Idei de amenajare

O provocare urbană: amenajarea spaţiilor mici

Sunt două motive pentru care am ales să vorbim despre amenajarea spaţiilor mici: primul (şi cel mai important), faptul că spaţiile mici sunt de departe cele mai numeroase şi mai răspândite în locuinţele din zona urbană; al doilea (şi cel mai provocator), nevoia de a depăşi convenţia, de acum desuetă, că un asemenea spaţiu nu lasă imaginaţia să zburde, impunând doar exploatarea funcţionalului în detrimentul stilului.

Dacă un spaţiu generos ajută designerul şi beneficiarul deopotrivă prin multitudinea de opţiuni de amenajare oferite, o încăpere mai puţin generoasă cere decoratorului măiestrie şi originalitate. Spaţiile mici, fie că sunt apartamente, garsoniere sau camere ale aceluiaşi imobil, pot fi amenajate funcţional, cultivând totodată un ambient plăcut. Astăzi lipsa de spaţiu nu mai poate fi invocată drept justificare pentru lipsa de stil.

Insula de bucatarie in living retro industrial

Cu nimic diferite de alte amenajari, şi spaţiile mici pot respira personalitatea şi estetica celor care le locuiesc. Nu trebuie decat să renunţăm la convenţional şi să amenajăm experimentând. Identitatea unui spaţiu depinde şi de modul gradual de decorare. Ştim prea bine că decizia de a cumpăra, atunci când suntem împinşi de nevoie, nu are un rezultat care să ne satisfacă pe termen lung. Este foarte posibil să nu găsim ceea ce ne dorim şi atunci facem compromisuri. Cutia Pandorei fiind astfel deschisă, de multe ori se întamplă ca la sfârşitul proiectului de amenajare interioară să deschidem ochii într-un spaţiu străin, care nu ne defineşte. În schimb, putem mobila şi decora pas cu pas, atunci când piesele şi ideile se adună ca un puzzle, ele aflându-ne pe noi şi nu invers.

Cum amenajăm încăperile casei

Idei pentru amenajarea livingurilor mici

Toate încăperile mici ridică probleme de amenajare, însă între ele livingul prezintă o importanţă deosebită. Sufrageria este spaţiul cel mai „solicitat”, atât de către membrii familiei care-şi petrec aici serile şi week-end-urile, cât şi de către oaspeţi. Amenajarea unui living mic va trebui deci să ţină cont de aspectele funcţionale, dar şi de cele de design.

Piesele de mobilă esenţiale în living sunt canapeaua, comoda TV, masa de cafea şi biblioteca. În cazul amenajării livingurilor mici, fiecare dintre acestea trebuie aleasă cu grijă. Convenţionala măsuţă dreptunghiulară de cafea o poţi înlocui fie cu două taburete – cutie de depozitare, fie cu un original cufăr vintage sau chiar cu un puf textil de mari dimensiuni. Taburetele şi cuferele au şi avantajul că oferă spaţiu preţios pentru ascunderea accesoriilor sau a altor mărunţişuri. Apoi, renunţă la comoda TV şi monteaza televizorul fie direct pe perete, fie într-o etajeră special adaptată.

Când alegi canapeaua, caută un model cu linii simple şi picioare expuse, ce dau fluiditate spaţiului (canapelele în stil scandinav sunt ideale pentru livingurile mici). O abordare îndrăzneaţă este să renunţi cu totul la canapea, pe care o poţi înlocui cu două – trei fotolii de stiluri şi culori diferite. În fine, uită de bibliotecă – o sufragerie mică nu are spaţiu pentru ea. În schimb, o soluţie foarte bună este să amenajezi un perete întreg cu rafturi şi console pe care vei păstra cărţi, decoraţiuni şi suveniruri.

Idei pentru amenajarea dormitoarelor mici

Amenajarea unui dormitor de mici dimensiuni nu este un lucru foarte dificil, dacă ţii cont de câteva sfaturi. Vei avea nevoie de spaţiu de depozitare pentru haine şi lenjerii, un pat confortabil şi de una sau două noptiere. Spre deosebire de living, mobila dormitorului trebuie să fie pronunţat funcţională, urmând să dai personalitate camerei cu ajutorul accesoriilor şi a ţesăturilor. Sfatul nostru este să eviţi amestectul de culori şi stiluri, care oboseşte privirea, şi să optezi pentru un interior cu design minimalist. Dacă alegi culori similare pentru mobilier, draperii şi pereţi, vei obţine o atmosferă destinsă, ce inspiră linişte. Pentru accent, perne decorative în culori aprinse.

Un truc cunoscut pentru a da impresia de spaţiu este folosirea oglinzilor în spaţiile mici. Acestea sunt cu atât mai folositoare în camerele cu ferestre înguste, care nu lasă să treacă suficientă lumină. Un efect original poţi obţine grupând pe un perete mai multe oglinzi de forme diferite. Dacă vorbim de o garsonieră, separarea zonei de dormit de zona de zi se poate face prin intermediul paravanelor decorative sau a unui perete cu goluri.

