozofia DIY (Do It Yourself) nu este ceva nou. Subzistă şi este revigorată ciclic, în perioade ale istoriei caracterizate de expansiunea producției industriale. Este suficient să ne aducem aminte de mişcarea Arts & Crafts, de la mijlocul secolului al XIX-lea, apărută ca reacție la producția de masă din epoca maşinii cu aburi. Situația este similară astăzi (este suficient să privim la avântul luat de produsele handmade). Aşadar, dacă doriți o piesă de mobilă unicat, puteți încerca aceasta acasă.

Atâta doar că, în cazul patului cu baldachin, lucrurile nu sunt chiar atât de simple.

Chiar dacă găsiți cu uşurință pe piață bare metalice pentru cei patru stâlpi şi pentru cadrul dreptunghiular, îmbinarea lor într-o structură simetrică, cu unghiuri drepte, se poate dovedi complicată. Soliditatea ansamblului trebuie şi ea avută in vedere. O soluție mai simplă, dar de efect, este să folosiți patru profile metalice în formă de L, pe care le prindeți de tavanul în camera de dormit. Obțineți astfel un fel de galerie, de care puteți suspenda apoi perdeaua baldachinului.

Baldachin Do It Yourself

Dacă sunteți pasionați de amenajări rustice, tema trebuie să fie centrată în jurul lemnului, prezent în diverse forme şi cu varii texturi: tăblia de pat, podeaua sau parchetul, o măsuță de cafea, rama oglinzii, decorațiuni, etc. Cât priveşte baldachinul, o soluție inedită este să-l confecționați din bucăți subțiri de trunchi sau crengi de arbore, suspendate cu patru sfori de tot atâtea cârlige.

Dormitor rustic DIY

Sau puteți alege o variantă care doar sugerează ideea de pat cu baldachin:

alternativa-la-patul-cu-baldachin

În fine, iată şi un decor pentru spiritele boeme. Deşi albul este un fundal grozav pentru visare, asigurând liniştea atât de necesară, efervescența firilor creative are drept ecou o compoziție vizuală pe măsură. Culori aprinse, combinații decorative la limita kitschului, o dezordine studiată şi accente pronunțat orientale. Bohemian chic, cum se spune.

Baldachin bohemian chic, interior oriental

Celebritate alături de celebrități

O poveste de o mie de ani care încă se scrie, acesta este elegantul pat cu baldachin. La final, un strop de glamour, pentru ca totul să fie perfect. Elizabeth Taylor privindu-şi meditativ fiica, Gisele Bündchen, un tablou vivant cu fotomodele. Dintre fotografiile adunate în colecția iconicei reviste Vogue de-a lungul a câtorva decenii am ales câteva instantanee inedite.

Elizabeth Taylor in revista Vogue

Elizabeth Taylor şi fiica sa

Gisele Bündchen in revista Vogue

Gisele Bündchen

Tablou vivant cu fotomodele in patul cu baldachin

Nadja Auermann in decorul unui dormitor clasic

Nadja Auermann

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*