Sfaturi Deco

Secrete de designer la asortarea draperiilor şi a tapiţeriilor

Ţesăturile au exprimat, încă din vechime, ideea de confort şi de stil în amenajarea interioarelor. Nu v-aţi fi gândit poate, dar vechii egipteni foloseau perne în zonele de relaxare, în timp ce paturile şi tronurile regale era drapate cu ţesături fine (la început din in, apoi din lână, bumbac sau chiar mătase). Dacă în ceea ce priveşte draperiile lucrurile sunt limpezi – acestea au fost folosite constant de-a lungul timpului pentru a reţine căldura în încăpere – nu acelaşi lucru îl putem spune despre tapiţerii.

Până în secolul al XVII-lea piesele de mobilier tapiţat sunt rarităţi. Dacă totuşi le întâlnim, atunci ele apar numai în casele celor foarte bogaţi. De-abia perioada elisabetană deschide apetitul pentru confortul spaţiilor interioare. Apare clar delimitată zona de dormit, sunt folosite paturi uriaşe flancate de tăblii, iar scaunelor li se adauga perne. Tot acum apare şi tapiţarea parţială a spătarului. Totuşi, mai era un drum lung de urmat pentru arta tapiţării mobilierului. Nu uitati că scaunul era o piesă încă rară de mobilă, fiind folosit ca semn de putere şi de reprezentare. Cui îi trebuia confort? Şi cine să gândescă savante asortări?

Rolul draperiilor in amenajare

Exista trei direcţii majore urmărite în amenajarea interiorului: pardoseli, pereţi şi ţesături. Acestea din urmă, fie că le folosim pentru accesorizare, pentru zonele vitrate sau pentru piesele de mobilier, sunt cele care ajung să dea autenticitate şi individualitate spaţiului.

Se întâmplă de multe ori, din necunoaştere sau din lipsă de fonduri, ca alegerea materialelor textile pentru decorare să fie lăsată la finalul proiectului. Dimpotrivă, spunem noi, dezirabil este ca prezenţa ţesăturilor să fie gândită de la început unitar şi congruent cu restul amenajării, inclusiv cu alegerea pieselor de mobilă. Armonia apare doar dacă draperiile, mobilierul şi acesoriile textile se întrepătrund, “cântând” împreună.

retro-boutique-scaun-cu-tapiterie-asortata

La folosirea ţesăturilor, designerii urmăresc să atingă punctul de echilibru pe care o combinaţie de modele şi texturi îl oferă unei camere. O amenajare reuşită este aceea care îmbină componentele cu suprafaţă dominantă de ţesătură (draperii, cuverturi, scaune, canapele) cu piesele accesorii (perne decorative, abajururi, pleduri, feţe de masă).

Fotoliu asortat cu perne decorative de canapea

Abordând aceste aspecte într-o manieră practică, iată şi câţeva trucuri care să vă ajute:

  • Alegeţi maximum trei modele de ţesătură pentru a crea o zonă interesantă şi nu exagerat de încărcată.

Trei modele de draperii

  • Asortarea este bună, ca să parafrazăm o (nu prea inspirată) reclamă. Însă dacă “ieşim din cutie” şi găsim un numitor comun (culoare / stil / dimensiuni) rezultatele sunt spectaculoase. Iată un exemplu despre cum merg împreună trei ţesături, urmând această regulă:

Draperii asortate - model floral, geometric, uni

  • Alegeţi un model de draperie de care v-aţi îndrăgostit şi căutaţi alte două cu care acesta să rezoneze. O combinaţie fericită este cea de model floral/organic cu pattern geometric şi bază/solid.

Combinarea modelelor diferite de material de draperie

  • Culorile trebuie să se regăsească în cel puţin două dintre modele, iar folosirea de dimensiuni şi proporţii diferite (mare, medie, mică) va aduce balans în compoziţie. La final, o regulă prea puţin cunoscută, dar de efect: 60/30/10: 60% motivul de bază, 30% modelul suplimentar şi 10% modelul de accent.

retro-boutique-trei-draperii-colorate-4

 

Surse foto: RetroBoutique.ro şi Pinterest

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*