Arhiva

Veioza vintage, minunea din lada cu vechituri

Ştiaţi că originea cuvântului “lampă” stă în grecescul lampas, care înseamnă “torţă”? Aşa stând lucrurile, am putea spune că aceasta a fost prima veioză vintage. Totuşi un pic prea vintage pentru gustul nostru, dacă ne întrebaţi.

Ca majoritatea obiectelor decorative, veioza a avut la început un rol strict utilitar. A trecut însă timpul şi, începând cu anii ’20 ai secolului trecut, oamenii au început să folosească veioza din ce în ce mai mult drept obiect de decor. Astăzi găsim în magazine corpuri de iluminat confecţionate din cele mai variate materiale şi având forme din cele mai năstruşnice. Cum se întâmplă însă în asemenea cazuri, diversitatea nu aduce neapărat cu sine eleganţa. Aşa că lumea a redescoperit în ultimii ani şarmul lămpilor vintage.

retro-boutique-veioza-vintage-minunea-din-lada-cu-vechituri

Dintre sute de veioze, eu ce aleg?

Depinde. Aţi moştenit casa bunicii şi nu vă înduraţi să aruncaţi mobila veche? Vă ascundeţi de lumină în spatele obloanelor grele din lemn, tolăniţi în fotolii masive? Orice ar comenta cârcotaşii, noi înţelegem că sunteţi un clasic şi vă recomandăm o veioză vintage în stil victorian. Are cel mai adesea piciorul din bronz turnat în forme curbe şi bogat sculptat cu motive florale. Abajurul îl completează firesc cu lucrătura sa de broderie suprapusă peste mătase sau satin.

Casa mea-i o simfonie de culori

Foarte bine, vă invităm să priviţi spre o minunată lampă Tiffany! Dacă găsiţi una pe la vreun târg de antichităţi, reţineţi că este în acelaşi timp o mostră de măiestrie meşteşugărească. Asta pentru că lămpile Tiffany autentice au abajurul confecţionat din bucăţele de sticlă tăiate manual, pictate şi reasamblate una câte una.

Veioza vintage Tiffany

Locuinţa mea de vară e la ţară

Felicitări! Mobilei cu aspect nefinisat îi şade bine alături o veioză cu picior din lemn antichizat şi abajur înflorat (rima este involuntară). În genere, orice corp de iluminat retro cu linii simple îşi găseşte locul foarte bine într-un decor rustic. Şi, în aceeaşi notă, nu uitaţi să agăţaţi în cui un ceas retro cu cadran din lemn. Vă ajută să număraţi orele rămase până când apar ţânţarii.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*