In style

Trabucuri, coniac şi un joben. Despre canapeaua Chesterfield.

Un Gentlemen Club din St. James, Londra, pe la 1850 – iată cadrul perfect pentru povestea noastră. Înăuntru pereţii încăperilor sunt lambrisaţi şi de-a lungul lor stau înşirate biblioteci cu sute de cărţi. Lumina este discretă, vocile la fel. Aşezaţi în fotolii, în jurul meselor joase, domnii citesc ziarul, discută politică, sport sau ultimele bârfe (da, lucrul era permis şi chiar bine văzut, în anumite limite). Se fumează trabuc şi se bea coniac.

retro-boutique-gentlemen-club

Departe de ochii celorlalţi, retras lângă şemineu stă picior peste picior, sprijinindu-se de braţul canapelei Chesterfield, însuşi Lordul Edward Stanhope. Priveşte în gol şi nu are dispoziţia cea mai bună, căci tocmai a pierdut la cărţi şi ultima parte a averii strânse de familia sa. Dacă ar afla, cel mai supărat ar fi cu siguranţă ilustrul strămoş al Lordului, Phillip Stanhope de Chesterfield  pe numele său, inventator al canapelei pe care stă acum nepotul său.

Aristocrat englez cu distinse gusturi, Lordul era pasionat de artă, mobilier şi de moda vremii. Se îmbrăca iresproşabil şi hainele lui nu aveau nicio cută. Canapeaua Chesterfield a apărut, umblă vorba, tocmai din dorinţa de a nu-şi şifona fracul atunci când stătea aşezat cu spatele drept. Pe de altă parte, confortul era literă de lege la Club. Acum priviţi imaginea de mai jos:

retro-boutique-canapea-chesterfield-getlemens-club

Distingem aici cele trei trăsături definitorii ale canapelei Chesterfield: înălţimea uniformă a laturilor, butonii adânc îngropaţi în spătarul capitonat şi braţele generoase, răsfrânte în “coarne de berbec”. Imaginea aceasta a devenit iconică şi este sinonimă astăzi cu rafinamentul şi distincţia. Invenţia Lordului Stanhope ajunge repede cunoscută şi ofiţerii Imperiului Britanic o duc până în cele mai îndepărtate colonii. Din Australia până în Canada, din India până în Caraibi, fiecare salon de club are printre mese, fotolii şi candelabre cel puţin o canapea Chesterfield.

retro-boutique-canapea-chesterfield-cufar-decor-englezesc

Ceea ce odinioară era un simbol al luxului, rămâne o piesă râvnită ce-şi găseşte cu uşurinţă locul în interioarele moderne. Livinguri de apartamente, baruri şi cafenele, săli de aşteptare şi birouri sunt toate spaţii perfecte pentru a o găzdui. Este poate cea mai bună dovadă a perenităţii mobilierului clasic.  Reinterpretările nu au ocolit-o, tradiţionala tapiţerie din piele maro închis fiind înlocuită cu stofe, pluşuri, catifele. Designul a rămas în linii mari acelaşi. Să vedem câteva exemple de interioare contemporane care o conţin.

Clubului englezesc era un spaţiu eminamente masculin, dar lucrurile stau astăzi diferit, canapelele Chesterfield fiind frecvent parte a decorurilor cu aer feminin. Pe bună dreptate, am spune, având în vedere formele rotunjite ce îmblânzesc o istorie destul de exclusivă altfel. Mai jos avem două exemple în care tapiţeria joacă un rol important (privilegiate fie pastelurile!). Profităm de ocazie pentru a sublinia încă o data rolul important al pernelor decorative, decoraţiuni deloc scumpe şi de efect).

retro-boutique-canapea-chesterfield-decor-romantic retro-boutique-canapea-chesterfield-bleu

Exact, The Lake House. Senzaţia de fluiditate a spaţiului pe care o lasă uriaşa fereastră este fantastică (ştim, prea multe epitete, dar numai aşa putem reda ce simţim). Mai departe, cuvintele fiind de prisos, vă lăsăm să meditaţi cu un pahar de vin în mână, instalaţi confortabil în fotoliile Chesterfield.

retro-boutique-cabana-de-la-munte-fotolii-chesterfield

“Versatil” este un cuvânt potrivit pentru a descrie mobilierul clasic ce trece testul timpului. Vorbeam mai sus despre tapiţerii – ei bine, iată două exemple care sar în ochi. Ştiţi vorba englezească ce spune că “lucrurile bune se întâmplă celor ce îndrăznesc”… aşadar, când aveţi de ales tapiţeria canapelei, lăsaţi creativitatea să lucreze.

retro-boutique-canapea-chesterfield-galbena

 

retro-boutique-canapea-chesterfield-verde

Ar mai fi nenumărate exemple, dar ne oprim aici. Privind la diversitatea de culori şi jocurile de forme pe care le îngăduie un design clasic, ne scoatem jobenul în faţa Lordului Phillip. Şi suntem convinşi că el însuşi s-ar felicita văzând drum lung pe care l-a bătut canapeaua Chesterfield. Apoi, încântat, şi-ar aprinde un trabuc şi ar sorbi din paharul cu coniac.

Sursa fotografiilor: Pinterest

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*