Noptiera este o piesă de mobilă esenţială în amenajarea dormitorului – ea găzduieşte cărţi, paharul cu apă, ochelarii sau veioza. În arhitectura dormitoarelor mici alocarea de spaţiu pentru noptiere este însă o problemă. Ca variante pe care să le ai în vedere sunt poliţele, consolele sau minietajerele suspendate ce se pot prinde în perete, toate practice şi de mici dimensiuni. În funcţie de stilul care ţi se potriveşte, poţi alege fie o consolă cu ornamente baroce, fie un cub minimalist din lemn cu finisaj natur.

Amenajarea holurilor mici şi a spaţiilor de trecere

Adeseori holuri sunt spaţii înguste şi întunecate, asta atunci când există. Pentru că în apartamentele contemporane de multe ori holul este redus la zona strict funcţională de la intrarea în casă. Cu puţină inventivitatea, poţi transforma un spaţiu anonim într-un decor interesant, care să te binedispună la revenirea acasă, după o zi stresantă la birou.

Un hol mic trebuie compartimentat în zone de funcţionalitate, folosind piese de mic mobilier (console, banchete, taburete) sau obiecte decorative (stative şi ghivece cu plante, de pildă)  ca  instrumente de separare. Orice hol are zone insuficient fructificate, însă locuind în spaţii mici, înveţi sa foloseşti fiecare colţ liber, inclusiv zonele înalte, mai greu accesibile. De fapt, spaţiile mici necesită o gândire pe verticală a amenajării.

Nu uita că simplitatea este mereu o carte câştigătoare în amenajările interioare. Creează o atmosferă caldă cu o schemă cromatică simplă, bazată pe tonuri de alb şi pasteluri. Mobilierul bej sau maro deschis arată fermecător având drept fundal un perete bleu deschis. Alege consola, oglinda şi o vază cu flori în aceeaşi culoare, pentru a da echilibru spaţiului.

Amenajarea băilor mici

În băile mici cada ocupă destul de mult spaţiu, prin urmare ea ar trebuie înlocuită de o cabină de duş. Dacă totuşi nu te poţi dispensa de această piesă, o cadă de mici dimensiuni va fi un compromis rezonabil. La fel ca în cazul holurilor, încearcă să foloseşti cât mai mult din spaţiul băii, cu ajutorul etajerelor şi rafturilor amplasate pe verticală. Etajerele în formă de scară sunt pline de farmec şi perfect funcţionale. Şi pentru că tot am menţionat holul, recomandarea pentru o paletă cromatică deschisă se menţine şi în cazul băilor mici. În plus, să nu uitm că albul este favorit, fiind asociat curăţeniei.

Idei pentru amenajarea bucătăriilor  mici

Cum alegem culorile

Paleta cromatică va fi aleasă cu grijă atunci când amenajăm spaţii mai puţin generoase. O soluţie e dată de combinarea a trei culori: două deschise, dominante şi una închisă, de accent. Astfel, spaţiul captează atenţia şi interesul, ieşind din banal. Apartamentele şi garsonierele din blocurile de locuinţe sunt construite asemenea unor cutii, încadrate de linii drepte. Pentru a ieşi din monotonie, sunt recomandate piese de mobilier şi decoraţiuni cu segmente curbate (mese rotunde de cafea, canapele şi scaune cu colţuri rotunjite, oglinzi – statement şi corpuri de iluminat cu design de impact).

amenajarea-bucatariei-in-garsoniera

amenajarea-garsonierei-folosind-mobilier-colorat

Iată şi câteva idei pentru mai multă originalitate:

  • înlocuiţi covoarele mari, pufoase, luxoase, cu preşuri şi carpete de mici dimensiuni, decorate  cu motive tradiţionale stilizate sau etno reinterpretate. Aşezaţi-le intercalate sau suprapuse;
  • renunţaţi la tablouri scumpe, mari şi acoperiţi un perete cu tablouri mici, de diferite mărimi, amintiri înrămate care să formeze un puzzle, în rame de forme şi culori diferite;
  • uitaţi de tapetul pe care îl gândeaţi pentru acel perete ce avea să dea nota de accent şi vopsiţi chiar dvs. peretele într-o culoare vie, în armonie cu restul încăperii. Apoi scrieţi de mână, tot cu vopsea, pe întreg peretele, cugetările anului sau principiile şi valorile dvs. de viaţă;
  • renunţaţi la pernele standard ale canapelei şi adunaţi cel putin zece perne decorative cu diverse culori şi motive, amestecându-le neglijent şi dezordonat;
  • cu riscul să vă deranjeze mirosul când gătiţi, uniţi bucătăria cu living-ul, iar cu bugetul alocat iniţial compartimentării, achiziţionaţi o hotă profesională cu putere mare de absorbţie. Veţi putea sta alături de prieteni în timp ce gătiţi, iar spaţiul va permite multiple moduri de amenajare;
  • un spaţiu mic nu cere prea mult mobilier. Veţi putea investi astfel în mai puţine piese, dar cu mai mare impact;
  • folosiţi piese de mobilă din sticlă sau plexiglas (măsuţe de cafea, stative pentru flori, etajere), ce  permit luminii să treacă şi induc senzaţia de spaţiu, datorită transparenţei.

amenajarea-spatiilor-decorarea-peretilor

amenajarea-spatiilor-mici-covoare

amenajarea-spatiilor-masuta-de-cafea-transparenta

Sursa fotografiilor: Pinterest

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*