Idei de amenajare

Modern vintage – inspiraţie cu iz franţuzesc

Dragi prieteni Retro Boutique, astăzi vă propunem o abordare… modernă a decorării unui interior cu elemente vintage. Sună interesant, nu?

“Modern vintage” nu este un stil de design propriu-zis, dacă ar fi să ne luăm după canoanele specifice. Mai degrabă îl putem privi drept o combinaţie neaşteptată (dar cu totul reuşită) a două stiluri diametral opuse. De inspiraţie franceză, acest curent de amenajare a locuinţei seduce iremediabil prin parfumul romantic şi autenticul compoziţiilor.

Adresat celor care privesc decorarea interiorului drept o artă a locuitului, curentul modern vintage creează spaţii largi în care imaginaţia celor inspiraţi poate să zburde, dând viaţă combinaţiilor neaşteptate, neconvenţionale de nou şi vechi în acelaşi perimetru.

Iată şi un pont: pentru o mai bună familiarizare cu subiectul, vă recomandăm să răsfoiţi publicaţia de specialitate “Art&Decoration” pe care o puteţi găsi la punctele de difuzare a presei (ce retro sună!), la un preţ atrăgător.

Între timp însă, vă puteţi delecta cu ideile prezentate în fotografiile de mai jos şi care – trebuie să fiţi de acord – îmbină  într-un mod atrăgător rusticul, idilicul şi romanticul sub umbrela unui eclectism ce sparge cu eleganţă bariera riguroaselor stiluri de decorare interioară:

O comodă cu aer prăfuit, aşezată între canapele noi, recent achiziţionate. O uşă crăpată, luată pe degeaba dintr-o casă de ţară, de început de secol XX şi recent dărâmată, uşă care va fi apoi integrată unui hol proaspăt lambrisat. Cufărul de călătorie de pe vremea bunicului, folosit drept masă de cafea. O veioză rustică având abajurul de cârpă veche şi stâlpul din lemn, cocoţată şarmant pe o măsuţă pictată naiv de un artist de provincie în anii de după Primul Război Mondial… Lista de combinaţii este practic nesfârşită!

Apoi, dacă este să vorbim de elemente sau ansambluri mai masive: bârne nefinisate din lemn masiv, susţinând tavane impecabil zugrăvite şi bordând ferestre luminos încadrate de perdele dantelate. Pavaje din piatră de rău aşezată în bucăţi inegale şi dezordonat îngropate în pardoseală. Fotolii şi bănci îmbrăcate în piele uzată şi crăpată pe alocuri. Toate punctate cu lămpi, sfeşnice, mărunţişuri fără vreun rost aparent, sunt toate elemente definitorii ale acestui îndrăzneţ curent promovat de Sebastien Siraudeau. Viziunea decoratorului o găsiţi dezvoltată într-o delicioasă culegere intitulată “Modern Vintage Interiors – French Flair” şi publicată la editura Flammarion.

După cum vedeţi, amenajarea unui interior în stil vintage poate merge în pereche cu elementele modern. Noi am fost seduşi de acest mod gândi un interior. Ne dorim să vă placă cel puţin la fel de mult şi promitem să vă ţinem la curent cu alte asemenea descoperiri pe care le vom face.

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply admin 16/06/2013 at 16:30

  Va multumim pentru intrebare.

  Este cunoscut ca un apartament de bloc ridica multiple probleme de amenajare atat beneficiarului cat si decoratorului, plecand de la formula “data” a compartimentarii cu prea putine optiuni de modificare si pana la dimensiunile economice ale camerelor, ca perimetru si ca inaltime. Cu toate acestea, exista multiple posibilitati de a depasi aceste obstacole si a decora inedit si autentic un apartament de bloc. Ingredientul de baza este, desigur, dorinta de o obtine o amprenta ravnita si visata. Daca visul cocheteaza cu acest curent de modern vintage prezentat de noi, exista posibilitatea ca imaginatia sa modeleze inclusiv interiorul unui apartament de bloc.
  In primul rand, se poate lucra cu materiale naturale, cum e piatra travertin pentru placari verticale sau orizontale, sau piatra mozaicata si cea de panel mediteranean. Pentru pardoselile lemnoase se poate alege parchetul cu imitatie de fibra de scandura sau chiar scandura din lemn. In anumite zone ale locuintei – living, bucatarie sau dormitor – sunt recomandate insertii de barne la vedere (exista in comert astfel de elemente care imita lemnul, pentru situatia in care tavanul sau zona aleasa nu pot sustine greutatea unei barne din lemn). Vopsitul peretilor necesita o abordare traditionala, in diferite nuante de alb si cu neregularitati intentionate. Nu pierdeti din vedere usile – se pot folosi usi vechi, reconditionate, sau usi noi din lemn cu linie retro din magazinele de specialitate sau produse de mici mestesugari in provincie. Pentru zonele commune – living, bucatarie, holuri – sugeram usi cu vitraje, care lasa lumina sa treaca si dau senzatia de spatialitate.
  In al doilea rand, o amprenta deloc de neglijat o aduc acessoriile si mobilierul: perdele cu insertii de dantela si cu nuante de crem sau ocru ce sugereaza invechitul, lampi de masa si de tavan cu patina si model vintage, piese de mobilier prafuite intercalate cu piese noi, covoare cu model traditional, maruntisuri invechite aruncate pe rafturi si cufere de diferite dimensiuni raspandite in spatiu, canapele cu imbracaminte din plus sau panza, perne cu motive retro.
  In cazul in care nu doriti sa apelati la un decorator de interioare, sfatul nostru este sa rasfoiti publicatiile recomandate de noi si sa va lasati imaginatia sa zburde. Un apartament de bloc amenajat in stil modern vintage este o provocare interesanta, ce va va aduce o satisfactie pe masura.

  Mai jos cateva fotografii sugestive:

  http://pinterest.com/pin/72409506479873820/
  http://pinterest.com/pin/95208979595184247/
  http://pinterest.com/pin/485544403546356959/
  http://pinterest.com/pin/17310779787236258/
  http://pinterest.com/pin/55309901645226869/
  http://pinterest.com/pin/441845413411394640/

 • Leave a Reply

  *