Arhiva

Scurtă istorie a ceasului de perete

În seara zilei de 21 octombrie 1707, Amiralul Shovell intră în cabina sa pregătindu-se de culcare. Ceas de perete nu avea ca să ştim exact, dar a ajuns până la noi că orele erau trecute de 10. Trase o duşcă de brandy, îşi scoase cizmele şi se trânti în pat. Strigătele marinarilor aflaţi la posturi nu l-ar fi împiedicat să adoarmă, dar peste larma obişnuită se suprapunea acum şi vuietul mării agitate. Împinsă de pe o coamă de val pe alta, HMS Association, nava amiralului, se clătina înainte şi înapoi zgâlţâindu-şi conştiincios echipajul. Nu era prima furtună a Amiralului. Cu toate astea, trebui să se petreacă trei sferturi dintr-o oră şi două răsuciri prin aşternut până când Shovell adormi în sfârşit.

Willem_van_de_Velde_the_Younger,_Ships_on_a_Stormy_Sea_(c._1672)

Un somn din care nu avea să se mai trezească. La ora 4 a nopţii de 22 octombrie 1707, HMS Association, împreuna cu alte trei nave din convoi, se izbi de stâncile insulelor Scilly. Amiralul Shovell laolaltă cu alţi 1400 de marinari încheiau astfel ultima lor călatorie, pierind în apele întunecate ale insulelor britanice.

Ancheta autorităţilor regale avea să scoată la iveală cauza dezastrului – o eroare de navigaţie. Simplu spus, navele şi echipajele lor habar nu aveau unde se află. Guvernul britanic a pus la bătaie o suma considerabilă drept premiu pentru inventarea unui instrument care să prevină alte asemenea incidente – un instrument de măsurat timpul.

Ceas decoratiune

Istoria de până atunci consemna varii modalităţi de a număra orele, niciuna potrivită însă pentru navigatul pe mare: de la cadranele solare şi clepsidrele vechilor egipteni, până la ceasul cu pendul. Referitor la acesta din urmă, un fapt plin de semnificaţii este că Galileo Galilei l-a inventat in anul 1581. Şi nu oricum, ci privind plictisit în timpul slujbei religioase un candelabru care se legăna prins în tavan. Inspiraţia, divină sau nu, vine în cele mai neaşteptate momente.

clepsidra

Revenind la naufragiul HMS Association, s-a dovedit încă o dată că banii pot aduce dacă nu fericirea, măcar progresul. Treizeci de ani de la momentul anunţului guvernului britanic era inventat cronometrul marin, strămoşul ceasului de perete de astăzi.

Ceasul de perete a fost pentru următorii 300 de ani apanajul aristocraţiei. Inaccesibil păturilor sărace, el avea să aştepte începutul de secol XX pentru a fi folosit pe scară largă. Inventarea cristalului de cuarţ în anii ’20 aduce o scădere a costurilor. Din acel moment, ceasornicele intră în fiecare casă. Mai mult, ele devin treptat elemente esenţiale în decorarea interioarelor, alături de piesele de mobilă accesibile.

retro-boutique-ceas-de-perete-rococo

În ziua de astăzi, dincolo de funcţionalitate, remarcăm de câţiva ani în plan decorativ un trend al  ceasurilor vintage şi retro. Ceasuri de gară, ornice având cadran din lemn sau ceasuri de perete din fier forjat sunt doar câteva din zecile de categorii decorative care proliferează. Fie că vorbim de modele clasice, care amintesc de anii La Belle Époque, sau melanjuri eclectice de motive etno şi dantelării sofisticate de fier, fiecare poate găsi un ceas de perete care sa dea unicitate şi eleganţă interiorului propriului cămin.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*