In style

Stilul rococo în decorarea interioarelor şi Madame de Pompadour

Am putea spune că omul determină stilul într-un mod similar celui în care omul dă viaţă locului. Dacă am avea interesul, răbdarea şi timpul de a săpa la rădăcinile stilurilor arhitecturale sau de design interior, am fi surprinşi de faptul că multe din elementele definitorii nu sunt altceva decât rezultatul unor toane, capricii, stări şi nici pe departe expresia unei îndelungi şi chinuitoare frământări creatoare.

Stilul rococo a apărut în secolul al XVIII-lea la Curtea Franţei. Numele rococo provine din francezul rocaille (scoică) şi italianul barocco. În perioada lui de glorie a generat o abundenţă de obiecte folosite în decorarea interioarelor, având forme curbe, sinuoase, feminine, ce exprimau o graţioasă senzualitate. Piesele de mobilă aveau contururi şi ornamentări luxuriante, iar decoraţiunile ilustrau o vizibilă aplecare către confort, lux şi eleganţă.

Retro-Boutique-Decoratiuni-interioare-rococo

Rococo-ul se caracterizează, sumar vorbind, prin curbe în forma literelor “S” şi “C”, precum şi printr-o explicită asimetrie. În epoca sa scaunele şi sofalele devin mult mai confortabile, apar mai multe perne, iar sofisticatele tapiţerii se pot înlocui în funcţie de anotimp. Oglinzi de diferite dimensiuni, picturi în ulei sau sfeşnice veneau să sporească opulenţa decorurilor de interior rococo. Decoraţiunile pentru plafoane şi pereţi, precum şi tapiseriile sunt, în marea lor majoritate, vesel colorate. Motivele florale, pastorale, angelice par să transmită mesajul: “Uită cât de urâtă este lumea celor obişnuiţi, lasă-te ameţit de abundenţa  vieţii de huzur!”. Să nu uităm ca rococo-ul a înflorit într-o perioadă în care francezii, ca mai toţi europenii, erau copleşiţi de sărăcie şi decimaţi de ciumă. Pragmatică, pătura socială bogată a ales calea refugiului în spatele uşilor închise, în mijlocul unor interioare amenajate fermecător… Astfel decorate, cu trimitere la senzaţii, sentimente şi emoţii, interioarele extravagantului rococo îţi oferă intimitate şi te îmbie spre conversaţie, flirt şi amor.

Retro-Boutique-Ornament-rococo

Dar să ne întoarcem la fraza de început şi să vedem oamenii din spatele stilului. Una dintre amantele lui Ludovic al XV-lea (cea mai influentă şi mai puternică dintre ele), frumoasa şi inteligenta Madame de Pompadour a fost promotoarea şi susţinătoarea ferventă a stilului. O persoană erudită, apropiată şi susţinătoare a lui Voltaire, patroană a artelor şi a artiştilor, o minte ascuţită şi o prezenţă foarte influentă în politica lui Ludovic al XV-lea. Înnobilată marchiză şi, ulterior, ducesă, Madame de Pompadour a ajuns să se identifice cu stilul rococo în istoria decorării interioarelor. Tot ei îi datorăm îndelungata istorie a porţelanurilor de Sèvre, care există şi azi, şi care nu ar fi ajuns în atenţia locatarilor veacului nostru fără susţinerea regală, stimulată de preţioasa concubină.

Retro-Boutique-Madame-de-Pompadour

Madame de Pompadour s-a stins din viaţă la 42 de ani. Însă cât a trăit la Curte timp de douăzeci de ani a contribuit covârşitor la redecorarea în stil rococo a interioarelor palatelor regale. Acest fapt o identifică în istoria designului interior cu stilul pe care l-a promovat şi sprijinit cu ardoare.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*