In style

Aerul vibrant al stilului provensal

Amenajari in stil provensal

Câmpuri nesfârşite de lavandă, sate crescute parcă din piatra muntelui, chiparoşi străjuind drumuri de ţară. Provence, o binecunoscută regiune situată în sud-estul Franţei, a inspirat incă de acum câteva secole un stil de amenajare interioară plin de culoare şi căldură. Tonurile calde specifice regiunii definesc cromatic interioarele abundând în galben, ocru, oranj, maro-roşcat, bleu şi verde. Încercând o definiţie sintetică, stilul provensal este natura însăşi distilată în forme concrete.

Se pot defini două categorii cromatice inspirate din meleagurile provensale: tonurile de pământ, date de marourile argilei, griul pietrei şi nisipiul prafului, şi categoria culorilor vii, aduse de bogatul peisaj abundând în mov lavandă, galben floarea soarelui, oranj de portocală arsă. Farmecul indescriptibil al peisajelor, lumina blândă a soarelui, liniştea zonelor de provincie, lentoarea dulce a zilelor, toate acestea definesc un spaţiu de locuit pe măsură. Priviţi un Van Gogh şi veţi înţelege cum acest farmec te poate subjuga pentru totdeauna.

Amenajari in stil provensal

Din punct de vedere arhitectural, stilul provensal poartă o vizibilă încărcătură vernaculară. Ochiul recepţionează în primul rând elementul rustic, cel conectat la natură. Piatra este foarte des folosită la pardoseli. În aceeaşi notă, podeau din lemn masiv sau din plăci de teracotă imprimă unei case aerul provensal. Bârnele din lemn sunt atribute definitorii ale stilului prin poziţionarea lor la exteriorul tavanelor. Pereţii sunt neregulaţi şi vopsiţi în nuanţe patinate antic, cum ar fi stucco. Pentru pereţi, caracteristice cromatic sunt variaţiunile de ocru, galben, oranj, precum şi nuanţele de alb-gri, alb-bej.

Amenajari in stil provensal

Lumina naturală este la ea acasă în Provence. Prin urmare, o amenajare în acest stil va cere vitraje generoase prin care soarele să pătrundă din zori şi până la apus. Cum spuneam, natura domneşte şi se recomandă îndepartarea elementelor artificiale aduse de modernitate. Asta fără a transforma, desigur, acest stil într-un ambient demn de Robinson Crusoe. Corpurile de iluminat nu pot lipsi – de avut în vedere candelabre cu linii rustice sau lămpi de tavan din fier forjat sau alamă. Iar pe noptieră, o veioză rustică având piciorul din lemn.

Tradiţia materialelor textile viu colorate vine încă din secolul XVII, adusă de vasele comerciale ce făceau negoţ cu India. Iniţial descriind scene tipic exotice, ele au fost modificate de-a lungul timpului de meseriaşii francezi pentru a defini spaţiul provensal, cu toate elementele locale şi definitorii: floarea soarelui, măsline, lavandă şi, de ce nu, pui şi găini! De asemenea, dantela este o caracteristică locală. Îmbinată cu bumbacul feţelor de pernă şi al lenjeriilor, ornând delicat perdelele, ea imprimă căldură şi familiaritate spaţiului de locuit.

Dacă vă doriţi un interior în stil provensal, luaţi câte puţin din elementele de mai sus, plus câteva piese de mobilier comode şi nepretenţioase, confecţionate neapărat din lemn. Pe o etajeră înşiraţi câteva cutii decorative din tablă imprimată în nuanţe pastel, iar între ele strecuraţi o ramă foto antichizată. Într-un colţ puneţi un coş de răchită şi aţi sfârşit – camera mult visată se conturează senin şi ne invită la o binemeritată odihnă de după-amiază în parfum de lavandă.

Bine aţi venit acasă!

Cutii decorative cu motiv floral

Sursa foto: pinterest.com

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*